• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ESPACE - майстор
thebugger написа:
Най лесно ще му е с ШЛ ламинация.
Каква е тази ламинация? :? Трансформатор с Ш-образни ламели на магнитопровода ли имаш предвид? И с малко акумулаторче няма да стане.
DundyTheCroc - майстор
thebugger написа:
Без траф е най лесно, едно малко акумулаторче на един 500mOhm константан и си ти. А иначе както казах и 20VA траф би свършил работа, ако се проектира правилно.
Ти пирограф пипал ли си през живота си, моля спри да ръсиш глупости!
thebugger - специалист
Да имал съм пирограф, и знам каква е идеята за него. Просто отделяне на някаква мощност върху товар, с отделяне на топлина. Какво го различава това от това да вземеш един акумулатор, да го натовариш (практично) и да си перкаш по дървото? С малък траф няма да стане да, ама аз не говоря нещо 5-10VA, те са много загубни. Нещо 20-30VA, а/у.
SUZUKI - напреднал
Включи пирографа последователно на един котлон и пирографиряй.
jordanvass - майстор
Нали идеята е пирографът да е галванично разделен от мрежата? Щото не се знае кой може да пипне и ще стане сакатлък. Ако си решил да се самоубиваш, става и по-лесно от котлон - с един неполярен кондензатор 150 микрофарада (или пакет от няколко в паралел). Таман ще ти осигури 10 Ампера ток. Хем няма да харчиш излишно 2 киловата топлина от котлона. Но при такива идиотски решения белята рано или късно е гарантирана. Най-добре с траф, за по-сигурно.
lov - майстор
Е хей то много сложно пък чак и кондензатори. Два пирона и да ги ръга в контакта и толкова. Няма да хабим излишни материали я. :lol:
:partyman:
thebugger - специалист
Кондензаторите не предлагат галванично разделение. А и като са свързани към мрежата не предлагат и стабилно токоограничение. Мрежовото напрежение е пълно с пикове и шумове и хармоници и какво ли не, обикновен кондензатор ще има по нисък реактивен импеданс за тях отколкото за чистото мрежово напрежение. 150 микрофарада предлагат ли се като неполярни, никога не съм виждал. Най си е сигурно със трансформатор, а може и да стане и с тиристорно управление, както се управлява осветаемостта на лампите, пак ще е галванично неразделено, но поне можеш да управляваш мощността върху накрайника.
jordanvass - майстор
thebugger написа:
Кондензаторите не предлагат галванично разделение.
Това на кого го обясняваш? Нали по-горе съм го казал - че е самоубийство да ползваш котлон или кондензатори точно по тази причина? Но щом си решил, че е нужно и ти да го потвърдиш - ок.
А фазово управление на тиристор правил ли си? Ама не с EveryCircuit, а с поялник и осцилоскоп. Имаш ли идея колко "стабилно" се държи управлението при големи ъгли на отпушване, близки до 180 градуса, каквито биха ти трябвали, за да получиш само 2 волта напрежение върху товара при 325 волта амплитудна стойност на мрежата? Даваш ли си сметка, че нищожна разлика в ъгъла на управление само от 1-2 градуса може да доведе до увеличаване на тока в товара в пъти? Жив тиристор няма да ти остане! Да не говорим, че температурата на човката ще мърда със стотици градуси.
thebugger - специалист
Не EveryCircuit няма още тиристори, но се продават готови китове. Вярно че те са за по 5-10kW. Но винаги можеш да направиш по слаб. Ако използваш стабилизирано управление, може и да няма проблем. Ето една схема с 555 таймер примерно. https://www.google.bg/search?q=555+time ... _RGah6M%3A Той е доста стабилен в отношение на честота има 0.005% стабилност на градус. Определено не е перфектно решение, пак не предлага галванично разделяне, но пък предлага управление на температурата. Може би това решение е по подходящо за по ниски напрежения, като например американската мрежа 120V. Най си е добре с трансформатор. Най лесно ще му е ако си купи един индуктивен поялник, за 10лв и му вземе трафа. Всичко ти е готово само трябва накрайник да си измисли, че те всъщност си и имат. Моя прогаря през всичко на 100W. Не са предназначени за продължително ползване, ама ако го ползваш на 20-30W, дълго време няма да има проблем. Моя прегрява след час два работа на 100W
jordanvass - майстор
А някаква схемичка с процесор нямаш ли? Че тая с 555 много елементарна ми се види. Все пак един пирограф трябва да е с уважаващо себе си захранване. :lol:
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Трансформатор за Пирограф : Помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: