Всички имаме коли, нали ?
DundyTheCroc - майстор
Който иска да пищи, следващата седмица цялата ще съм в движение и ще му тествам най-накрая горивата как са :-D
profesionalist_wood - майстор
Бе и аз ше пробвам горивото :-D Обаче в централата на ЦРУ няма да са доволни от Ярешки че им подбива бизнеса и ще се разтърчат из коридорите със изпълнителни листове и да ги изпратят на Прецедента да му подлива вода с проверки :lol:
DundyTheCroc - майстор
Те отдавна са му направили всички възможни проверки, или е чист, или е много добър :-D
nikolov333 - майстор
Според теория на конспирацията, може да се окаже, че Марешки наистина купува от Лукойл и целия театър дето го гледа народа, е за да може по-лесно да го вкара в политиката после.. :проба:
И във същото време Прецедента ще направи обръщение по телевизията да не купуват ,,евтиното,, гориво защото било много вредно за индустрията и трябва да е,, скъпо,, за да може да има пара за мерцедеси
kozl - майстор
Скъпото гориво щади екологията. Значи ли това, че ние сме против екологията като искаме поевтиняване на горивото :?
DundyTheCroc написа:
Я прочети пак, не картела влия на търсенето, а цените при картел не се влияят от търсенето. Лека справка за тези, които не са учили икономика:
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 ... 0%B5%D0%BB
Казах държавата като цяло, то е ясно, че зависи от работещите за нея хора. Как какво се очаква от държавата, ами да осигури условията за истинска конкуренция и съответно да санкционира тези, които са решили да играят не по правилата. Няма такова нещо като свободен пазар без активната намеса на държавата в регулирането му, това, че пазара се саморегулира отдавна е отречено в икономическата теория. Без контрол пазара винаги се изражда до нещо, носещо по-големи печалби на играчите и съответно в ущърб на потребителите.
И как така цените не се влияят от търсенето :shock: Не предавай уроци, които некои сме преживели. Какъв е тоя свободен пазар с активната намеса на държавата :shock: Чак сега разбрах колко свободен е бил сосиалистическият ни пазар :lol: :lol: :lol:
Пишеш че печалбата на Лукойл е загуба и съответно е в ущърб на потребителите. Или голямата печалба е когато >0, а малката когато е отрицателна :?
Ако трябва да разбера това, че държавата е виновна - да виновна е. А чия е държават и чии интереси защитава?
DundyTheCroc - майстор
Kozl, ти тъп ли си, че не можеш да схванеш написаното. При наличието на картел ценообразуването се определя от картела, а не от пазара. Имам предвид свободен пазар, регулиран и контролиран от държавата с цел да остане свободен, защото иначе се изражда. Ти да не си мислиш, че някъде по света има функционираща саморегулираща се пазарна икономика? Не ме карай да ти обяснявам основи на Икономикса, а вземи си ги прочети сам да не се излагаш.
Лук само на документи са на загуба, това води до неплащане на данъци и изнасяне на огромни суми към офшорни фирми. Загубите за държавата са огромни, а потребителите губят от високата цена на колонката, причина за което е картела, в който Лук също участва.
Изобщо не знам какво се пъна да обяснявам на човек, който още си мисли, че при пазарна икономика държавата няма никаква роля, а ако упражнява контрол това ни връща във социализма.
kozl - майстор
DundyTheCroc написа:
Имам предвид свободен пазар, регулиран и контролиран от държавата с цел да остане свободен, защото иначе се изражда.
Свобеден пазар, регулиран и контролиран от ........ :? Когато е от държавата е свободен пазар, а когато е от картела не е :roll:
Картелът защитава интереса в случая на търговците. Да така и аз никъде не съм отричал това. Ама щом има контрол значи има и израждане. Един пазар може да е свободен само когато не е контролиран от никого. То и социалистическата държава беше създадена да служи на народа ама идеите се израждат в практиката. Или иначе казано битието определя съзнанието.
DundyTheCroc написа:
Ти да не си мислиш, че някъде по света има функционираща саморегулираща се пазарна икономика?
Не не мисля. И това означава, че отдавна няма свободни пазари. Свободните пазари са за лековерници, които вярват в думички от книжки и бумажки.
DundyTheCroc написа:
Не ме карай да ти обяснявам основи на Икономикса, а вземи си ги прочети сам да не се излагаш
Не съм те карал. Ти сам се помпаш. Чел съм, учил съм и съм държал и държавен изпит. И даже на този изпит се изложих пред изпитващите, защото си позволих да не цитирам учебниците, а да изложа тези от собствения ми главосърбеж. Но това не е съдбоносно. По фаталното е че държавните идеолози, виждайки негативите на монополизма създадоха нова социалистическа "демократична" форма на управление, която според мен се изроди във висша форма на държавен монополизъм.
DundyTheCroc написа:
Изобщо не знам какво се пъна да обяснявам на човек, който още си мисли, че при пазарна икономика държавата няма никаква роля, а ако упражнява контрол това ни връща във социализма.
Да защо ли :? Първо смятам, че тук няма пазарна икономика, а второ ти сам си дал отговора и се :? защо продължаваш да теглиш локуми, да ми приписваш чужди думи :?
DundyTheCroc написа:
Единственото, което искам, е шибаната държава да си свърши работата, но ми е ясно, че това няма да стане.
Те развитите държави са и социални, но принципно социалното спъва икономиката. Монопола също :|
toolegittoquit - майстор
kozl написа:
Свобеден пазар, регулиран и контролиран от ........ :? Когато е от държавата е свободен пазар, а когато е от картела не е
Kozl, стига се прави на интересен. В един пазар всеки се стреми да наложи монопол или олигопол, за да може да диктува правилата на него и да подчинява останалите или общо взето казано - да получава толкова добри условия за себе си, които иначе не би получил. Истината е, че в тая игра губещ е потребителят. Печелещи са хората с много пари, които искат да направят още повече пари.
В картел, монопол, олигопол така или иначе пазарът не е свободен от контрол. Напротив, той е контролиран и то в ущърб на потребителите. Именно за това свободната пазарна икономика съществува като понятие само на хартия. Никога не е било въпрос на търсене и предлагане, а на монопол, промиване на мозъци и вменяване на потребности и нужди, които ги няма. Или просто директно създаване на необходимост от нещо. Как? Ами фирмата ти казва примерно, че за твоят телефон вече няма да се поддържа нищо. И ти поставя ултиматум - ще си купиш новият супер-упер-дупер тухлофон или няма да ползваш услугата.
ДЪРЖАВАТА е единственият елемент, който има силата, стига да има и желанието, да внесе малко контрол и регулация, така че да не се получават ексцесии и картели. Това БИ трябвало да й е ролята, ако работи правилно.
И още 5 стотинки. Държавата я има, за да служи на хората. Хората делегират част от своите права и правомощия, за да получат сигурност и закрила. Социалното не знам колко спъва икономиката, но без социалното и функциите на държавата като арбитър в социалната справедливост, съществуването на същата няма никакъв смисъл. Тя би била просто паразит. Както е в момента държавата в България.
Истината е, че монополите са безспорни. Вместо да ми философстваш, вземи ми предложи ако няма контролиращ орган и имаш необходимост от нещо, как да си основният играч в определянето на цената му при един монополен и картелен пазар. Щото примерно в България не може да се живее без храна, не могат да се карат продукти без гориво и т.н. Ако не можеш, единствено остава да спреш с дървената философия, да си седнеш на дупето и да се молиш държавната административно-бюрократична репресивно теократична машина в крайна сметка да се задейства и да си оправдае поне един път съществуването. Щото държава, където сам си рина пътя с лопатата и сам си пълня дупките по пътищата - то просто е територия, няма държава, по-добре да се разтуря.
И да, цените се влияят от търсенето. Ако има някакво ниво на търсене, са просто високи. Ако има високо търсене, просто са много високи. Никога не са ниски. И винаги са такива, че не следват ръста на суровиннит цени, а някаква извратена логика. При която билетчето за автобуса ми е 4лв, когато нафтата беше 3лв/литъра. А сега нафтата е 1.73лв/литъра, а билетчето е 4.50лв. :? Ебaх тая логика!
toolegittoquit написа:
kozl написа:
Свобеден пазар, регулиран и контролиран от ........ :? Когато е от държавата е свободен пазар, а когато е от картела не е
Kozl, стига се прави на интересен. В един пазар всеки се стреми да наложи монопол или олигопол, за да може да диктува правилата на него и да подчинява останалите или общо взето казано - да получава толкова добри условия за себе си, които иначе не би получил. Истината е, че в тая игра губещ е потребителят. Печелещи са хората с много пари, които искат да направят още повече пари.
В картел, монопол, олигопол така или иначе пазарът не е свободен от контрол. Напротив, той е контролиран и то в ущърб на потребителите. Именно за това свободната пазарна икономика съществува като понятие само на хартия. Никога не е било въпрос на търсене и предлагане, а на монопол, промиване на мозъци и вменяване на потребности и нужди, които ги няма. Или просто директно създаване на необходимост от нещо. Как? Ами фирмата ти казва примерно, че за твоят телефон вече няма да се поддържа нищо. И ти поставя ултиматум - ще си купиш новият супер-упер-дупер тухлофон или няма да ползваш услугата.
ДЪРЖАВАТА е единственият елемент, който има силата, стига да има и желанието, да внесе малко контрол и регулация, така че да не се получават ексцесии и картели. Това БИ трябвало да й е ролята, ако работи правилно.
И още 5 стотинки. Държавата я има, за да служи на хората. Хората делегират част от своите права и правомощия, за да получат сигурност и закрила. Социалното не знам колко спъва икономиката, но без социалното и функциите на държавата като арбитър в социалната справедливост, съществуването на същата няма никакъв смисъл. Тя би била просто паразит. Както е в момента държавата в България.
Истината е, че монополите са безспорни. Вместо да ми философстваш, вземи ми предложи ако няма контролиращ орган и имаш необходимост от нещо, как да си основният играч в определянето на цената му при един монополен и картелен пазар. Щото примерно в България не може да се живее без храна, не могат да се карат продукти без гориво и т.н. Ако не можеш, единствено остава да спреш с дървената философия, да си седнеш на дупето и да се молиш държавната административно-бюрократична репресивно теократична машина в крайна сметка да се задейства и да си оправдае поне един път съществуването. Щото държава, където сам си рина пътя с лопатата и сам си пълня дупките по пътищата - то просто е територия, няма държава, по-добре да се разтуря.
И да, цените се влияят от търсенето. Ако има някакво ниво на търсене, са просто високи. Ако има високо търсене, просто са много високи. Никога не са ниски. И винаги са такива, че не следват ръста на суровиннит цени, а някаква извратена логика. При която билетчето за автобуса ми е 4лв, когато нафтата беше 3лв/литъра. А сега нафтата е 1.73лв/литъра, а билетчето е 4.50лв. :? Ебaх тая логика!
=D> добре че приключи с петъчната молитва да ни осветлиш по темата че я закопахме. Има неща които не са за пренебрегване

Тема "Измами с разход на гориво." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: