Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
lov - майстор
fanti55 написа:
Колега,обясни по точно как ти го мислиш! Аз мислех да не дупча дъното и малко от страниците... Замислям го така:
-Вземам бидон
-дупча стените му ( дупките започват наоколо 20 см. от дъното му)
-копая дупка в мазата
-слагам бидона в нея и отстрани сипя камъни
-слагам помпата вътре правя си електриката
-режа метален капак за да покрия кратера и така.
Сега като се замисля
-ще имам проблем с пръста(понеже ще влиза в бидона) Добре ще го обвия с мрежа за комари.
Но не разбрах защо да дупча дъното на бидона?

П.П. за електрониката аз ще се оправя с помощ от татко.. (все пак е ел. техник от 40 години) :D

Защо дъното.!!!Ми нали има лаф "няма глупава вода има глупави майстори" Само да не се обидиш не е адресирано към теб.
Водата винаги се оттича в най ниското. Ако оставиш неразпробито долната част губиш тази част като работна дълбочина. А на горе и да разпробиваш е безсмислено така или иначе заради дренажа с камъчетата тя пак ще си се оттича вътре. А разпробиването по цялата повърхнина само ще отслаби
структурата на бидона. Пръста и камъните все пак ще го натискат от вън. Предложението да дупчиш с нагорещено желязо е пак по същата причина. Няма опстност да се спука а и материала в место да бъде отнет от свредлото се обръща около отвора и повърноста става по грапава и като сложиш мрежата остава доста разстояние от където да си минава водата. Така ще минеш и с по малко дупчене. А няколкото слоя гео текстил от горе е точно за това да ти филтрира и да не влиза пръста вътре. Апропо цената му е смешна левче и нещо за квадрат. Така че не го жали като материал.
И да се понатрупа малко водата ще си направи път.
Относно автоматиката правил съм подобна система с пресостат от пералня и едно реленце. И щом имаш кой да помага само му обясни за какво става на въпрос и ще ти го направи на бързо. Обема вода няма да е много и трябва малка помпа с малък дебит.Реално ще трябва да изпомпваш едни 30-40 санта воден стълб но трябва да е редовно. Тоест без автоматика няма да минеш. Той колегата се опита да каже че срещу природата трудно ще се пребориш но става с упоритост. Щото ако погледнеш холандците цяла държава могат да отводнят а ние едно мазе ли да не можем.
fanti55 - напреднал
Колега,значи дупча дъното и част от стените на бидона. А тази мрежа я слагам отвън за да не пуска пръста в бидона. Отгоре над всичко това ще има метален капак и помпа. Но не ми е много ясно ако надупча дъното водата няма ли да попива и всичко да се обезмисли? Благодаря за предложението за помощ! :partyman:
VLADO66 - майстор
Не е въпроса само в пръстта.Водното налягане ще филтрира през дупките на мрежата кал която ще ти запуши помпата.Не случайно ти казаха геотекстил/нетъкан текстил/,но един слой.Ако се сложат два слоя ще стане голяма бариера пред водата.
fanti55 - напреднал
Ще сложа един слой мрежа! А маркуча на помпичката няма да е опрян в дъното за да не смуче кал! Чудя се колко ситни да са дупките на бидончето ?
Дупки бидон Ф-???
А каква е тази гео мембрана ??? (може ли линк към нещо такова,за да видя какво представлява точно)
lov - майстор
В почвата винаги си има някакво водно съдържание.Водата заема пространството между твърдите частици. Като нивото и е концентрирано до някаква височина според климатичните условия и скоростта на отцеждане. Причината да се задържа на повърхноста е глинест или скален пласт който в твоя район е неизвестно. Но може да бъде както на метърр така и на 20 , 50 и така на татък. Но хоризонталното предвижване на водата не е с голяма скорост защото почвата също създава съпротивление. Тоест като направиш един кладенец и като изпомпаш водата околната се стреми да запълни кухината и съответно нивото в съседство пада. Получава се нещо като един обърнат чадър.. Тоест отдолу пак си имаш вода защото не можеш да изпомпаш всичката вода в региона но около това съоръжение нивото е по ниско и съответно ще намалее началното ниво от където тръгва капилярната влага. а тя също не може да се бори с гравитацията и да се катери много.
Не знам как да ти го обесня по елементарно.
fanti55 - напреднал
Разбрах го! :yawinkle:
Сега въпроса е колко да са широки дупките на бидона?
lov - майстор
Нарежи си няколко парчета арматура Ф 6- 6,5 щото да не чакаш да се греят ами само да ги сменяш. Няма нужда от по голям отвор.
fanti55 - напреднал
Благодаря!
А и всъщност приемам и идеи за помпичка... :-D :rock:
fanti55 - напреднал
http://shop.zoomania.org/akvaristika/po ... micra.html
Нещо подобно ще стане ли? Или трябва да е по-мощно... Водя се по-казаното на колегата по горе! Помпичка за градински фонтан...
lov - майстор
Нещо такова но с по голям напор за да можеш да я вкараш в канализацията. На вилата ползвах на времето една и даваше около 3 метра. Помпех вода от една щерна зимата за кучетата. Бях преметнал маркуча през един асмалък и едва успяваше да преодолее височината. Хубавото натакава помпа е че няма да се обезвъздушава а зимата като спре да върти водата се източва от маркуча и няма опасност да замръзне. Та подири из нета за такава помпичка че аз кълва на един таблет с калпав интернет и не мога. То може и тези от лидъл ските ама те са с много голям дебит и докато тръгне и ще трябва да спира.
Бе първо копни и зарови бидона пък после мисли за помпа. Виж и какъв напор трябва да прави и тогава.

Тема "Бидон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: