• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Колега прочетох я темата , но исках съвет според моята ситуация. Иначе камината предполагам , че ще стигне за жилището. Тя е 3kW на отдаване и 12kW на водната риза , а 10 ще ми идва малка.
Иначе от писаното до сега не разбрах как се изчисляват радиаторите , на м2 или на кубичен и какви коефиценти се взимат :?:
И забравих да попитам реално тази мощност , която я дават на излъчване на камината - 3kW реална ли е и да я взимам ли при пресмятането на радиатора в същата стая ?
Поздрави !
geromessi написа:
Колеги здравейте ако може да ползвам темата да попитам за съвет относно избора на радиатори за жилището.
Първо няколко думи за апартамента. Предпоследен етаж на жилищна кооперация , като от долу, отгоре и отстрани се живее , външното изложение съм го написал на чертежа.
Решил съм да се отоплявам на пелети , като камината ще е тази - Burnit Comfort PM 15 kW. Бойлер съм решил да НЕ слагам.
Сега за стаите - главно се ползват за зимата хола и детската , като спалнята зимата НЕ я ползваме. В нея зимата без никакво отопление градусите не падат под 17-19. Решил съм там , както и на радиатора в хола да сложа термоглави.
За изолацията и дограмата - в хола дограмата ми е 3.2х1.8м - 6 камерна PVC/двоен стъклопакет с високоенергийно стъкло. Останалите прозорци пак са PVC , но са от най-евтините варианти. Изолация ще правя за момента само в хола и детската , което означава - вътрешна изолация с гипсокартон и вата откъм външните стени , както и на тавана. Вътрешните стени няма да ги пипам. Пода е с паркет 8мм + подложка ЕПС 3мм.
Изложението на външните ми стени е - откъм хола/кухнята e север/изток , а откъм спалнята/детската е юг/запад.
Височината на стаите е 2.6м без изолацията.
Радиаторите ще са панелни , като само лирата ще е алуминиева. На чертежа се виждат , че са малко навътре в стаята но се падат точно под прозорците , там където е възможно.Разстоянието между прозореца и пода е 80/90см.
Друго не ми идва на ума да дам като разяснение. Извинявам се за вида на чертежа , но просто няма под ръка Autocad да го направя по-ясно.
Ще съм Ви благодарен за съвет относно избора на размери и kW на радиаторите. Предполагам , че камината ще се справи с отопляемата площ като се има на предвид , че няма да слагам бойлер и най-голямата ми стая (спалнята) няма да я отоплям (термоглавата ще е на min). Отделно изхода на камината към комина и колекторните връзки ще са в спалнята , което пак ще носи някаква топлина там.

Изображение

Поздрави :partyman: !
Някой нещо по моето запитване :roll:
HighVanin - напреднал
vrangelov написа:
HighVanin написа:
...ама попрочетох за тия коефициенти на топлопреминаване U[W/m2.K] и топлопроводност λ[W/m.K] и получих за моята къща около 20 Квт топлозагуби (както ми каза и ти),но ...

Здравей,

Сигурен ли си, че не си объркал някъде сметките! Според мен с тези 65W си много по-близо до истината отколкото с тези 20kW, само дето не са 65W на кубик, а 65W на квадратен метър. Сега сигурно се досещаш колко са ти преоразмерени радиаторите. Не че е лошо да са по-големи, даже може да са идеални за кондензен котел(на газ) или термо-помпа, просто никъде не си показал как ще ги накараш да работят с по ниска температура на водата, докато камината работи с по-висока, та някой да напише, че стават и за камина.

Поздрави!
Здравей колега,ами последно ги сметнах като ползвах този сайт http://www.termosilikat.com/bg/blog/%D0 ... 81%D1%82-3 и ми се получи това:

Вътрешни стени обща дължина: 128.1м х 2.5м = 320,25 м2
Прозорци и врати общо: 35.21 м2
Външни стени обща дъжина: 63.40м х 2.5 = 158.5 м2 - 35.21 = 123.29 м2
Таван общо: 186 м2
Под общо: 186 м2

Делта Т-вътрешно 24-(-0) = 24 градуса
Делта Т-външно 24-(-10) = 34 градуса
Делта Т-под = 24-(+10) = 14 градуса
Делта Т-таван = 24-(-5) = 29 градуса

Коефициенти на топлопреминаване:
Външни стени: 0.35 W/m2K
Вътрешни стени: 0.50 W/m2K
Прозорци: 2.90 W/m2K
Под: 0.40 W/m2K
Таван: 0.30 W/m2K

Вътрешни стени 320.25 x 0.50 x 24 = 3843 W
Прозорци и врати 35.21 x 2.90 x 34 = 3472 W
Външни стени 123.29 x 0.35 x 34 = 1467 W
Таван 186 x 0.30 x 29 = 1618 W
Под 186 x 0,40 x 14 = 1042 W
========================
Общи топлозагуби: 11442 W
========================
Колко е вярно не знам :-D ,но като ползвам калкулатора на "Prity" например http://www.prity-bg.com/prity.php?lang=bg&section=calc ми се получава 3 пъти повече :? Ще взема да сложа една 15 Квт,както ми каза и Lazar Ganev ,но ми прави впечатление ,че в спецификациите на камините пишат и обема който могат да отопляват. Примерно тази http://kuoreterm.com/%D0%BA%D0%B0%D0%BC ... v120-15kw/ е 15 Квт и е за 270м3 ,което на мен ми идва малко за моите 190м2. Благодаря!
vrangelov - специалист
Здравей,

Остави ги да си пишат, че камината била за определени кубици. Няма как да се сметне на кубик, нито на квадратен метър, защото е важна топлопроводимостта и площта на външните стени, прозорците, вратите, тавана и пода, а тяхната площ според кубиците или квадратните метри е различна при различните сгради. Така както ти си ги сметнал е добре, но трябва още малко. Не съм правил справка, защото не зная къде живееш, но - 10 минимална температура мисля, че няма. Да не би да е - 15?!? Не разбирам също защо слагаш върешните стени в сметката, те не ти трябват в случая. Има тема във форума, кое как се смята. Намери я.


Поздрави
HighVanin - напреднал
vrangelov написа:
Здравей,

Остави ги да си пишат, че камината била за определени кубици. Няма как да се сметне на кубик, нито на квадратен метър, защото е важна топлопроводимостта и площта на външните стени, прозорците, вратите, тавана и пода, а тяхната площ според кубиците или квадратните метри е различна при различните сгради. Така както ти си ги сметнал е добре, но трябва още малко. Не съм правил справка, защото не зная къде живееш, но - 10 минимална температура мисля, че няма. Да не би да е - 15?!? Не разбирам също защо слагаш върешните стени в сметката, те не ти трябват в случая. Има тема във форума, кое как се смята. Намери я.


Поздрави
Здравей,това -10 малко си го съчиних :-D ,защото -15 поне според мен по-рядко се поддържа като температура,но ще го поправя. За делта T-таван съм сложил 30 а не 40,защото там температурата почти не ми пада под нулата(оставял съм съд с вода и не замръзва) а в сайта го смятат на -15 градуса.Тавана е с обшивка от ОСБ плоскости и хидроизолация под керемидите и е затворен отвсякъде много плътно,а и комина е точно по-средата и дава някаква топлина все пак,но за всеки случай съм го сметнал на -5 градуса[делта T-таван 25-(-5)=30]. Коефициента за прозорци с обикновени стъкла е 2.7 а с Ка стъкло е 1.4 но аз съм го сметнал както в сайта-на 2.9 :) За вътрешните стени ми се стори странна сметката,защото го смятат за неотоплявана съседна стая,а те ще се отопляват,но като ги махна се получава още по-ниска обща стойност 8600 W което ми се струва направо съмнително :-D Ето и новата сметка:
прозорци: 35.21 x 2.9 x 40 = 4084.36 W
външни стени: 123.29 x 0.35 x 40 = 1726.06 W
таван: 186 x 0.30 x 30 = 1674 W
под: 186 x 0.40 x 15 = 1116 W
--------------------------
общо: 8,600 W
--------------------------
Не знам близо ли съм до "истината" ,но ако сложа една камина на "Prity" 17(13+4)kW дали ще сбъркам с киловатите ? :? Загледал съм се в тази камина,защото се произвежда близо до моя град и от към сервиз и гаранция(3г.) смятам че няма да има проблеми.Разбирам че италианските били най-добри но бюджета ми е 3-4 хил.лв. :roll:
Burnit или EcoSpar са ми малко съмнителни,Da Vinci и Bisolid COMMO казват че не са лоши,но като цяло избора ми на камина се оказа доста трудна задача :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Сега си много по-близо до истината, нали ме разбираш защо реагирах така след първия ти пост :cool: ?
HighVanin - напреднал
LazarGanev написа:
Сега си много по-близо до истината, нали ме разбираш защо реагирах така след първия ти пост :cool: ?
:thumbs: :respekt:
vrangelov - специалист
HighVanin написа:

Не знам близо ли съм до "истината" ,но ако сложа една камина на "Prity" 17(13+4)kW дали ще сбъркам с киловатите ? :? Загледал съм се в тази камина,защото се произвежда близо до моя град и от към сервиз и гаранция(3г.) ...


Ако ще е камина на дърва, няма нужда да се смята чак толкова прецизно. При изчисляването на отоплителната мощност има още неща, които трябва да вземеш предвид и накрая всичко това ще е вярно повече за пелетна камина, отколкото за камина на дърва.
Щом ще е Prity, виж някой около теб с подобна къща и камина Prity на дърва, в случай че е доволен, с каква точно камина е.
От редовно пишещите тук се сещам, че filmatoplo и koveslav са с камини Prity и са доволни. Предполагам, че ако някой от тях ти види темата, би могъл да ти даде ценни съвети.



Успех!
filmatoplo - майстор
Да с Прити с водна риза съм 10 киловата , не съм сигурен дали се дели на 8+2 , в нея внедрих допълнителна риза , така се увеличи мощността поне 3-4 киловата (може и с повече) . Ползвам я над 8 год седи като нова -никъде не е ръждясала или пригоряла ,керамиката е здрава ,стъклото също .Горя дърва по 8 кубика за отоплителен сезон , миналата зима бях на пелети с гравитачна горелка -2,5 тона пелети .За мен си заслужават парите тези печки с водна риза , моята има и фурна на която се готвят всякакви неща .
HighVanin - напреднал
vrangelov написа:
Ако ще е камина на дърва, няма нужда да се смята чак толкова прецизно...
Извинявам се,че не написах модела на камината,става дума за пелетна камина на Prity http://www.prity-bg.com/products/produc ... ductid=112
PRITY PLW13
[PLW13] 2,499.00лв.
Мощност на водна риза: 13 KW
Мощност на излъчване : 4 KW
Мощност: 13+4=17 KW
Размери в/ш/д 104/54/60см.
Тегло: 150 кг.
ТЕХНИЧЕСКИ ПАРАМЕТРИ
Обща топлинна мощност номинална……………………. 17 kW.
Топлинна мощност от водния топлообменник…….. 13 kW.
Топлинна мощност от излъчване…………………………… 4 kW.
Намалена обща топлинна мощност………………………. 5 kW.
5 степени на мощност и автоматичен режим…………
Температура на димните газове…………………………….. 195°C.
Ефективност до………………………………………………………… 90%.
Обем на водния топлообменник……………………………. 20 l.
Максимално работно налягане……………………………… 2,0 bar.
Електрическо захранване……………………………………….. АС 230V 50Hz.
Пълна електрическа мощност………………………………… 350W.
Работна електрическа мощност……………………………… 100W
Обем на пепелника…………………………………………………. 6,0 l.
Вид на горивото ‐ дървесни пелети…………………………  6mm/30mm.
Вместимост на бункера за пелети…………………………… 25 kg.
Разход на пелети за ном. мощност…………………………. 4 kg/h.
Разход на пелети за мин. Мощност………………………… 1,2 kg/h.
Маса (Тегло)…………………………………………………………….. 150 kg.
Габаритни размери на тялото на камината:
Ширина………………………………………………………. 36 mm.
Дълбочина…………………………………………………. 600 mm.
Височина…………………………………………………….. 1040 mm.
Диаметър на вход въздух за горене………………………..  40mm.
Диаметър на изход димни газове……………………………  80mm.
Тяга на комина (±2Ра)……………………………………………. 12Ра.
Седмично програмиране
Сензор за стайна температура
Датчици за защита
Инфрачервено дистанционно управление

В магазина ми казаха,че камината нямала вграден разширителен съд и че ще ми е малка :-D (препоръчаха ми 35 kW :lol: ) a в нета не намерих нищо писано за нея.Ако тази камина не е подходяща за мен или пък има някакви кусури ,ще съм благодарен за някакво предложение но в рамките на 3-4 хил.лв. :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Моля за съвет при избор на пелетна камина" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: