Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте. Намерих в един стар телевизор един трансформатор ТС-180, който е огромен, но с много неудобни напрежения. 60V и 43V, добре ако ще го ползвам за нещо транзисторно, ама рейтинга му е до 500mA (никаква полза). Няма навивка за високи напрежения, така че не ми върши работа и за ламповите проекти. Единствено удобно е че има 6.3V за отоплението на лампите. Искам да го пренавия, така че да получа 1:1 разделителен трансформатор със втора навивка 6.3V за отоплението и може би още една на 13V, за някои по нестандартни лампи. Не му знам параметрите но модела е ТС-180, така че ако може да го погледнете, ще съм много благодарен. Проводници имам от всякакви дебелини, а и с такива размери предполагам че няма да се налага много навивки да се правят, но вие ще кажете :). Същност така като го гледам има 2х43V и 2х60V. Не мога ли някак да ги навържа да им се съберат напреженията? Ако се съберат идва на 206V, което ми е перфектно, а така ще си останат и 6.3V за отоплението.

Прикачен файл

obmotki_ts_180_2.jpg
obmotki_ts_180_2.jpg (30.7 KиБ) Видяна 1209 пъти
hidrazin - майстор
Изображение
Може да направиш лека промяна в свързването на първичната.
По схемата дето съм дал свързването е за мрежа 220V. У нас стандарта вече е 230.
Свържи с мост 1 и 1' и подай мрежовото захранване не на 2 и 2' а на двете тройки.
:partyman:
thebugger - специалист
Мерси, аз се оправих. Първичната съм я вързал 2-2' с мост 4-4' с мост към маса и напрежение подавам на 1-1'. Вторичните ги свързах 6-7 и 6'-7' 8-8' и изход 215V взимам от 5-5'. За отоплението едното от 6.3V си е от стандартния изход 9-10 (5А) а за да получа 13.3V свързах 10'-12 а изхода го взимам от 9'-11 (тук незнам за колко ампера е защото едното 6.3V e за 1.5А а другото за 5А). Грешка виждате ли?
thebugger - специалист
Нещо от конфигурацията на изводите за отоплението дето направих извод 9-10 кляка под натоварване, чак до 3.5V. Къде може да е грешката? Другите си вадат 13.3V
С 2 леви - специалист
Дефазиране на някоя намотка?
thebugger - специалист
И аз се чудих дали не съм пуснал нещо противофазно, ама май не съм. Напрежението се колебае м/у 3.5V-7V.

Тема "Пренавиване на трансформатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: