Най - вълнуващия въпрос зимно време.
redjoff - помощник
alex_serviz написа:
redjoff написа:
Здравейте,
След като прегледах постовете във форума не можах да разбера каква е разликата между универсална и ретортна горелка.
Под "универсална" се има в предвид тази горелка: http://www.autokotle.com/index/gorelka27, цитирана в първия пост на тази тема. Тя се оказа, че не е особено ( да не кажа хич ) популярна ( поне тук, де ). Иначе ретортна е горелката на Грейко ( RB ).
А ако все още не е ясен края на сагата, поради която отворих тази тема:
Съседа ми все още няма никаква горелка ( поради нещастно стечение на обстоятелствата ), а аз съм втори сезон с Грейко! :partyman:
В същия този сайт единствената посочена разлика е, че ретортната не може да гори агропелети, но също може да гори въглища.
Питането ми е свързано с факта, че искам да преработя Виадрус У22С да работи с горелка и това е един от възможните варианти.
шоп - майстор
lz2skt написа:
Ами реално няма как да е много популярна универсалната горелка спрямо пелетните горелки.Тя изисква калибрирани въглища(такива въглища тук за разлика от Полша и Чехия качествени няма)-пак е свързано с пушаци и пепеляци .Отделно монтажът на кутия е почти задължителен.Иначе изборът в горива е доста по -голям.Доста масивно е изработена и си струва парите.Грейкото е доста по-скъпа спрямо другите пелетни горелки и спрямо вложените в нея материали.Като ползвател според мен е по-добрият избор спрямо другите български пелетни горелки.Ако имаше конкурентна на нея горелка с конкурентна цена може би цената щеше да е надолу....Лично на мен на въглища хич не ми се връща...но ако цената на агропелетите стане астрономическа спрямо въглищата ...ще си взема универсална
Всъшност не е точно така. Има висококачествени украински въглиша, калибрирани и в чували по 30 кг.
няма никакви пушаци и пепеляци:-)
С универсална полска горелка екоенергия 35 съм. Наистина е масивна. Не съм я мерил, но е много тежка. Сигурно гони 100 кг заедно с бункера.

Горелката я паля веднъж есента и я гася пролетта. С 1-2 шепи въглиша може да се поддържа цял ден горенето.

Прикачен файл

SAM_8613.JPG

Прикачен файл

SAM_8612.JPG
Последна промяна от шоп на съб дек 12, 2015 7:03 am, променено общо 1 път.
lz2skt - специалист
Цената много по си заслужава спрямо вложените материали и дълговечността спрямо другите горелки ,но това е мое мнение и не задължавам никого с него.Аз по други причини избрах другата горелка.Притеснявам се единствено от вероятноста от рязко поскъпване на сл.пелети.
lz2skt - специалист
Липсата на автоматично запалване ...паленето на горелката от жени и подрастващи ще е малко сложно,но не невъзможно.Това си е кусур за всеядната горелка.Особенно когато се ползва циклично,а не в постоянен горивен режим.Повечето пелетни горелки могат да се стартират от 5-годишни.... :)
Radoslaw - специалист
Ако пелетните горелки се палят от 5 годишни,но Новите Ретортни горелки се палят от пеленачета.
С няколко думи от няколко месеца излязоха контролери ,които замозапалват горивото в ретортните горелки ,включително и въглища.
Горивото се замозапава ,контролера започва плавно да увеличава мощноста и преди да достигне зададената температура,плавно започва да я намалява.Ще кажете ,какво толкова всеки контролер на пелети го прави.Да само ,че това не е свързано с никакви настройки.Контролера следи температурата на димните газове и ламбда сондата и решава как да управлява мощноста .

И няколко думи за ретортната горелка

Каква е реторта горелката?

Думата "реторта", приет като общ термин, отнасящи се до автоматизираната горелка захранва продуктова гама включва въглерод в "грах", според разглежда като най-ефективното решение в изгарянето на въглища в ниско-енергийни котли. Това име не е много правилно от техническа гледна точка (като гледам в една енциклопедия - че това е нещо друго), но ако бъде приет в обща употреба ...
Най-важната характеристика е начинът, по който реторта горелка от изгаряне на въглища - изгарянето на съвместно протичане в горната част на леглото. Air и въглища са дадени в посока съответствие - от дъното нагоре. В горната част на горелката е слой на топлина (въздух се подава към слоя на топлина), която е с температура от около 800⁰C по-горе 1000⁰C (в зависимост от интензивността на горелката). Топлината се излъчва по отопление на въглища депозит. Carbon има свойството, че при температури от около 300⁰C до около 550⁰C се дегазира (която се разлага термо-химично с отделяне на горими газове). Тези газове се вливат в зоната на термично и се срещат с въздуха и високи температури (по-високи от температурите на запалване на тези газове), което създава идеални условия за горене.

С две думи думата Реторта или Ретортна не знам ,кое е по правилно ,по никакъв начин не е свързано с техническите показатели
или принципа и на действие.А единствено с формата и.Което едва ли е толкова правилно ,защото в момента се срещат какви ли не форми .И кръгли и квадратни и правоъгълни.

Така ,че наричайки някои пелетни горелки ретортни ,едва ли е най правилното.Навсякъде в Европа те се наричар Канален тип горелки.Но ако наричайки я Ретортна си мислите ,че и давате някакво предимство просто това не е така.

Основното и най важното предимство на този вид горелки е многообразието на горивата ,които може да използва.
Или казано просто почти без пари.От дървесните стърготини от дърводелските работилници ,които се подаряват,минавайки през всичко за което може да се сети човек.Дървесен чипс ,въглищен прах,орехови черупки.

С новите контролери ,които излязоха преди няколко месеца ,тези горелки все повече ще навлязат на пазара.
Но всеки сам за себе си ,трябва да реши ,кое е най изгодно за него.

Прикачен файл

retorta.jpg
ktch_1964 - специалист
Браво на Радослав,много добре поднесена информация.Тази есен и аз станах горд собственник на такава горелка но, правена
лично от мен. Като отчетох, че котела ми е БУРНИТ, я направих факелен тип. Горелката я монтирвам на долната врата тъй като
нямам място в котелното и за това направих шнека с дължина 1м. , за да не пречи бункера на отварянето на горната врата.
Обороти на шнека 2об в минута бункера събира 5чувала пелети,това е обема му .Измайсторих си и контролер "пародия" от2бр.
циклично реле за време и 3 контактора "каквото намерих под ръка". С едното циклично реле управлявам работата на горелката
а другото е за поддържане на горелката в режим изчакване. Много ми беше интересно как ще гори различни горива,но с малко
зигравка с настройките успешно гореше много неща. Пробвах я на дървесни пелети , костилки от праскови, въглища,царевица
талаш , талаша е лек и зависва в бункера. Много ми се щеше да пробвам със сламени и слънчогледови пелети и с чипс, но не
можах да намеря.Не съм сигурен може би чипса също ще зависва в бункера. Вчера я свалих от котела и монтирах друга горелка
тъй като за другата имам подготвено гориво "течно" за целия сезон, с една дума начесах си крастата.
Evgeniy - майстор
Думата Реторта всъщност означава колба, която отделя газообразните фази в процес на кипене:
Прикачен файл:
200px-My_retort.jpg
200px-My_retort.jpg (5.15 KиБ) Видяна 4064 пъти
Явно това е тип горелка, при която всъщност горят газове, отделени от висока температура.
Бих искал да добавя , че при постоянната динамика на пазара на горивата за отопление , универсалността на Една такава горелка http://biootoplenie.com/комбинирана-горелка/ дава възможност за доста алтернативи и не обвързва потребителя само с пелети, устойчивостта и възможността да се вгради в повечето котли на твърдо гориво независимо от КПД то му също е фактор .
agro - специалист
Radoslaw написа:
Ако пелетните горелки се палят от 5 годишни,но Новите Ретортни горелки се палят от пеленачета.
С няколко думи от няколко месеца излязоха контролери ,които замозапалват горивото в ретортните горелки ,включително и въглища.
Понеже се снабдих 2015 г с полска въглищно-универсална горелка Ekowitt, имам голяма молба към колегата Радослав да посочи контролера, който самозапалва калибрираните въглища, с които зареждам горелката. Сега съм с Timel SKZP-02, доволен съм, но не е лошо да може да пали сама по някакъв начин. Това ще е свързано и с промяна по горелката и той като по-компетентен може би да каже като как става работата със автоматично запалване на въглищата? Гледам и посочените от Апостолов в темата цени на Екоенергия, може би една идея трябва да са по-ниски. Иначе съм доста доволен, калибровани въглища има на пазара, не е проблем. Пробвах я с каквото се сетих, с царевица и сламени пелети определено не става работата, всичко друго върви. Това сламените пелети е страхотна гнус, само проблеми, полза никаква. Гледах из нет-а конструкции на горелки, които горят такива гадости, но са направени с доста движещи се части, изобщо не ми вдъхват доверие.
Radoslaw - специалист
agro написа:
Radoslaw написа:
Понеже се снабдих 2015 г с полска въглищно-универсална горелка Ekowitt, имам голяма молба към колегата Радослав да посочи контролера, който самозапалва калибрираните въглища, с които зареждам горелката. Сега съм с Timel SKZP-02, доволен съм, но не е лошо да може да пали сама по някакъв начин. Това ще е свързано и с промяна по горелката и той като по-компетентен може би да каже като как става работата със автоматично запалване на въглищата? Гледам и посочените от Апостолов в темата цени на Екоенергия, може би една идея трябва да са по-ниски. Иначе съм доста доволен, калибровани въглища има на пазара, не е проблем. Пробвах я с каквото се сетих, с царевица и сламени пелети определено не става работата, всичко друго върви. Това сламените пелети е страхотна гнус, само проблеми, полза никаква. Гледах из нет-а конструкции на горелки, които горят такива гадости, но са направени с доста движещи се части, изобщо не ми вдъхват доверие.
Timel е хубав контролер.Бях планувал да го пробвам.Особено с функцията за ограничаване температурата на димните газове.Предложих на производителите да им помогна, да направим менюто на български но нещо се изпокриха.
Контролера със запалване за съжаление е патент на фирмата Metal Fach и те го предлагат комплект с котел.Почти една година ги уговарям да ми продадат от тези контролери.в момента имам един за проби.Ако искаш обади се на лични ще ти го покажа.А и ако имаш желание да жертваш 380 - 400 лв,ще ти намеря.Запалката е отделно.Менюто е на български.Малко по скъп е от Timel но си заслужава.Модулира безстепенно.Има няколко първоначални настройки и след това ,контролера сам си избира всичко.Мощност ,времена ,въздух.Ако не те затруднява ,сподели за тази функция за ограничаване температурата на димните газове,ако си я пробвал разбира се.

Тема "Ferrolli, Greyko или универсална горелка ( autokotle )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: