spokomen - специалист
Здравейте,
Моля да не се смеете много и да приемете със снисхождение лаишките ми въпроси.
Определено не съм майстор и ремонта не е моята сила, но реших да затворя грозните тръби в тоалетната зад гипсокартонена стеничка. До сега само съм чувал ( и чел) че съществува гипсокартон и че с него се правят преградни стени. Няма да ви занимавам с перипетиите по монтажа, но стигнах до....шпакловката. В тази връзка имам няколко въпроса. Използвах влагоустойчив гипсокартон. самата плоскост си е гладка и не разбирам защо е необходимо да се шпаклова а даже някъде съм чел че са три ръце. Възможно ли е само да се запълнят фугите и местата на главите на винтчетата и после да се боядиса? Мога ли да запълня фугите с гипсово лепило. За лентата съм чел - купих си такава.
Следващият въпрос. Когато ми боядисваха кухнята, майсторът шпаклова стената с колор кит и тогава боядиса. Остана повече от половин чувалче. Мога ли да го използвам и да шпакловам ( финално:)) след като запълня фугите.
Предварително благодаря за търпението и отзивчивостта
spokomen - специалист
Жалко, че никой не ми е отговорил поне за фугите:(. Сега събота и неделя, ако жена ми не ми измисли някакво друго занятие ще фугирам с гипсово лепило и ще споделя резултата. Ако не ми остане време - другия уикенд ще се пробвам:)
tdk 71 - специалист
Гипсовото лепило не е за тази работа.
Вземи си Фугенфюлер на Кнауф
Лепилото не подлежи на шкурене
Нямаш ли някой приятел дето е в час да удари едно рамо

Прикачен файл

C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_i1359.jpg
C__Data_Users_DefApps_AppData_INTERNETEXPLORER_Temp_Saved Images_i1359.jpg (6.22 KиБ) Видяна 11298 пъти
spokomen - специалист
Благодаря за съвета. За съжаление, моите приятели са като мен - нищо не разбират от строителство и ремонт:). От друга страна, това което ще се прави е стеничка малко над 2 квадрата, а и исках да се пробвам сам. Не заради икономия на средства а заради гъдела от една страна, и факта , че един майстор едва ли би си направил труда, още повече че стената стана от 5 парчета, заради тръбите:( Добър съм в геометрията, но не можах да измисля комбинация с по-малко парчета. И съответно фугите са "разнообразни":). Погледнах го този фугенфюлер, явно е точно това, което се използва, но според мен има 2 недостатъка за моя случай. 1. Опаковката е много голяма, и ще ми остане сигурно повече от 80%, а няма на кого да ги подаря:). 2. Остава проблема с шпакловането. Докато разглеждах, попаднах на това :
12.67 ЛВ/БР (С ДДС)

Наличност: 230 бр (София:230,Бургас:0,Ямбол:0)
Код на артикул: 006 MAR2167
Код на производител: 314843
BarCode: 5414434026522
Производител: Knauf Group
Статус: на склад


6.000 кг, зелен, All purpose
Описание на продукта
Универсален фугопълнител SHEETROCK™ All purpose (шиитрок или шийтрок). Подходящ за ръчно или машинно запълване на фуги на гипсокартон, както и за цялостна шпакловка.

Нямам картинка за съжаление.
Надявам се че ще е по подходящо, още повече че не изисква предварително разбъркване на сместа и няма да се чудя гъсто ли е , рядко ли е ....
Pooh - майстор
Изображение
Ето го как изглежда в различните разфасовки. Да, по-добре е, но да знаеш, че трудно пълни големи дупки - трябва да се слага на няколко пъти, защото при съхнене - леко прибира навътре, ако е голяма фугата.
tdk 71 - специалист
5- 6 лв е фугенфюлера .по малко от това няма как.може и да се шкури
Много тънкости има и не знамкак може да се обясни
Най добре нагледно ама :?
spokomen - специалист
Много благодаря за съветите. Започва да ми става все по интересно. Явно много тънкости има в този занаят. Моля не ми се смейте. Просто никога и през ум не ми е минавало, че мога да проявя интерес към подобни неща. Отлагам голямото фугиране и евентуално шпакловане поне със една седмица. Добре, че съпругата ми не ми дава зор:)
Сигурно ще си купя фугенфюлер. Както писах и в началото, не става въпрос за това да ми излезе възможно най тънко, а да опитам нещо ново, да науча нещо - оказаха се доста неща, и да имам в къщи нещо сътворено от моите ръце, което да е по възможност здраво и не много грозно:)
Ако някой има мъничко време, може би ще ми пообясни освен че не се шкури, какви са проблемите за фугиране с гипсовото лепило. В нета има много инфо, но за съжаление няма отговори на подобни въпроси. Тук явно наистина има тънкости. Аз си мислех, че тъй като гипсовото лепило става здраво и твърдо, то след фугиране плоскостта ще стане доста"монолитна". Няма да се пука фугата и все едни че плоскостта е отлята по "калъп" точно за мястото. Разбира се, тази стена няма да е подложена на интервенции, освен ако някой не реши да думка по нея. Предварително благодаря на всички за отделеното време и желанието да поограмотят един лаик:).
spokomen - специалист
Докладвам:)
След продължително триумене, реших да последвам първоначалната си идея. Запълних всички фуги с гипсово лепило. 90% от фугите са хоризонтални. Сложих стъклофазерна лента след като я намокрих и след това внимателно я шпакловах. Всичко правих изключително бавно и внимателно. Не останаха мустаци, или големи неравности, които да е необходимо да се циклят или шкурят. Изчаках всичко да изсъхне хубаво в продължение на една седмица. Стана изключително здраво и без абсолютно никакви пукнатини. Експериментирах с доста силни почуквания с длан върху и около фугите. Не съм стигал до разбиване на гипсокартона, но стената видимо вибрираше. След това - пак много бавно и внимателно шпакловах с колор кит.Ссигурно за 2 квадрата съм употребил време, за което един майстор шпаклова 200, но все пак съм лаик, а и си го правя за мен. Съхна три-четири дни - в същност, шпакловката изсъхна доста бързо, но аз изчаках толкова време. Поизшкурих, не толкова защото имаше кой знае каква нужда с изключение на ъглите и 1,2 мънички неравности и след това грундирах с дълбокопроникващия грунд на боро. Вчера боядисах с латекс, сутринта ударих втора ръка и сега съм изключително горд със себе си.
Поста ми не е за майсторите - на тях само мога да сваля шапка, а за лаици като мен. Пробвайте, не се плашете. Шанса да се получи добре е доста голям.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
spokomen написа:
Поста ми не е за майсторите - на тях само мога да сваля шапка, а за лаици като мен. Пробвайте, не се плашете. Шанса да се получи добре е доста голям.
Yes! Добре дошъл! :-D Поздрави жената!

Тема "Колор кит за шпакловка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: