• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 34
Всичко за този вид строителство.
gechev - специалист
adonchevski написа:

"
......При изпълнението на зидове с блокове с хоризонтални кухини много трудно и на практика рядко изпълнимо е поставянето на разтвор във вертикалната фуга. Това нарушава плътността на зида и неговата топлоизолираща способност и позволява циркулация на въздуха както по цялата дължина на зида (на практика зидът е съставен от хоризонтални тръби), така и в по-лошия случай - през вертикалната фуга от мазилка до мазилка или от мазилка до толоизолационната система. При блоковете с вертикални кухини Porotherm със системата „нут и федер“ тези недостатъци са избегнати. Полагането на разтвор по цялата ширина на хоризонталната фуга затваря въздуха в самия блок и повишава неговата топлоизолираща способност.
"
Да, прав си Адончевски. Простолюдие сме, че им се вързваме на простотиите. Нарушавала се топлоизолиращата способност и позволявала циркулация на въздуха по цялата ДЪЛЖИНА НА ЗИДА. Кофти било дето зида е съставен ОТ ХОРИЗОНТАЛНИ ТРЪБИ. Тези пичове за конвекция не са ли учили? Не са ли учили, че въздуха се движи от температурните разлики, че най добрата изолация след вакума Е НЕПОДВИЖНИЯ ВЪЗДУХ с липсваща конвекция или топлопренос. Дааааа явно са гонили мацките, като са им обяснявали. Липса или почти липса на конвекция. Къде е тя във вертикалните тръби на луковидската зидария. Навсякъде. Както сме учили топлия въздух е по лек и се издига нагоре, после изстива и ........топлопреноса е готов. Стотици коминчета насочени нагоре. Ама слагали разтвор. Даже на филмчето се вижда какво огромно количество разтвор сипват 4 - 5 см и като почукнат със зидарското чукче фугата идва на 5 - 6 мм. Къде отива голямото количество? Ясно е къде отива ама е ясно, че ще излезе от твоя джоб. Друго си е във филмчето на колегата p.v.x. с напълнени със стиропорни гранули, но по скъпичкооо. Лъжа и измама е вертикалната кухина. Като си влюбен като арх. Цилков в керамиката си вземи с хоризонтално кухи блокчета или като във филмчето с посипани гранули. Хайде, че се разписах.
p.v.x - майстор
mindless написа:

p.v.x интересувал ли си се от цените на тухли запълнени с вата?
Не.

Филмчетата са за онагледяване. С цел да покажат , че съществуват и други начини , за постигане на желани изолационни показатели. На определена цена разбира се. :rock:
stivemaster - майстор
Абе кви гранули ква вата, този Поротерм е пълен с полиуретанова пяна.И при тях изолацията се повишава точно по логиката която е посочил Гечев.Да не говорим че и лепилото може да се полага на тях по традиционния начин, без специална фуния и мрежа.
За локума за стареенето на стиропора, в не една тема съм помествал линк, към едно "тайно"за българските проектанти прилижение на стиропора, където ако това е вярно, то той не би могъл да се използва с такъв успех.Ще ги поместя пак, за тези дето не са ги намерили. Ето приложения като стабилизация на терена - (44 години вече),повдигане на нивото вместо насип, построяване устойчиви опори за мост !!! или по точно укрепване на опори и много други ако търсите по ключова дума "geofoam".Мяста където набързо може да се погледне е geofoam.org и geofoam.com
adonchevski - специалист
Какво мога да използвам при вентилируема фасада с вата над носещата конструкция (метална или дървена), така че последния слой да е мазилка? Гипсофазер?

Изображение
stivemaster - майстор
Боже,такова нещо не бях виждал.
adonchevski - специалист
stivemaster написа:
Боже,такова нещо не бях виждал.
Виждаш ли недостатъци? Как ти се струва използването на гипсофазера?
mindless - специалист
По принцип може да се ползват фиброциментови плоскости като Aquapanel Outdoor, но има и по-евтини турски и чешки. Поне такова проучване бях правил преди време, преди да се откажа от окачената фасада.

Лично аз за навън не бих ползвал нищо, в което има гипс.
VLADO66 - майстор
И използването на дърво за окачена фасада при положение че не се използват свободно закрепени и панели от сорта на сайдинга е доста компромисно и проблемно решение.От една страна, температурното движение на дървото, а от друга, опасността от изгниване и измятане.
p.v.x - майстор
adonchevski написа:
stivemaster написа:
Боже,такова нещо не бях виждал.
Виждаш ли недостатъци? Как ти се струва използването на гипсофазера?
За да разбереш , че адмирирам желанието ти , да построиш своя дом мечта...ще вмъкна една лека забележка.Имам чувството , че започваш да търсиш компромисни решения.

Което не е правилно. :rock:
adonchevski - специалист
p.v.x написа:
За да разбереш , че адмирирам желанието ти , да построиш своя дом мечта...ще вмъкна една лека забележка.Имам чувството , че започваш да търсиш компромисни решения.

Което не е правилно. :rock:
Не, не търся компромисни решения. От чисто естетическа гледна точка ми е породен въпроса - мазилката като завършващо покритие ни харесва най-много. Исках да разбера как стои въпроса и с вентилируемата фасада в този случай.
Много вероятно в крайна сметка да сложа вата за контактна фасада с мазилка директно върху нея.
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 34

Тема "Изолация на стените" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: