• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
nikolov333 - майстор
Имам няколко въпроса за използването на оптрон вместо реле в тази схема.
Прикачен файл:
Оптрон.jpg
Оптрон.jpg (26.3 KиБ) Видяна 3459 пъти
1.С какъв CTR Current transfer ratio трябва да е оптрона за напрежение м/у емитера и колектора 3.5V .
2.Трябва ли да има диод паралелно на входа на оптрона?
3.Има ли нужда от за защита след колектора?
Използвам оптрона вместо реле за да включвам ръчно този дистанционен ключ за осветление понеже с релето се получаваше индукция по кабелите и се самоизключваше.
Прикачен файл:
КЛЮЧ.jpg
Прикачен файл:
ИНДУКЦИЯ.jpg
miroton - майстор
Слагаш още един мощен транзисто да стане като дарлинктон и си готов
nikolov333 - майстор
miroton написа:
Слагаш още един мощен транзисто да стане като дарлинктон и си готов
Схемата работи и така, само че пробния ключ към който я свързах спря да работи без причина след няколко дена, а оптрона си действа.
Възможно е да е дефектирал самия ключ, но дали е от добавената схема или от производствен дефект не мога да преценя.
Затова и питам, дали има причина да е дефектирал от добавения оптрон и какво може да се добави към схемата за защита.
nikolov333 - майстор
hrpankov написа:
.........пък датъшитъ низнайш дъ читеш!!!..
"Датъшитъ" и твоя "български" ги чета с еднакво затруднение :-D http://www.sirius-pcb.com/download/YToz ... UwMSI7fQ== , последно пробвах схемата е с тоя оптрон, че е с по-добро (CTR) 300-600%. http://www.sirius-pcb.com/bg/product/i2 ... ing-4.html Оптрона е свързан паралелно с пуш-а на 11 и 12 пин на микронтролера Sonix SN8P2501SG http://html.alldatasheetcn.com/html-pdf ... 2501A.html Давайте идеи, че имам да правя още 29 такива.. :cool:
Прикачен файл:
opt.jpg
opt.jpg (115.42 KиБ) Видяна 3295 пъти
AAsat - специалист
Както е нарисувано в първия пост с посочения оптрон трябва да стане. Няма нужда от някакви фантастични параметри. Няма нужда от защити. Може да се сложи съпротивление примерно 10к от колектора на транзистора на оптрона към захранването на процесора, но то може и да го има или вероятно е активиран вътрешния резистор на процесора. Получената повреда не би трябвало да се дължи на оптрона.
solar_entusiast - специалист
Ако може да се подмени релето с тиристор(симистор), има оптрони предназначени за управлението на такива елементи без допълнителни елементи.
Такъв е MOC3061.
nikolov333 - майстор
AAsat написа:
Както е нарисувано в първия пост с посочения оптрон трябва да стане. Няма нужда от някакви фантастични параметри. Няма нужда от защити. Може да се сложи съпротивление примерно 10к от колектора на транзистора на оптрона към захранването на процесора, но то може и да го има или вероятно е активиран вътрешния резистор на процесора. Получената повреда не би трябвало да се дължи на оптрона.
И аз мисля, че повредата не е от оптрона, но понеже са 30 такива ключове, искам да съм сигурен, че няма да дефектират заради схемата, когато ги монтирам...
nikolov333 - майстор
Образованието ми е икономическо...и да не ти обяснявам, колко трудно се разбира електрониката от финансисти. Електрониката ми е хоби по неволя, че си правя едно дистанционно управление на ЛЕД осветлението у нас, че имам много кръгове http://forum.napravisam.bg/forum/viewto ... 11&t=50199 , но с каквото съм се захванал, съм го направил успешно и качествено и най-важното за мене, с четене и учене, за да знам как работи и да мога да си го оправям сам. Така, че работата с цаците е сигурна :-D
П.П.hrpankov пиши на български бе човек, че тоя твоя изкривен език, едвам го разбирам :partyman:
Последна промяна от nikolov333 на чет сеп 17, 2015 2:32 pm, променено общо 2 пъти.
nikolov333 - майстор
Тия дни пак се заиграх с оптроните.. През едно 16-канално дистанционно управлявам осветлението у нас с радио управляеми ключове на 433.93mHz. Дистанционното има 4 канала и управлява по 4 ключа за осветление на всеки канал + 1 общ бутон, който включва или изключва всичките 4 ключа едновременно. Схемата с оптроните е свързана към двупосочни пуш бутони на стените и при натискането им дистанционното включва или изключва ключовете в зависимост от излъчения сигнал. Ползвам два оптрона, за да задействам един ключ от дистанционното, тъй като единия оптрон задейства бутона за командата, а втория селектира единия от каналите на излъчване. Проблема е, че ми трябва, допълнително време задържане на втория оптрон, който избира канала..т.е да остане отпушен, около 0.3 до 1 секунда, след като съм отпуснал пуш бутона на стената и вече няма захранване до тях, понеже без задържането, дистанционно излъчва и на 4-ти канал, освен на канала, на който е свързан бутона и така губя 4 от 16-те кръга за управление на осветлението, а те и без това не ми стигнаха..
Прикачен файл:
IMG_20171013_022853.jpg
Реално в момента схемата си работи и така и управлявам 3 зони по 4 ключа всяка, общо 12 кръга, но при отпускане на бутона на стената на всяка от 3-те зони се задейства и 4-ти канал и затова трябва да задържа оптрона на селектора за канал отпушен за половин секунда след отпускането на пуша..
П.П.Понеже снимките от целия форум ги затриха админите на сайта, да уточня, че захранвам оптроните IS357/FPT1 с 12V/DC през резистор 1К с кондензатор 10mf и обратен шотки диод успоредно на входа на оптрона. Двата оптрона се захранват успоредно след резистора. През пуш бутоните им идва минуса..
Търся схема с минимум елементи, тъй като на платката не остава много място, въпреки че ползвам smd монтаж, понеже слагам по 20 оптрона на канал..
Прикачен файл:
IMG_20170930_212410.jpg
А това е крайния резултат..
Прикачен файл:
IMG_20171013_014401.jpg
MamaMy - майстор
Защо ми се струва, че си правиш живота труден само от скука? Със сигурност има много по-евтино и елегантно решение на твоя проблем. Просто трябва да обясниш по от начало какво искаш да постигнеш и с какви цели. До тук от описанието ти разбрах, че искаш да управляваш много дистанционни с едно дистанционно. Това ми звучи като глупост на квадрат. Уточни нещата на прост език с прости стъпки. Не сме в твоята глава и не ти хващаме идеите.
Ти бягаш от релето което е най-доброто като галванично разделяне на схемите и отиваш на много по чувствителния към смущения оптрон за да избягаш от индукция? Това не ми го побира главата освен ако нямаш 100 метра кабел и пак няма как да имаш индуцирано напрежение тъй като бобината на релето го "дава на късо". Още повече пък след като слагаш оптрона и всичко се оправя :shock: . Някъде дълбоко грешиш в изводите си. Още повече, че се опитваш да замениш механичния контакт с електронен преход. В много случаи това не е подходящ вариант.
  • 1
  • 2

Тема "Въпроси за оптрон?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: