Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
jordanvass - майстор
Явно са ви по-малки трансформаторите. При мен свободната дупка над първичната е 31х15.5мм. Диаметърът на кабела с изолацията е 14.5. Таман влизат 2 витки. Само дето накрайникът малко се запъва. Даже си мисля, че може и да е над 70 квадрата кабелът. Диаметърът на жилото е към 11мм, което прави площ около 95кв.мм. Но нали има и въздух между проводниците, та реалната площ ще е по-малко, но дали 70 или 80, не знам. Май по-скоро 80 ще е. Нямам идея стандартът какъв е.
hidrazin - майстор
Има миковелета с различна мощност!!! Та и трафовете са им различни като мощност.
Днес мярнах на село два такива и даже без да ги заглеждам си личеше разликата в джелязото (магнитопровода).
Ако се разполага с обикновен кабел с дебела изолация - гумена. поливинилхлорид ... може да се преработи.
Обелва се дебелата изолация и се изолира с лакотъкан или тефлонова лента.
Печелят се доста неща:
-може да се събере по-голямо сечение
-изолацията с лакотъкан или тефлон освен че е по-тънка, издържа и на доста по-голяма темпаратура
-може да се използва какъвто проводник намерите, дори и с нарушена или изгоряла от слънцето изолация
Вече писаха че не е важно каква е изолацията от към електрическа якост.
Важно е само да държи на температура и да е механически достатъчно здрава.
Може да се използват и два магнитопровода като първичните се свържат паралелно а вторичната мине и през двата магнитопровода.
:partyman:
hidrazin - майстор
jordanvass написа:
...При мен е 3,6А при cosФ=0.08 за 700 вата трансформатор. Малко големичък ми се види тоя ток, та се притеснявам да няма някъде късо между витките, но пък може и да е нормален, все пак активната мощност е към 80 вата.
Намотките са си бакърени а не от халумин.
Тока е нормален за такъв тип траф. Той работи на границата на насищането и загубите му са големи.
Просто няма как с нормален траф и с нормални стойности на насищане, да извадиш към 1000W (средно) от толкова малък магнитопровод.
Тези трафове са предназначени за кратковременна работа и даже са принудително охлаждане (има вентилатор в микровелето).
Поради тази причина хич, ама хич не са подходящи да си захраниш с тях някой "супер, хипер мощен" усливател. :-D
И по същата причина не е желателно ако го използвате за точкова заварка да работи на празен ход.
P.S. Кой разбрал, разбрал, Мара си ... :shock:
jordanil - специалист
няма ли някъде готови платки с такива релета за време за поръчам ?Ebay?някъде в БГ?
lov - майстор
Явно някой чете избирателно само последните постове. Малко по на горе съм показал какво съм си поръчал и от къде.
jordanvass - майстор
hidrazin написа:
Намотките са си бакърени а не от халумин.
И аз така мислех, но само докато да остържа малко от лака на намотката. Отдолу си е чисто бяло, баш алумин си е. Не се и запоява. То затуй изводът е обилно залят с голяма капка тинол за перата, а не запоен. Вторичната си е вече мед, там изключения няма.
Виж тука, руснакът я е срязал с ножовката - много хубаво си белее алуминият.
Изображение
hidrazin - майстор
jordanvass написа:
... Отдолу си е чисто бяло, баш алумин си е. Не се и запоява...
:? Явно съм попадал само на истински, бакърени. Какво ли няма да измисли китаеца. :-D
lov - майстор
jordanil написа:
http://www.ebay.com/itm/New-DC-12V-Powe ... SwT5tWHLXM
не е ли същия?
Ми същото е те цените на всякъде постоянно мърдат според мерака на търговците. От де го намериш по евтино те това е.
lov - майстор
:lol:
hidrazin написа:
jordanvass написа:
... Отдолу си е чисто бяло, баш алумин си е. Не се и запоява...
:? Явно съм попадал само на истински, бакърени. Какво ли няма да измисли китаеца. :-D
Ай сега събирал си от старото мат'риал а не от сегашните еднодневки. Има изцяло алуминиеви дори отоплението не е бакърено. :lol:

Тема "апарат за точкова заварка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: