Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте,
Имам проблем с инсталирано електрическо проточно котле в коридора на новия ми апартамент. За съжаление нямам никаква документация за него освен надписите по-корпуса му "РТЕ 4М". От предишния собственик разбрах, че трябва само да го обезвъздуша и да вкарам чиста/студена вода в системата за да вдигна налягането. След като го включих, след около 1 час работа - топлата вода/топлината е достигнала само много близкоразположената разпределителната канзола за трите радиатора, а те са студени (напълно отворени кранове). Водата с е загрява до 80-90 градуса - изключва (нормално - не аварийно) при достигането на тези градуси, а топлото не отива към радиаторите. Успях да пипна корпуса на помпата - беше изключително горещ - доста по-горещ на пипане от часта, през която преминава горещата вода на помпата. Също така не усещах някакви минимални вибрации или шум от работа - но все пак не съм я слушал и наблюдавал преди. Реших, че има някакъв проблем с циркулацията на водата и почистих филтъра, който не бе много замърсен.
Въпроса ми е имате ли някакви идеи как мога да го оправя, дали е от помпата (стопени четки, нагари?) или е запушена някоя тръба? Всякакви предложения се приемат с голяма благодарност :)
romanpm - майстор
Има челен болт на помпата който е за обезвъздушаване , поразвий го докато протече :) Мотора е без четки :wink:
solar_entusiast - специалист
Най-вероятно е блокирала помпата от престоя през летния сезон.
Опитайте да я почукате с нещо като гумен чук по корпуса и може да тръгне. Иначе си трябва отваряне.
ESPACE - майстор
Под въпросния болт, като го развиеш, с отвертка раздвижи блокиралия ротор.
fox_vt - майстор
ESPACE написа:
Под въпросния болт, като го развиеш, с отвертка раздвижи блокиралия ротор.
+1
lov - майстор
Тази пробка е направена точно за това да се развърти ротора ако е блокирал за това е направен и този шлиц на оста на ротора. Пробката не е за обезвъздушаване както някои се опитват да обясняват. Не че при някоя много завързана система не става и това но има помпи на които ротора е плътен и няма никакви каналчета от където да излезе въздуха. А и на практика какво може да обезвъздушиш освен половината от охлюва.
Здравейте Майстори,
Благодаря на всички за техните съвети. Съвета на майстор romanpm видях първи и реших да опитам. Благодаря му, защото помпата сработи и съответно парното заработи както трябва. Наложи се допълнително обезвъздушаване (имаше въздух в радиаторите) и сега работи прекрасно и вече е топло.
Още веднъж ви благодаря и ви пожелавам здраве и берект на вас и вашите семейства през новата година. :)
radius - майстор
Ми новите алфи на Грундфос как ще ги развъртаме като нямат пробка?
lov - майстор
[-X Ми няма да си купуваме такива :lol:

Тема "Проблем с електрическо проточно котле РТЕ 4М" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: