• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
burkov - специалист
Добре де, обясни какво е глупавото.
Ако е така, по-добре да ги спирам овреме. Не разбирам обаче защо това да е глупаво.
ktamen - специалист
За да пуснете едно жило, пак трябва да разкъртите навсякъде. Вероятността да преплетете кръговете никак не е малка, особено с такива майстори. А преплетете ли ги ще стане много весело. При къртенето ти гарантирам, че ще накълцате старите кабели, без значение колко внимавате.
И цялата работа за да спестите 100лв. Сложи на печката и на бойлера по 2,5мм2 и ще си ги избиеш тези 100лв, без да се налага да правиш свинщини заради тях.
Чудя се дали някой някога е правил подобна икономия или ти ще си първия.
burkov - специалист
То кръгове няма. Има един кръг за целия етаж долу и един горе.
Тепърва ще се пускат новите за бойлер, печка и осветление.
Аз все още не разбирам проблема да се добави едно жило. Ако е в това че ще се накълцат жилата, не мисля че това е аргумент.
Ако има някакви електромеханични особености, тогава няма да го мисля изобщо.

А това с икономията, ами честно казано, понякога трябва да се икономисва. Не мисля обаче, че с добавяне икономисвам.
Ще направя снимки да видите какво е положението.
djpatzo - специалист
ktamen написа:
За да пуснете едно жило, пак трябва да разкъртите навсякъде. Вероятността да преплетете кръговете никак не е малка, особено с такива майстори. А преплетете ли ги ще стане много весело. При къртенето ти гарантирам, че ще накълцате старите кабели, без значение колко внимавате.
И цялата работа за да спестите 100лв. Сложи на печката и на бойлера по 2,5мм2 и ще си ги избиеш тези 100лв, без да се налага да правиш свинщини заради тях.
Аз задължително в банята пускам ШВПС-В 3х4.00. Кухненски контакти ПВВ 3х2.50 минимум, както и такива външни контакти на село ПВВ 2х2.50 за да мога спокойно електрожен и други работи, които консумират доста да не натоварват. Осветление ШВПС и ПВВ 3х1.50. Мисля, че не съм в грешка. Просто се застраховам... Може да реша и ДТЗ да правя :) Винаги се мисли в перспектива. Има един лаф: "Икономията е майка на мизерията!", също и "временните работи, остават за постоянно".
nikolov333 - майстор
Това за "временните работи" си е "класика в жанра" така, че не оставяйте нищо за по-нататък...вероятно ще си ползвате така до-живот.. :partyman:
valentino76bs - майстор
djpatzo написа:
ktamen написа:
Аз задължително в банята пускам ШВПС-В 3х4.00. Кухненски контакти ПВВ 3х2.50 минимум, както и такива външни контакти на село ПВВ 2х2.50 за да мога спокойно електрожен и други работи, които консумират доста да не натоварват. Осветление ШВПС и ПВВ 3х1.50. Мисля, че не съм в грешка. Просто се застраховам... Може да реша и ДТЗ да правя :) Винаги се мисли в перспектива. Има един лаф: "Икономията е майка на мизерията!", също и "временните работи, остават за постоянно".
Бойлера на колелца ли ти е?
ktamen - специалист
valentino76bs написа:
Уместен въпрос :wink:
burkov написа:
То кръгове няма. Има един кръг за целия етаж долу и един горе.
Тепърва ще се пускат новите за бойлер, печка и осветление.
Аз все още не разбирам проблема да се добави едно жило. Ако е в това че ще се накълцат жилата, не мисля че това е аргумент.
Ако има някакви електромеханични особености, тогава няма да го мисля изобщо.

А това с икономията, ами честно казано, понякога трябва да се икономисва. Не мисля обаче, че с добавяне икономисвам.
Ще направя снимки да видите какво е положението.
Къртенето е 90% от работата. Вие така или иначе ще къртите и мажете после. Ама правите икономии от останалите 10% и накрая като измажете инсталацията пак няма да е читава, щото сте спестили 100лв от жица.
Все едно да свалиш скоростите на колата поради някаква причина и да не смениш съединителя, щото с него може да се минат още 5000км.
Ама май напразно си търкам клавиатурата, ти явно не си цениш парите и труда и обичаш да ги даваш за глупости.
PCL82 - майстор
Това с добавянето на трета жица има смисъл само ако инсталацията е в тръби и старите кабели са в добро състояние с ресурс за още 30-50г. Ако са мостоваци и ще се кърти по-добре нови кабели. Ако са мостоваци в добро състояние, но не се предвижда да се кърти в тези помещения ги оставете за когато имате възможност.

Ако ще се кърти само в коридора, стълбите, банята и кухнята, може да се пуснат магистрали от гуфрета и в тях да се пуска и добавя каквото трябва.
FM STEREO - специалист
Много ме съмнява,че навсякъде инсталацията е в гофре,а и не се знае има ли място в тръбите за третият проводник. Най добре си е да се направи всичко на ново.
Последна промяна от FM STEREO на чет юни 30, 2016 11:02 am, променено общо 1 път.
djpatzo - специалист
valentino76bs написа:
...
Доста умен въпрос и това поради каква причина? Не можах да разбера иронията ти! Или просто да се обадиш, да трупаш мнения! Май и тук, така като гледам, е като във всички форуми. Отворковци бол!!!
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Инсталация на къща, нова или не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: