Мнения и въпроси за хола
niki292002 - специалист
Здравейте, бях решен да слагам ламинат в хола върху естествен масивен паркет реден в стил "рибена кост". Но, след доста четене, разбрах, че масивния естествен паркет има стотици плюсове срещу ламината. (например, че не предизвиква алергий, а още по-добре е, че ще излезе по-евтино и по-качествено да го изцикля и лакирам).
Така, както казах, в момента е нареден в стил рибена кост по този начин (който не ми харесва):
Изображение
А искам да го пренаредя по този начин (във всички случаи се нуждае от пренареждане):
Изображение
Сега, имам няколко въпроса:
1.Мога ли да намеря да закъпя части от такъв паркет ? 13мм е, широк 6см и дълъг 35 см. (това е едната дъска)
2.Мога ли да го пребоядисам в някой от тези цветове ?
Изображение
Изображение
Изображение
3. Може ли да ми препоръчате добра фирма/майстор който цикли на поносима цена ? (трябва да се изциклят 22 квадратни метра)
vgeorgiev - специалист
Няма да стане както я мислиш. Нареди си ламината. Освен това този паркет няма да ти се върже на обзавеждането предполагам.
miroki - майстор
Като се изцикли може да се оцвети какъвто цвят искаш. Има си байцове и лазурни лакове за това.
Вземи оферта от майстор и ще ти обясни всичко.
Ако фугите са хубави само изцикли и лакирай в цвят. Другото е почти, като нов паркет.
Хубавите паркети са много скъпи, за това правят такива симулации с ламинат.
niki292002 - специалист
Благодаря ти. :) А не искам да слагам ламинат, защото както каза - евтина имитация на паркета. (както и предимствата) Отгоре на всичкото е по-дълготраен. А като се разчетох, разбрах, че паркета като го надереш е достатъчно да го изциклиш и да е като нов. А, като споменах надиране, проблемна ли е една малка зона (около 1кв. метър) който е надран в следствие от местене на диван ? (не е дълбоко надран, а само лака или каквото е покритието) Също, ми остана само последния въпрос - от къде да намеря дъски за буков паркет с тези размери ? (може малко по-широки или по-къси, тях ще ги сложа някъде в ъгълчетата, въпроса е да го запълня защото не ми достигат около 1-2кв. м заради сегашната му подредба)
vgeorgiev - специалист
Само да ти кажа, че каквото и да правиш, "скъпия оригинал" каквото и да го правиш няма да заприлича на ламината от снимките. Най-доброто, което можеш да докараш е визия на дървена лакирана кръчмарска маса. Сори, но това е реалността.
niki292002 - специалист
А как хората успяват да постигнат това ? (не е с цел заяждане или риторичен въпрос, наистина ми е любопитно, понеже моя е почти същия, само по-тънък)
Изображение
Chefo77 - майстор
Най-важната разлика (като изключим вида на дървото) е, че паркетът на снимките (и по-специално на последната) е нов. Твоят е много малко вероятно да стане по този начин, просто защото времето си е казало думата и всяка дъска е на различно мнение - различна геометрия, респективно ще се получат различни фуги при пренареждането. А букът много обича да си променя геометрията.
Второто - на останалите снимки (без тази на рибената кост) паркетът е с фаска. Ти такава нямаш. Няма и да ти направят.
Третото - 13 мм паркет не зная дали изобщо някъде се предлага. Силно ме съмнява и оригиналният размер да е бил такъв - по-вероятно е да е бил 16 мм и да е бил неколкократно циклен.
Четвърто - с оглед точка 1, не му променяй цвета, за да не останеш разочарован! Фугите, които се изпълват с фугираща смес, се оцветяват в различен от цвета на паркета и стоят грозно. Причината е различната попивателна способност на сместа и паркета. А при следващото циклене, ще съжалиш за решението да му променяш цвета, защото фугите ще останат в променения цвят.
Ако си решил да оставяш паркета така, или да го пренаредиш, извикай човек да го погледне на място. Но не от майстори по обяви, а от магазин - за да могат да ти предложат варианти за добавяне. Има вариант изобщо да не става за пренареждане - ако разликите са прекалено големи. Има вариант да няма смисъл - ако е с прекалено лошо качество. Просто по описание никой не може да ти каже какво да направиш с паркета си.
И като искаш координати на фирма, поне кажи откъде си. :wink:

P.S. Вариантът "ламинат" го остави последен. Не защото е лош, а защото си има случаи, в които е по-лош и такива, в които е по-добър от заглавието на темата.
niki292002 - специалист
Благодаря ти за изчерпателния отговор. :) Само искам да попитам, какво е "фаска" ? (ако е глупав въпрос, съжелявам) Като гледам, паркета не е толкова зле, просто има нужда от пренареждане, циклене и лакиране. Ако наистина е циклен до сега, то няма да е по-късно от 2000г. На места е отворил доста широки фуги (2-3мм), но там където до сега бяха секцийте (които сигурно са сложени заедно с паркета и мърдани само за циклене и лакиране) паркета си е запазил цвета (нормално) и е изключително гладък и почти няма фуги. Утре на дневна светлина ще кача и снимков материал. А това от къде съм - София в квартал Бъкстон. Също, трябва ли да се оставя луфт от страни ? Или трябва да се запълни с нещо ? (или запъне)

П.П. Развалих малка част от него - опитах се горе долу да го подредя в формата която искам. Получи ми се със съвсем мънички фуги.
Chefo77 - майстор
Привет!
Фаска (или фасет) е скосяването на ръбовете на паркетините. Наредени една до друга, дъски с фаска придават визия на "фуга" между тях. Сравни първата с втората, третата и четвъртата снимка от първия си пост в темата и ще видиш как изглежда фасетирания паркет :) Въпросът не е глупав, никой не се е родил научен.
Проблемът с неправилната геометрия не се проявява при първите няколко реда, а при натрупване на редовете. Тогава фугата се увеличава в прогресия и трудно се изправят редове с неправилни фуги. Не е невъзможно, но е трудно.
Да, технологичната фуга, която се оставя месту паркета и стената, е задължителна. Запъването я обезсмисля - нейното предназначение е да поема разширението на паркета, което възниква в процеса на употреба от различни изменения във влажността и температурата. Ако се запъне, напрежението се натрупва и я ръбчета ще се изметнат, я ще се надигне някъде. Разбира се, оставянето на такава фуга не е гаранция че пак няма да се появят, но ако са спазени всички изисквания при монтаж и последваща употреба, няма проблеми.
Здравейте, предстои ми ремонт подобен на този на колегата(пренареждане, циклене и лакиране на стар буков паркет реден на "рибя кост" 30м2)
Паркета е стар, на повече от 50 години, дебел е 21-22мм, в добро състояние, но има големи фуги и на места скърца.
Плана е да разредя и почистя паркетинките, саморазливна замазка и пренареждане с лепене без да променям шарката.
Бих желал съвет по няколко въпроса:
1.Лепило за паркет към замазка-имам 1 кофа(15кг) Soudal 68a, добро ли е или да търся друго
2.Фугиране - смола или дървесиня прах който остава след цикленето
3.Паркета не е обработван от полагането му досега и според мен е пресъхнал, трябва ли да се грундира преди лакирането и с какво
4.Кой лак е по-издръжлив(износоустойчив) двукомпонентен или на водна основа и коя марка препоръчвате в средния ценови диапазон(Левис ми е над бюджета )
Благодаря предварително!

Тема "Пренареждане, циклене и лакиране на естествен масивен паркет." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: