Всички имаме коли, нали ?
Chefo77 - майстор
kr1100 написа:
lov написа:
Относно филтрите по мое време си бяха най обикновенно кече. Пък тогава нямаше чак такива проблеми с боклуците.
:-? Явно колега си бил малък по времето, когато се преливаше газ на поразия , а на газ станция се чакаше от вечерта до към след 10 часа според реда.
Сини бутилки от обмен, пършинги пълнени на газ станция- преливане. На 2 сини бутилки чистене на филтъра на преливната "система", а0-500 км филтъра в газ вентила пълен догоре. :-D
Едно приятелче от по-стария блок още му стои белега от едно преливане. Не помня какво точно, но нещо хвръкна и се заби на има-няма сантиметър под окото му.

Адашче, не помня някъде тук да съм се нарекъл майстор, а пред клиенти пък - НИКОГА. Аз съм монтажник/паркетчия/ламинатаджия, но в никакъв случай не аз съм този, който ще прецени дали се справям майсторски с работата си, та да си лепя квалификация. Самата дума рядко я изговарям и пиша, ако си забелязал. Дори и когато клиенти ми кажат "Здравей, майсторе", им казвам името си :wink: Не я харесвам тази дума точно защото масово я използват като нарицателно за широкопрофилиран общак. Малко са тези, които влагат в тази дума някакво уважение, останало от по-старите времена ... Например прадядо ми е бил МАЙСТОР, имал е доста голяма строителна бригада и много голяма част от къщите "му" и до днес си стоят.
Пък за "гурбетчиите" - аз кои коментирам - тези, които накъртват че са били навън и са работили навън, това им е най-важното на хората. Имам колеги, които са работили навън и си разбират от работата - нито един от тях не започва да коментира колко по-различно е там като условия, освен ако някой друг не зачекне темата. Те качеството не го обсъждат.
kr1100 - майстор
Andri01 написа:
78-ма година внесох от Италия газово у-во_ може да е било първото или втората във Варна/. Lovatoq,монтаж-по фабрична схема в гаража,на прегледите в КАТ го гледаха като извънземно. Имах и помпа за преливане / бутална,ръчна/със стъклен филтър. Затлачваше се на около 2-3 бутилки.
Дълбок поклон на старата кримка .Явно човек с опит и познания.

@Chefo77 Няма нищо страшно при преливане. Не трябва да има огън пушач искра наблизо. Най= голямата опастност е да се получи "из
аряне " от газта при теч . /ръкавици/. С помпа / хидраличен цилиндър се прелива без проблем само дето ти умалява ръката от помпене.
Никога загряване на бутилката от ,която се прелива без да е отворен маркуча към бутилката на автомобила.
Офф преливал съм от пършинг долу на локвата с гореша вода , но отворени кранове към бутилката на автомобила.
Иначе преди доста години имаше 1 случай с взрив на пършинг в стблекалните на стадион Спартак. Пършинга на горещата вода и пренсяна с изтърваване н пода и бум
Chefo77 - майстор
Ааа, не съм казал, че е страшно. Но Марто със сигурност не мисли така :wink: И баща ми вероятно не мисли, защото преливахме от синя бутилка във Вартбург-а.
kuger - майстор
Аз кви простотии съм правил с газ, сигурно няма да ми повярвате. Инсталация в колата с тройници, вентили и втора бутилка "пършинг" включена в системата на газовото. Сложена с вентила възможно най-ниско, щото няма сонда. Битови бутилки от 27 литра, пълни с 27 литра.... :shock: Много удобно беше, бутилката с гъза нагоре, захапала ябълката на теглича и пълня основната бутилка. Явно Господ ме е пазил!
Пършинга и сега си го имам, но се пълни на 80% и се ползва с пригоден кислороден редуцир вентил.

За ръкавиците, че ще те опазят от изгаряне съм скептичен. Пример, счупена пружина на пълначния клапан на бутилката - пълнача от газостанцията /с ръкавици/ ходи с превръзки на едната ръка доста време.
Сега съм кротък, едно, че няма от къде, друго, че май съм поумнял :? , дали? На едно място ми казаха, че ще ми напълнят и щайга, стига да има чашка за пълнене:-D
stivemaster - майстор
Адашче , не мога да разбера друго аз, защо е патологичното изнервяне което предизвиква у хората като теб споменаването на това че човек е работил на запад. Е това винаги ме е разсмивало яко - "не аз не му завиждам, ама кво ми навира тука аз в Германия това ..., ти знаеш ли в Германия как е ...., голяма работа таз Германия".
На въпроса "ти би ли отишъл, ако те извика някой приятел да поработиш там" отговор - ДА, "а има ли нещо което, да научиш там според тебе или ти си знаеш всичко" отговор - разбира се че има какво да науча. "А ако си там и се установиш ,къде децата ти биха израстнали по добре и би било по добре за реализацията им, ,тук или там" - е няма смисъл да сравняваме.
Е тогава, защо лицемерничим бе приятелю, всички знаем че човек, говори най много за това, което най много му харесва, което му се иска и което му дава повод за гордост. Ти за кое искаш тогава, да говори тоя човек за който, това че е бил например в Германия, е върха на професионалната му реализация , мечтата му за начин на живот и мястото където, мечтае да се върне ?
Или ти искаш да кажеш че ако си работил за Берг и си монтирал ламинат за 100-110Е/м2 по най перфектния възможен начин и се върнеш тук и ти се налага да монтираш в нова кооперация 7мм промоционален китаец, по най евтиния възможен начин ,няма да правиш паралели и няма да има опасност да се изкушиш с пример от Берг ?Ако се опитваш да ме убедиш в това - няма да ти повярвам.

И тъй като гледам, че не си негодник и си струва да се запознаем,вземай една салата под мищница,"Пещерска-е от мене
и идвай да бистрим въпроса,че осрахме темата.
Chefo77 - майстор
Аз тая покана я имам от доста време, но уви - не пия ракия :lol: Ще стане, но няма да е днес.
Адашче, не отричам това, че там е по-добре и особено, че има какво да се научи. Съвсем нормално е да правиш паралел и аз нямам проблеми с това. Не ме дразнят хора, които са били там. Нямам лошо отношение към тях. Дразнят ме хора, които само това изтъкват и постоянно повтарят, че са били еди-къде си. Писах го и в другата тема. Може бетон да е бъркал, но го е бъркал ТАМ. Добре, проблеми няма, супер, да речем. Ама защо ми врат само това в лицето? И не, те не мечтаят да се върнат там. Те просто се фукат. Не с работата си там. С престоя си.
Един ми спира плочките ПЛЪТНО до дългата страна на прясно монтирания паркет, 30-ина квадрата стая и му викам: "Защо бре, нали ти казах да оставиш 1 сантиметър разстояние?". Отговор: "Защото в Белгия така правиМ и няма проблеми". Той е работил 3 месеца в Белгия ...
Навремето като деца се хвалехме на какви коли сме гледали през прозорците. Ама ... пораснахме.
Kirilpm - специалист
Те и до ден днешен пълнят малки туристически бутилки и аз знам че не трябва и че е опасно но го практикувам.Как да пътувам по 50км в посока за да заредя бутилка,която събира 5лв газ?Златното правило за мен е винаги да се пълни по-малко от номиналното количество и да се съобразява с цената на газта.И проблема не е толкова в това че бутилките,които гърмят са препълнени,а в това че са изложени на слънце или по някакъв друг начин им се е повишила температурата,за това винаги оставям 1-2л аванс под номиналното количество написано на бутилката и преди зареждане ги изпускам до край.А от гледна точка на газта за мен нещата вървят напред.Преди беше масово явление на загрята кола да се източва гняста от изпарителя,приличаше малко на изгоряло масло от дизелов двигател,сега не мога да си спомня откога не съм пипал тази пробка на изпарителя,сменям само филтърчето на газовия клапан,когато усетя че колата започне да омалява и не върви.Много е лесно за всичко да набедим горивата,като забравим какви са ги надробили производителите и как сме поддържали колата като собственици.До сега не съм чул някой със стар дизелов мерцедес да се оплаква от кофти нафта,най-много да не запали един два пъти през зимата и да си реши проблема с една смяна на филтър.Твърде капризна кола откъм гориво за мен е сериозен минус,ако тръгна на 2-3000км път как мога да съм сигурен от че всяка бензиностанция по пътя ще заредя качествено гориво и няма да и задръстя филтъра 1/4 микрон :lol:
stivemaster - майстор
Ти ако тръгнеш на такъв път в западна посока, там горивата на са такива и няма нужда да се притесняваш вервай ми !

Те там имат методика за контрол на ВСИЧКИ горива :lol: не като у нас.
toolegittoquit - майстор
Kirilpm написа:
Те и до ден днешен пълнят малки туристически бутилки и аз знам че не трябва и че е опасно но го практикувам.Как да пътувам по 50км в посока за да заредя бутилка,която събира 5лв газ?
Интересно защо се продават туристически бутилки, като практически няма къде да ги пълниш законно. Аз имам и след всяко пълнене я проверявам с вода дали не изпуска от вентила.
Що иде реч до капризните автомобили - масово колкото по-сложни, толкова по-капризни. :)
Пък златното си правило не е твое правило. То е универсално правило. По-висока температура на газ в затворен обем означава по-високо налягане. Аз и бутилката на колата я пълня 25л, нищо че е 30.
Kirilpm - специалист
Има къде да се пълнят законно,има газстанции където зареждат и теглят бутилките,но газта е по скъпа и са само в големите градове.А на колата хората са го измислили сондата има ограничител и не можеш да заредиш повече от 80% от обема на бутилката.

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: