Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stonesour - специалист
шоп написа:
В София проект без гаражи или предвидени паркоместа едва ли ще се съгласува но законният ред:-)
не само в София. регламентите са еднакви за всички.
по наредба на МРРБ, на всяко проектирано жилище трябва да се осигури по 1 паркомясто.
по ЗУТ необходимите паркоместа, трябва да са в рамките на УПИ. има вариант да са надземни, като има и вратичка да се избегне изискването 1 жилище 1 паркомясто.
също в ЗУТ всяко жилище задължително трябва да има складово помещение. то може и да е вътре в жилището. може да е мазе.

ама една е цената да строиш сграда с подземно ниво, друго без. и дали туй упи позволява да се осигурят надземни паркоместа?
Tsilkov - майстор
stonesour написа:
и дали туй УПИ позволява да се осигурят надземни паркоместа?
За надземни не знам, но със сигурност не позволява подземни (или поне не реалистични такива)-няма как да сложиш на тая площ рампа, пътека за маневри и колони на сградата. Изискването е 1 апартамент - 1 паркомясто, а за магазини и офиси на партера 100м2 - 1 паркомясто + посетители. Ако не си в централна част на практика няма как да намалиш броя-само с добро ситуиране става.
Преди проекта се иска виза което ме навежда на мисълта , че щом е 300 кв. парцела трябва да е урегулиран за калкан-ама дали е направено това. Следва и въпроса с вода, канал, ток и нужните предварителни договори.
Благодаря за отговорите ви.Ще обмисля всичко и ще изчакам, опасявам се да не започна проекта и да не ми стигнат парите.Защото ако цената до ключ излиза 500 евро за близо 700м2 = 350 000 евро ,а аз не притежавам толкова пари.Посъветвах се и с други хора и всеки ми казва различни цени от 250 до 600 разликата е голяма.
gandonov - специалист
Chavdarov71 написа:
... всеки ми казва различни цени от 250 до 600 разликата е голяма.
Ти си прави сметки за 500+. Не забравяй, че всички с които говориш са от бранша. Само ти си аматьор. Ако някой ще бъде прекаран - то няма да са те. ;-)

Така че провери варианти за финансиране. Например банка.
Chefo77 - майстор
Аз пък си мисля, че освен разговори с банка, трябва да се проведат разговори и със строителна фирма, която да поеме отговорността за изпълнението на целия този строеж. Защото едно е да построи къща за себе си, съвсем друго - кооперация на няколко етажа, с апартаменти, в които ще живеят чужди хора. Там вариантът "бригадир беше баща ми" не е адекватен, там се иска отговорност от хора, които имат опит в това. Без по никакъв начин да подценявам компетентността на бащата на г-н Чавдаров!!!!!
А банките, доколкото зная, отпускат и кредити с поетапно усвояване - на траншове на първа копка, след първа плоча, след покрив ...
Tsilkov - майстор
Chefo77 написа:
А банките, доколкото зная, отпускат и кредити с поетапно усвояване - на траншове на първа копка, след първа плоча, след покрив ...
Самите траншове ги отпускат след завършен Акт (етап от строителни работи) подписан и проверен съвестно от надзор - не като подаването на документи за УВЕ на къща. Също така искат документи за разходите - а цените с документи са други... При кооперацията има и друг начин за вземане на финансови средства - продажба.......
Pooh - майстор
шоп написа:
На зелено ли :? :-D
Че те 90% от новите сгради в България са така построени. :wink:
ky-kyy - майстор
шоп написа:
На зелено ли :? :-D
Винаги, като стане дума за строеж "на зелено", се сещам за този филм :lol:

http://www.vbox7.com/play:a5a8c328?pos=src
шоп - майстор
Два пъти съм се хващал на зелено и с късмет излезох сух от блатото
Повече на зелено-НИКОГА :-D