• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
Celeborn - специалист
Здравейте,

В апартамент ново строителство, единствената практически възможна опция за отвеждане на кухненската аспирация е единично коминно тяло - 30см (210х160мм отвор). По проект е било заложено двойно - 50см, но не е изпълнено. Т.е. вътре няма прегради, всичко е на едно.

Апартаментът се намира на 4-и етаж от 6.

Коминът се ползва за аспирация от един апартамент на 1-и етаж и от един апартамент на 6-и етаж. През всички останали етажи минава през спални и поне засега не се използва.

Изходът на аспиратора ще се пада на около 70 до 100см от комина.

Четох много теми и се притеснявам, че при тази ситуация връщането на миризми е неизбежно... а какво ли пък ще стане, ако някой реши, че иска да си сложи печка на твърдо гориво... все пак е комин...

Как според вас е най-добре да свържа аспиратора с комина, за да не блокирам съседите отдолу, да не прецакам тягата, да се застраховам от връщане на миризми и дим, на вода и боклуци, и да работи оптимално без загуба на дебит, завихряне и т.н.?
Каква тръба да ползвам? Под ъгъл ли да влиза в комина? Да има ли ръчна/автоматична клапа (уплътняваща на 100%)?

Знам, че въпросите са тривиални, но повярвайте ми - чета теми от близо 3 часа и не мога да стигна до заключение... надявам се някой с повече опит да ми помогне, за да не свърша някоя глупост. Благодаря!
prascho - майстор
Не съм се сблъсквал с подобен казус, но логиката сочи, че твоята тръба трябва да влиза с остър ъгъл в комина /подобно на тройник със страничен изход на 45 градуса/. Димът отива на горе поради тягата и няма как да върне /това поне на теория/. Клапа задължително.
MamaMy - майстор
И все пак това не е комин а отдушник. И е изграден точно за аспирация на кухните. Ако някой монтира печка му трошете главата проста веднага.
iliya_i - майстор
Celeborn написа:
В апартамент ново строителство, единствената практически възможна опция за отвеждане на кухненската аспирация е единично коминно тяло - 30см (210х160мм отвор).
MamaMy написа:
И все пак това не е комин а отдушник. И е изграден точно за аспирация на кухните. Ако някой монтира печка му трошете главата проста веднага.
Това е истината. За да е комин, телата трябва да са двойни.
miroki - майстор
В ново строителство всичко може.
Още от сега се договорете със съседите от първи до последен етаж, да не се ползва за комин в никакъв случай.
Мазните пари и отлагания се палят и вече знам за една запалена кухня от през комина.
Celeborn - специалист
Здравейте пак,

За радост след консултация се оказа, че от 6 етажа, само 1-и и 6-и ползват комина за аспирация, в останалите стаи той минава през спални и поне засега не се очертава някой да сменя разпложения и да се включва там.

Спрял съм се на два варианта засега (идеята е да има вертикална част на въздуховода, която да играе ролята на липсващата половинка от комина). Чудя се дали дължината на тази част би имала значение (60см срещу 30см)

Някой може ли да ме посъветва каква ръчна клапа да сложа на изхода на аспиратора или преди входа на комина (правоъгълна), за всеки случай?

Изображение

Изображение

Изображение
iliya_i - майстор
Celeborn написа:
Спрял съм се на два варианта засега (идеята е да има вертикална част на въздуховода, която да играе ролята на липсващата половинка от комина). Чудя се дали дължината на тази част би имала значение (60см срещу 30см)
Тази вертикална част в случая не играе никаква роля, защото не е "комин" а "ОТДУШНИК" и вентилацията ще е принудителна - от аспиратора. Отдушник се прави с една тръба, а не със сдвоена, както комина. Тази "липсваща" според теб част играе роля при комин в който са включени няколко печки, за да се осигури тяга за всяка от тях (те на изхода си нямат вентилатор!), но тя е над 2 метра - почти до розетката на следващия етаж.
Celeborn - специалист
Аз по-скоро мислех да я ползвам, за да не връща миризми и евентуално дим, когато моят аспиратор не работи. Т.е. чудя се, дали ще се създаде някаква тяга в този вертикален участък (и дали затова ми трябва по-голяма дължина от наличната), за да предотвратява връщане на миризми или недай си Боже дим. В крайна сметка идеята на отделянето на комина на обща част и образно казано индивидуални връзки не е ли именно тази - да се създаде достатъчно тяга там, за да няма връщане на пушек от общия комин, както и чрез плавно вливане да не разстройва движението му.

Има толкова много теми как от съседите влизат миризми през аспирацията... не искам да публикувам поредната :lol: В крайна сметка не искам да прецаквам и самите съседи, хаквайки аспирацията директно в общото тяло, било то и под ъгъл (135 градуса, например).
inspo - майстор
MamaMy написа:
Би ли се аргументирал защо си толкова сигурен и категоричен?
Не съм много наясно и ми е интересно да разбера.
iliya_i - майстор
inspo написа:
MamaMy написа:
Би ли се аргументирал защо си толкова сигурен и категоричен?
Не съм много наясно и ми е интересно да разбера.
Прегледай последните 4-5 поста и ще разбереш. Авторът е дал и схема на комин. Най просто казано:
- двойна тръба - комин;
- единична тръба - отдушник
има и други подобни теми във форума:
forum/viewtopic.php?t=34912
forum/viewtopic.php?t=47953
  • 1
  • 2

Тема "Аспиратор в комин - единствена опция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: