• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
nikrum - специалист
Имам заложена тръбна разводка и доставена система от 4 в.конвектора и 2 лири за мокрите помещения и пелетен котел за отопление. Поради горещините се налага климатизация за по няколко часа до темп. 25 градуса.От опит с друга къща знам че това е постижимо от почти всеки климатик 24 или 2по 12 или 4по 9...но вече ситуацията изисква всяко помещение да е по уединено , а не да са отворени вратите ... и затова ме интересува темата дали мога вместо бюджетни климатици за охлаждане да ползвам пак само за охлаждане самоделна термо помпа-чилър.За охлаждането няма закупено нищо.Зимата ще се отоплявам на пелети , БГВ на ток, лятото и от пасивен соларен панел.Това е за мен не много скъп вариант който е гъвкав и съчетава ниска начална инвестиция , разумна автоматизация и приемливи месечни разходи-комфорт за вилна сграда...
a_stoev - майстор
Е за тез пари трябва да нещо бюджетно и втора употреба едновременно.
Ако намериш тяло за 1000лв ще се събереш в 2600

П.П.
всъщност за 1000 лв отгоре вземаш мулти 4-ка ново.
nikrum - специалист
Какво е мулти 4ка?
a_stoev - майстор
Едно външно с 4 вътрешни.
nikrum - специалист
Да, разбрах, аз като гледах мулти сплитовете ми излезе към 5к /тошиба/ външно с 4 вътрешни и монтажи...При мен допълнително ще има много тръбен път за мулти сплит защото сградата е на 1 етаж и е с голям периметър.Допълнително че какъвто и компресор да сложа ми се иска да е на земята за да не ми предава вибрации по плоча или стени...Гледам че климамаркет предлага готова термопомпа с......г за 4200/намалена от 5900/,но пак е над бюджета на 4 отделни сплита....А аз така или иначе имам конвектори които сякаш обезмислят вкарването на нови вътрешни тела било то сплит,мулти сплит или др....Някак си е голяма разликата между евтини сплитове и чилър с конвектори и затова новите сгради са накичени с толкова много компресори.
Аз се надявам някой от майсторите да каже става самоделен чилър от това това и това, без особена автоматика тъй като както казах аз ще го ползвам в он-оф режим предимно, а за температурата вътре конвектора си има термостат.Има нужда от студ компресора работи, няма нужда не работи-конвенционален, дуракоустойчив хладилник на вода.Сега се сещам да си направя един експеримент-имам стар немски фризер който външно е захабен но работи перфектно-ще му сложа една медна серпентина с полипропилен гликол вътре и ще видим какъв хлад може да генерира...и така 3-4 фризера втора употреба за 800 лв.и да видите коп и чудо!Това е шега разбира се !
a_stoev - майстор
Да ти кажа, при текущите цени на пелети водната система е безсмислена за Варна. Просто хорото там е много скъпо, а икономията никаква.
Автоматика за чилър бих ти предложил MCX08D на данфос, ~350лв. е само контролера. Датчици пресостати по него-отделно. Датчик поток 100-150 лв. Някой лев за връзване, програмиране и настройване на параметри. Отделно цена на климатика, топлообменика и той е сигурно към 500лв.
На мултисплита тръбата да струва, да струва, не е милион 13лв на метър е комплекта готово изолирана. По зор е да направиш така, че да не те е срам от обекта.
nikrum - специалист
Водната система с пелетен котел е факт който се реализира , тъй като ще топли добре през зимата.Отопление с климатик според мен дори и за мек климат като варненския е недоразумение при това скъпо. Още повече когато човек обича да се застоява в банята... .Цената на пелетите за сезон излиза като отопление с метан и газов кондензен котел/имам преки наблюдения/... Началната инвестиция за пелетна система 30% по ниска от инсталация с бутилкова група на метан.И двете системи, топлят, управляват се дистанционно и са тихи и не са инертни. Планираният разход е около 1300 лв на отоплителен сезон.За аварийни случаи може да се захрани от малък ел.генератор.
Въпросът беше как да използвам водната система и за охлаждане, но май все повече противници на тази идея има и няма да се реализира...Ще помисля как да огранича нагряването на плоския покрив отгоре за да не става толкова горещо и може би ще мина на сплит варианта
a_stoev - майстор
Куриозното е че мулти сплит с инверторен компресор е по-евтин от само чилъра с он/оф компресор. Действително на мултисплита няма как да му помогнеш ако не му достига мощност, докато при водна система лесно може да се реализира автоматично превключване от чилър /термопомпа/ на котел и обратно.
Заблуждаваш се че във варна не можеш да се стоплиш на директно изпарение .
  • 1
  • 2

Тема "Как да се охладя чилър или няколко сплит климатика" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: