В дадения случай става дума за една баня. Къде там ги видя тези 40 метра кабел?
Естествено че не е за препоръчване цялото осветление на едно жилище да е на 12 волта от ЦЕНТРАЛНО захранване.
Освен ако не можеш да си позволиш големи сечения но и тогава не е целесъобразно.
Затова хората използват локални захранвания.
Такива дълги трасета 40-60-80.. метра на 12 волта бих си представил само при някое градинско осветление или басейн.
Мислиш ли че на този който си го поръча ще му дреме за няколко вата повече загуби?
Но пък определено ще му дреме ако ламбите в края на трасето светят по-слабо.
А това няма как да не стане с тези ламби с резистори дето използвате. Ще трябват такива с драйвер.
Ако все пак реша да измервам КПД-то - нямам електромер или поне не такъв дето да ми свърши работа.
Дали не мога да използвам този стар мултицет че май той е един от малкото покрай мен дето би свършил някаква работа?
За LED лентата над главата ти - виж с това може да ме учудиш.
Може да има "някви други джиджавки с повече от 2 извода" само ако е RGB или има възможност за управление от DMX контролер.
Я дай модела на лентата или някоя снимка.

Естествено че не е за препоръчване цялото осветление на едно жилище да е на 12 волта от ЦЕНТРАЛНО захранване.
Освен ако не можеш да си позволиш големи сечения но и тогава не е целесъобразно.
Затова хората използват локални захранвания.
Такива дълги трасета 40-60-80.. метра на 12 волта бих си представил само при някое градинско осветление или басейн.
Мислиш ли че на този който си го поръча ще му дреме за няколко вата повече загуби?

Но пък определено ще му дреме ако ламбите в края на трасето светят по-слабо.
А това няма как да не стане с тези ламби с резистори дето използвате. Ще трябват такива с драйвер.
ktamen написа:... Половин ампер, течащ през цялото време, предизвиква два пъти по малки загуби от 1 ампер течащ през половината време. Ако ще мериш КПДто, сложи половин ом между захранването и драйвера и мери енергията с електромер, а не с мултицет.Я сега кажи това за загубите как го сметна? Това за 0,5А и 1А съответно през цялото и половината време?
Ако все пак реша да измервам КПД-то - нямам електромер или поне не такъв дето да ми свърши работа.
Дали не мога да използвам този стар мултицет че май той е един от малкото покрай мен дето би свършил някаква работа?
За LED лентата над главата ти - виж с това може да ме учудиш.
Може да има "някви други джиджавки с повече от 2 извода" само ако е RGB или има възможност за управление от DMX контролер.
Я дай модела на лентата или някоя снимка.