• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
беба - специалист
Еми ние устискахме до днес. Днес ще махат платната. За жалост само 19 дена успя да зрее тази плоча, дано да не падне. Не смятаме веднага да строим оторе, ще поизчакаме още малко. Изпокарахме се със строителя - то беше ясно де и сега имаме нов проблем, ама ще си пусна тема по въпроса.
Благодаря ви за отговорите, аз лично разбрах 2 неща за декофрирането.
вертикалните елементи - след 4-5 дена
хоризонталните - след 28 дена
и то при положение,7 че не са използвани разни там продукти за ускоряване процеса на зреене. :-D пак бая съм разбрала, като се има в предвид, че хич меняма със строителството.
Ааааа и още има - плочата не съхне от топлото време :-D леле колко съм добра само :roll:
ribnikolaevi - майстор
Радвам се, че сте устискали!
Не би трябвало да имате проблеми. 19 дни не е лош период, сега по-важния въпрос е как сте се грижили за "зреенето" :-D /отлежаването/ на бетона, надявам се че поне в началото сте го пръскали с вода.
Domashen_maistor - специалист
[quote="беба"]Еми ние устискахме до днес. Днес ще махат платната. За жалост само 19 дена успя да зрее тази плоча, дано да не падне. Не смятаме веднага да строим оторе, ще поизчакаме още малко. Изпокарахме се със строителя - то беше ясно де и сега имаме нов проблем, ама ще си пусна тема по въпроса.
Благодаря ви за отговорите, аз лично разбрах 2 неща за декофрирането.
вертикалните елементи - след 4-5 дена
хоризонталните - след 28 дена
и то при положение,7 че не са използвани разни там продукти за ускоряване процеса на зреене. :-D пак бая съм разбрала, като се има в предвид, че хич меняма със строителството.
Ааааа и още има - плочата не съхне от топлото време :-D леле колко съм добра само :roll:[/quote]
Може би се намесвам малко късно, но заради всички бъдещи инвеститори в положението на беба може би си струва да кажа една важна подробност. Набирането на якост на бетона бе доста коментирано като дни, но то зависи твърде много и от температурните условия. Аз не бих препоръчал никому да се осланя на добавките, а по-скоро на прогнозата за времето. Когато преди две години декофрираха втората ми плоча на двадесет и някой си ден (май около три седмици след наливането беше) бетона бе стигнал еквивалента едва на Б12 (а наливах Б20). Това образно сравнение може да се измери и предполагам повечето лаболатории могат да го направят. Ако инвеститор се притеснява със сигурност знам, че от лаболаторията във ВИАС могат да дойдат на място и да измерят набраната якост на бетона. За целта се изисква на няколко места да се свали кофража. Послес едно уредче с големината на кухненски пасатор го "причукват", после си правят сметките и казват. Не е необходимо да се карате с никого, щото то си има независимо мнение. Нещо повече в случая се отчита и положения бетон. (както повечето знаят с разреждането с вода спада и здравината на бетона, та ако са бетонджиите са докарали чорба - ще се отчете и по-слабо набиране)Не вярвам да е твърде скъпо. Иначе вертикалите може да се декофрират и след 12 часа, но за майсторите от практиката, дето СХЛ се е консултирал бих ги попитал как ще опазят ръбовете на колоните при декофража. :? (Не, че има отношение към здравината на конструкцията, но естетично и в бъдеще за довършители като СХЛ доста ще попсуват :lol: )
Здравейте,
Във форума съм нов и не съм баш бетонджия :sad: , парите не са много и си бачкам сам.
Искам да питам знаещите
Ще лея с бетон 9 метрова стъпка за винкели + три колони за плъзгащи врати и довършване на една пътека и после - на второ леене - 2 паркоместа. Въпросите ми са кога мога да декофрирам първата част за да налея втората(самите паркоместа) и тъй като площа им е около 50 м2 мисля да срежа горния слой с флекса на 2 места - на кой ден след отливането им мога да ги срежа?

Прикачен файл

IMG_20180610_103610.jpg
plamen6703 - майстор
Като гледам на снимката се справяш по-добре от майстор дюлгер :supz: :supz:
nikolov333 - майстор
Защо ще ги наливаш отделно?
BLUEPUPIL-2 - специалист
съб юни 28, 2008 8:52 pmSHL написа:
За късмет в момента уча точно модул "Стоманобетонни елементи". До момента моето мнение съвпада с два учебника, един инженер - конструктор с около 30 годишна практическа работа по обектите, двама технически ръководители на строежи и четирима майстори - груб строеж. Общото мнение на всички е, че колони, шайби, страници на греди и каквито и да било вертикални елементи се декофрират на другия ден след наливането. Ако речеш ще ти направя и извадка в jpg - формат на самите учебници и това което пише в тях......
Тъй като, нямах достъп до темата, поста е позакъснял, ама се надявам да допринесе към яснотата. За нивото на бетоновите работи и качеството на бетоните у нас важи следното: Маркираното с червено е вярно само, ако се ползват бетони с ускорители на втвърдяването за бързо набиране на първоначална якост. Декофриране на колони изпълнени с обикновен бетон на 24 час (не на другия ден), при горещо време може да стане, но има два основни проблема: 1.Сътресенията от декофрирането са неблагоприятни за крайната якост на бетона и 2.Отчупването или напукването на ъглите на правоъгълните колони е много вероятно. Практиката после да се замазват с циметно-пясъчен разтвор е класика, която отстъпва само на вечният евергреен- разреждане на бетона с вода. За инвеститори и собственици, директният отговор на въпроса е- пазете си интересите и бетоните, декофриране на колони не по-рано от 48 часа, за горещо и топло време и мин. 72 часа за хладно време, при студено време нещата се усложняват. Ранното декофриране на колоната е неблагоприятно по отношение на съсъхването, пълзенето и крайната якост, защото ускорява отделянето на големи количества влага за кратко време. Колоните трябва да се увият в найлон или стари одеяла и да се пръскат с вода. Може да се ползват и мазила. При договаряне с изпълнителя, искайте кофража да стой по-дълго, и ако трябва си доплатете за това, иначе проблемите могат да станат отчайващо големи. И като си отидат сроителите всичко е на вашата глава. Да не говорим, че юридически интересите ви са минималистично защитени. После, като се объркат работите, няма да се кахърите, ще укрепваме, ама да знаете, че ст. бетона е тромав и поглъща пространство, не е стомана, да я укрепиш сравнително лесно и интериорно ненатрапващо се.
nautilus33 - майстор
Да попитам нещо относно зреенето на бетона. Лях пояс и колони преди 3 седмици, акто температурите тогава бяха доста по-високи. Мокрех бетона всеки ден в продължение на една седмица за колоните и две за пояса. Тази събота отлях тънка ивица до основата, която свързва основата и тротоара и дава наклон на водата. Има ли смисъл да я мокря(мокрих я само в неделя), след като температурата не надвишава 20 градуса, и въобще при температури под 23 градуса(оптимална температура за зреене на бетон) има ли смисъл да се мокри или не?
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Декофриране след колко дни?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: