• 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
На твое място бих оставил някои данни, върху които другите да могат да разсъждават, да преценят къде може да се оптимизират нещата и да помогнат в крайна сметка.
Каква температура си настроил на радиаторите, колко на брой са те, колко киловата е маркетинговата им мощност, до колко градуса се загряват, плюс други по-специфични особености, като например Т на изгорелите газове и от кога си засякъл този разход. С какво си отоплявал тези помещения досега и колко гориво е било необходимо.
Разходът се оптимизира след няколко дневна работа. Стените и мебелите се затоплят и необходимата енергия за поддържане на зададената температура намалява.
ediv - специалист
dmx_the_rain написа:
Имам външна изолация на къщата, радиаторите са панелни, водата от бойлера се ползва постоянно за миене и за къпане, имам термо винтили на всички радиатори и пак ми се струва много разхода имам чувството че нещо от настройките ми обягва, ако може някой да даде някакъв съвет.
Колега, започни първо от топлозогубите на помещенията които отопляваш, ако не мажеш сам потърси някай да ги пресметне или от миналата зима прецени колко киловата на час са ти били необходими.В момента имаш около 8кв/ч.Бойлера като се затопля дърпа 4-6 от тях, прецени и колко вода се топли на денонощие.
45кг х 4,8кв -216кв х 90% кпд - 194,4кв за 24часа за 1 час 8,1кв , ако толкова са ти загубите разхода ти е нормален, ако са доста по-малко по изчислениа тогава търси причината.Тези 8кв/час дето ги смятам не са точни, не знаем истинската калоричност на горивото, а също така тези 90% кпд не са през щялото време на работа толкова, като включим разпалване, горени на мин мощност може би реално са 80-85%.
dmx_the_rain - напреднал
Ами вижте миналата година бях със същата горелка само че на турски чугунен котел и цяла зима харчех между 3-4 чувала но тогава нямах и бойлер вързан към системата. Това лято купих котела на грейко и бойлера и започнах по 3 горя имаше и период по 2 чувала горях а водата в бойлера не изстиваше, в нас котела гори 24/7 без да спира и най ниската температура до която пада в стая е 20гр това е когато стане по студено навън но после горе долу на всякъде става 22-23гр. Ако реално е това разхода ми съм съгласен но ако може да се оптимизира още ще съм доволен. Запалил съм го в началото на октомври и съм се запасил с 4.5 тона дървесни пелети но май трябваше още да взема че май няма да ми стигнат до края на сезона.
Evgeniy - майстор
Това с модулацията е нож с две остриеа, особено когато не са ти настроени и трите степени за перфектно (пълноценно) горене.
При мен се случи цял ден да модулира втора -първа при температури на водата 56-58 градуса поради лоши настройки - просто пелетите вървят, но топлината от тях е силно занижена при недобро изгаряне. Докато при вдигане на зададената температура за час прави 62 градуса почти само на трета, изключва по стаен термостат и после 4 часа чака до ново запалване.
dmx_the_rain - напреднал
Бях със стаен термостат но този начин на горене не ми хареса и го махнах с термоглавите ми харесва повече работата и топлината в къщата но при всеки е различно :yawinkle: иначе да прав си за настройките и мисля че там нещо греша но незнам кой от софия може да ми помогне.
grants - специалист
Колеги да споделя моя резултат от 5 дена опити и настройки. Външна температура 10 през деня , 0 вечер. Апартамемта е около 80кв с вътрешна изолация и хубава дограма. Камината е BURNiT PM Comfort 13 Plus ,ето и мощностите които захранва:
панелни радиаотори
1600х500/3kW - с термоглава на 3та степен , която е постоянно затворена защото каминката е в същата стая
1600х500/3kW - с термоглава на 5та степен , работи постоянно отворена
1800х600/4kW - с термоглава на 2.5 степен , защото не ползваме стаята
2 боря 600х600 + 1 брой лира пак 600х600 с кранчета , отворени на макс.
Бойлер нямам.

Температурата на водата е нагласена на 53 градуса(няма стаен термостат) , в стайте е 25-26 градуса. Каминката работи в Автоматичен режим без да се изгася , температурата на изгорелите газове варира от 76 до 84 градуса.
Та в тази си конфигурация като пусна каминката от студено за първите 4 часа гори по 1кг/час , като установи температурата с стаите разхода пада на 0.66кг/ч. От вчера до тази сутрин/12 часа изкарах точно с 8кг.
Пелетите , които ползвам са от Смолян - иглолистни - 300лв/кг.

Поздарви !
syncho - майстор
Много ми се виждат тези 45кг за 24ч за 120м2. Кой ти инсталира котела? Не може ли да мине да ти го настрои? Защо сам се мъчиш?
dmx_the_rain - напреднал
Няма да коментирам фирмата и човека който ми ги продаде защото продава хубави работи но после грам не разбира от това да настрой така че да е правилно всичко, идва и слага заводските и готово да ама не. След като ми сложи заводските по комина не се бараше въобще а след като си играх доста време комина вече направо си истина и може спокойно да се докосва с ръце. Това добре че не ми бяга много през комина но явно нещо бъркам при порциите пелети или пък може при времето на пускане че чак да е толкова много разхода.
DimitarD - специалист
Истината е че твоя инсталатор не му се занимава с теб, защото настройването е много пипкава работа която отнема време да не кажа дни. Аз също не бих се доверил на моя, не защото не знае, а защото той няма да е ползвателя, незнае какви са нуждите ми, начина ми на живот. Бих те посъветвал сам да си ги направиш, а не да разчиташ на форуми, защото можеш да бъдеш подведен /не нарочно/ и впоследствие разочарован със загубеното време. Има много фактори които влияят на разхода, а ти вероятно без да знаеш ги пропускаш. Съветвам те да прочетеш темата за разход, след което да прецениш ти къде си, все има някой с подобни параметри като твоите.

По темата:

За ноември
Отопляема площ къща 2 етажа х 80 кв.м - 160кв.м
Външна изолация няма /на мазилка/
Таван: 10 см вата
Под: 5см фибран
Дограма: алуминиева
Котел: Солитех чугун
Горелка: Грейко 30 РВ
Контрол на котел: Ламбда
Топливо: Пелети от фъстъци
Бойлер: 100 литров
Радиатори: алуминиеви
Термовентили: навсякъде
Стаен термостат: да
Температура в стаите около 21гр /средна за денонощието/
Температура димни газове: 80-120 /80 са на почистен котел/
Почистване котел и горелка: на всеки 7 дни
За ноември разход: 670 кг.
Време на работа: 562 часа
Средна минимална t за ноември - 8.9
Средна максимална t за ноември - 16.4

Събота и неделя разход около 76кг/ 48 часа
dmx_the_rain - напреднал
Виж сега направих едно замерване на Р1 докато работеше за 6 мин и се оказа че за 6мин е пуснало 180гр пелети. Сега по формулата която видях от filmatoplo това значи 180х10 =1,80кг за 24 часа това са 43.20кг. Това са замерванията ако трябва да пусна настройките за да видите и вие дали нещо греша и да ме посъветвате.
  • 1
  • 63
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: