• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kuger - майстор
mosferatu написа:
За спорта утре ще мина да си сменя гаранционно 2-те изгорели (от 6+ месеца :roll: ) да видя как стои въпроса. В Практикер ме увериха, когато ги уопувах, че са с 2 години гаранция :razz:
Сменят без проблем.
kozl - майстор
Купувам от Щайнбергер (Конрад). Миналата година започнах подмяна с въпросните крушки 10W в плафониерите на стълбищното осветление. Плафониерите са по-стари, на метална основа и стъклен балон форма паралелепипед, без луфт за вентилация. Почнах с 12 броя. Една не светна изобщо и една престана няколко дни след поставянето.
Подмениха ми двете неработещи и взех още 10 и сега съм пак с 12. И така като изгори някоя от ЛНЖ - подменям с ЛЕД.
Предимно разчитам на гаранцията им. И понеже с Щайнбергер до сега не съм имал откази по гаранция, реших от тях да купувам
Миналата година ЛЕД крушките бяха с лев по-скъпи.
Като купувам крушки всяка година от тях - колко е срока на гаранцията на купените в началото?

Обаче фенерите ги ремонтират и се чака около месец :roll: Но за 3 лв. крушки поне за сега не подлежат за ремонт.
martosound - специалист
Наистина на новото производство крушки охлаждането не им достига. Алуминият, който е в основата на лампите е доста по-тънък в сравнение с крушките, които произвеждаха през 2013 година. Старото производство 12w тежат 128 грама, а новите 81 грама и тази разлика в теглото е единствено от алуминият. При новите нещата още повече се влошават и от това, че охладителят е от две отделни части. При старият модел температурата на крачето на светодиодите измерена със запоена термосонда не надвишаваше 88 градуса след часове работа, което е в допустимите граници за дълъг живот на светодиодите. При новите не съм мерил градусите, но са доста повече - ще стигнат 100 градуса при всички положения. При светодиодите след продължителна работа при висока температура не се получава директен отказ, а преди това намаля силата на светене. Ето за пример един LM-80, TM-21 тест.
Изображение

Ясно се вижда как при температури над 100 градуса светлината пада рязко. И тук говорим за температурата на самият кристал на светодиода. Температурата на корпуса е с десетина градуса по-ниска. :) До 85 градуса е допустимо, нагоре нещата стават зле.... :!: Явно китайците решиха, че старото производство е прекалено качествено и нещата си дойдоха на място при новите - нямат сметка да правят много издържливи лампи. Целта е да се изкара гаранцията, което важи и за много други стоки от съвременното производство. Кофти работа....., но е факт. :-D
Gnus - специалист
А ако се понадупчат малко с дрелката, ще се оправи ли проблемът със загряването?
martosound - специалист
Ако се понадупчат странично при всички случаи ще е по-добре. Още повече, че в основата е драйвера и от цялата работа и той ще работи в доста по-добър режим. Трябва да се разглоби преди това и да се извади драйвера, че ще стане инфекция иначе. Аз като бях разглобил от новия модел се зачудих даже дали да не я свърша тая работа с бургията - около 3 мм мисля, че ще е идеално. Само, че после не бива такава крушка да работи при много висока влажност - в баня да речем. Така ще отпадне гаранцията, но така или иначе целта е тези крушки да изкарват доста повече от две години иначе се губи смисъла от тях. CREE например на повечето техни модели крушки дават 10 години пълна гаранция което е съвсем различно от V-TAC , но и цената e друга - 60 ватовият еквивалент е 8 долара, а 75 w еквивалент 15 долара. При V-TAC съответните цени са 3 лева за 60w еквивалент и 5 лева за 75 w еквивалент.
Ето снимка на CREE 60 ватовият еквивалент.
Изображение

Ясно се вижда как охладителят е изнесен навън за да отдава температурата. Те и сами те диоди, с които са направени XT-E High-Voltage , XB-G High‑Voltage и XB-E High‑Voltage работят благоприятно на по-висок температурен режим. Стандартната им BIN характеристика е при 85 градуса по целзий. И ъгълът им на светене на самите диоди е повече - 140 градуса. И балонът на крушката е стъклен - няма стареене както при пластмасата.....Но става въпрос все пак за CREE , които са световният лидер при светодиодите. Българите нямаме пари за CREE(те си ги продават само на американския пазар) - при нас определяща е ниската цена. :sad:

Идеята за надупчването ми харесва и ще я пробвам. Ще премеря точните градуси на светодиодите преди и след дупченето и ще ги напиша. :)
jordanvass - майстор
martosound написа:
При V-TAC съответните цени са 3 лева за 60w еквивалент...
Тя тази промоция не свърши ли вече? Аз късно се усетих, че и в Кауфланд има, купих 4 крушки по 3лв., а на следващата седмица вече бяха по 7. И се чудя дали навсякъде вече са по 7, или всеки магазин сам си определя колко време да е промоционалната цена.
А за отпадането на гаранцията - дупчи ги, след като изтече. То по време на гаранцията няма смисъл - ако изгори, ще ти я сменят.
Gnus - специалист
Ама за 2 години печене в гаранция доста ще им се съкрати животецът.
jordanvass - майстор
Моята логика е простичка - докато е в гаранция - газ до дупка. Ако ще гори - да гори, докато мога да го сменя. Но пък което издържи, значи наистина е здраво и на по-леки условия ще работи още дълго. Така че не бих облекчил уред в гаранция. Не и толкова евтин. :wink:
martosound - специалист
Тези крушки ако спрат напълно да светят почти винаги е заради проблем с драйвера. Само че има една работа, че за две години яка работа светодиодите трудно ще умрат напълно. Да ама силата на светене им пада със 35-40 процента надолу. И така да речем тези 1055 лумена на 12 ватовия модел стават някъде към 700. Мерил съм ги с луксмер. И това никой не го уважава гаранционно. И няма подмяна. И на човек му остава крушка , която свети доста по-слабо от първоначалното светене. Още повече, че V-TAC са се презастраховали точно за такива случаи като са написали на кутийките на крушките със възможно най-дребния шрифт на английски при това на дъното на кутийките:

Съвместимо за максимум 10-12 часа употреба на ден. Използването на продукта 24 часа дневно анулира гаранцията. :-D :-D :-D

Така, че ако не е пълен отказа както е в повечето случаи, а е намалял интензитета на светлината както се получава на практика става ГАРАНЦИЯ ФРАНЦИЯ.
fox_vt - майстор
Мен пък ми изгоря 10 ватовата луна в кухнята дето я хвалих толкова години :lol: :lol: Добрата новина е че тъй като луничката е изцяло от масивен алуминий със тегло 380 грама проблем със охлаждането няма абсолютно никакъв :-D Най вероятно драйвъра е дал фира тъй като на моменти светва и угасва а и няма изгорели емитери по платката.За сега не мога да я разглобя но определено ще живне втори живот.Инак на нейно място сложих една 12 ватова 4500К на китайците и яркоста и светлината си я бива,но не се знае докога.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 33

Тема "LED лампа V-TAC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: