Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
hidrazin - майстор
:? Голяма част от ароматите на пазара са синтетични. Основна съставка в тях са фталатите и синтетичните мускуси. А те причиняват алергии и някои от тях са канцерогенни. Първия синтетичен аромат е създаден още в 19-ти век и мисля беше на теменужка. Общо взето ароматизаторите хич не са полезни. Особено в помещения където се прекарва по много време.
Същото се отнася и за парфюмите. Евтините са направени основно от синтетични такива а предполаган някои от тях и изцяло от синтетика. За съжаление и "марковите" парфюми едва ли имат гаранция. :) На много от тях пише само "вода, спирт, парюмна композиция, оцветител" и толкова.
Преди години съм си играл да си извличам борово масло. Сравнително лесно се получава. През съд с нарязани борови иглички и връхчета се прекарва водна пара, която после се охлажда. Над получената вода остава да плува боровото масло.
Лавандулата и розите се дестилират също както се вари ракия. За някои нежни аромати високата температура е пагубна. Те се екстрахират с разтворители като октан, хептан .... Цветовете се заливат с разтворителя о престояват известно време. После разтворителя се отделя от масата и се изпарява при ниска температура. В съда остава етеричното масло. Разтворителя се охлажда и се използва пак.
:partyman:
Прочетох тук https://bomb.bg/eterichni-masla че ароматните масла са свръх перфектният ароматизатор за всеки дом. Само, че ми е малко трудно да преценя какво количество да добавя. В статията пише, че биха могли да пренаситят организма с уханието си и да изострят нервната система. Това вярно ли е?
Вероятно е вярно, защото преди време купих една ароматна свещ с идеята да я сложа на секцията в хола и да ароматизира цялото помещение. Миришеше много хубаво - уж лек аромат на ванилия. Обаче вечерта, като гледахме телевизия вкъщи, изведнъж се запитахме какво мирише толкова дразнещо и силно и се оказа, че въпросната свещ е направо непоносима. При това незапалена. Сега е прибрана в един шкаф, в който ухае много хубаво, ама само да отвориш и затвориш. За повече от 5 минути не се трае.
Иначе за естествените ароматизатори аз имам два варианта, много прости и лесни, не се изисква никакво майсторене, приготвяне и т.н. Но пък са ефективни.

Едното е ванилия на пакетчета. Дори не трябва да разтваряш пакетчето, просто го поставяш там, където искаш да ухае. Включително имам едно в колата до таблото. Не мирише никак силно, но всеки път, като влезеш, се усеща. Засилва се, като го нагрее слънцето:))

Другият вариант е канела на пръчици, поставени в стъклена чаша. Може да се аранжира с някакви украси, идейки, сушени кори от портокали и т.н., но и само букетче от пръчици също върши работа.
marinelageorgieva - помощник
sstefanov написа:
Винаги е неприятна миризмата на изкуствените ароматизатори!
Може би една торбичка с мащерка (или с борови връхчета) ще оправи положението, но не знам колко време ще изкара.
Напълно подкрепям казаното!

Тема "Направи си сам... ароматизатор?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: