Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
pufer - напреднал
Под мен и над мен са идентични стаи, чиито собственици идват рядко, обикновено през лятото на плаж. Но при тях няма и помен от подобен проблем. Освен това поддържаме добри отношения и са ми съдействали за оглед, както и за общи ремонти. Не знам дали названието "дилема" е най-точното, но във всеки случай е голяма мистерия... Този мухъл все пак сега е малко. Преди да сменя тръбите беше пълна трагедия - нивото на мухъла достигаше по цялата дължина на стената до нивото на контакта.
8180 - майстор
Не бих казал, че се ориентирах достатъчно:
- Имаме проблемна на стена (северна), без прозорци и отвори, без топлоизолация в хол.
- Като гледаме стената - отляво кухня с водосток във вътрешния ъгъл до хола. Отдясно балкон с с водосток до ъгъла с хола. :?:

Според мен би трябвало, ако е теч от водостоците:
- да има следи от такъв в кухнята и на балкона;
- овлажняването да е по-силно в ъглите на хола и намаляващо към средата на 6м. стена;
- мисля (не съм на 100%), че ЕПК основно бяха бетонни (плочи и колони) без характерните за панела фуги, където водата се разхожда непредвидимо. Стените, които не са от бетон (шайби), се изграждаха след бетона от тухли или друго.

Съобщената корелацията на дъжд и навлажняване по ЦЯЛАТА стена, ме навежда на мисълта за възможен проблем между подовата плоча и градежа от тухли, особено ако там има някакъв стърчащ навън декоративен елемент. Същото и при некомпетентно изпълнена ТИ на долния етаж, която позволява на стичащата се по фасадата вода, да се спре някъде в долната част на нашия етаж.
Не е лошо да се погледне как стоят нещата в това направление.

Ако стената не е топлоизолирана, проблемният участък е типичен термомост и предпоставка за кондензация на битова влага. Съобщеният режим на отопление също влошава нещата. Предвид високата влажност в района, е възможно това да се случва и през лятото (по-слабо). Освен капилярно, влагата може да се разпространява и дифузно в конструкциите. Движещата сила е концентрацията - абсолютната влажност. При топло и влажно (по относителна влажност) вън и относително хладно и по-сухо вътре (климатик) природата търси равновесие "бутайки" влагата навътре през самата стена.
Засега съм привърженик по-скоро на това обяснение за "мистерията".
infomar
Опитай да проветряваш повече и ... по-често. Стените без външна изолация, при студено време са потенциални места за мухъл, каквото и да правиш, особено местата с бетон.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Според мен
Нямаш теч от тези отточни тръби
Имаш предпоставки за влага от конденз - неизолирано и непроветрено.
Ако облечеш отвсякъде и с подпъхване тръбите с вата и затвориш с най-семпла кутия, ще имаш голяма промяна. Стая не с епроветрява през отдушник в баня и малка дупка в дограма. Това, ако се живее в нея.
Това бялото по стените латекс ли е, вар ли е?
pufer - напреднал
Вярно е, че написах прекалено много текст, но не четете внимателно, с малки изключения. Затова сега в телеграфен стил всичко отново:
1. Стената има външна топлоизолация от 2 години, заедно със съседа от горния етаж, този под мен няма. Но и преди, и след нея има мухъл - поне от преди 5-6 години, но сега е много по-малко.
2. Няколко пъти написах, че жилището се проветрява перманентно отвсякъде, при това много сериозно. Това с малкия процеп и отдушника е нещо допълнително. Това е опция в дограмата (Саламандер). Между другото нямам абсолютно никакъв конденз по стъклопакета и дограмата.
3. Никъде не твърдя, че тече от моите тръби, т.е. моята част от водосточните тръби. Няма дори и едно мокро петно! Допускам, че това може би става на някой горен етаж - от 5 до 18??? Разните там цветови нюанси са от стари бои и тапети. А почти белият цвят на стената е една ръка латекс, за да не стои прекалено грозно - и е така от 2 години. Не смея да поканя гости!
4. Колегата, който ме посрещна със "скалпела" - 8180, мисля че най-вярно се ориентира. Всичко, което той казва, е много близко до моите впечатления. Имам сериозни съмнения за някаква нередност между плочата и стената, която може би е още от самото строителство на блока, защото старият собственик никога не би ми го продал - на 100 м от плажа и с изглед към морето. Само където не съм сигурен дали тази стена е градена с тухли, или при ЕПК от онези години за нея е използван външен панел. В момента разпитвам старите строители. Вероятно ще се разбере най-лесно като изкъртя мазилката. Вярно е, че отоплението през зимата с климатик не е най-доброто решение, но не мисля, че това е причината, защото след ремонта на тръбите и топлоизолацията мухълът намаля значително. Можете да си представите какво е било!
5. Така че всъщност аз вече почти спрях да търся причините, а търся някакво решение при тези обстоятелства. Тоест не случайно споменах "негативната хидроизолация" и подходящ материал за шпакловане с употреба на мрежа, колкото и да крие в себе си някакъв риск.
6. Благодаря за всички съвети относно проветряването и т.н., но там нещата за мен поне са ясни и ги спазвам, ако не на 100%, то поне на 90%. Може би с още някое и друго усилие ще разреша моята мистерия!
pufer - напреднал
Ако облечеш отвсякъде и с подпъхване тръбите с вата и затвориш с най-семпла кутия, ще имаш голяма промяна.

Кутията за тръбата в кухнята съм я поръчал отдавна, а изолацията на тръбата също ми е в мислите, поне за тази в кухнята. За външната май няма да стане, защото топлоизолацията на източната тераса буквално опира в нея и няма място. Но тя е по-малкият проблем. В този ъгъл мухълът е по-малко.
infomar
Имай в предвид, че самият мухъл физически много трудно се унищожава. Израства на ново и.. на ново. Лично аз съм се опитвал с години да унищожа един и той все се появяваше... накрая се предаде, но не разбрах от какво... много опити и третирания с какво ли не бяха...
pufer - напреднал
Имам го в предвид. Вече 5-6 години тренирам! На този етап белината спасява положението донякъде, поне не е скъпа като разни там Саво и др., които на практика пак са белина... Преди това съм тренирал и с други "мухъли", при това и в други държави - с различни цветове на дъгата. А този последният първоначално беше черен и с голяма покривност. Сега това, което е на снимките е нищо... Въобще: Мухълът е моето "призвание"! Но все пак чакам съвети за подходящи материали от по-широк кръг хора.
pufer - напреднал
Единственото, което мога да допълня, че стената е изпълнена от стоманобетон, тоест е изливана заедно или почти заедно с колоните по време на строителството. По-добре е, че не е панел, но и това не ми помага много. Май че трудно ще се разбере откъде идва тази влага при този висок блок. Така че вероятно ще се действа с мерки само отвътре с подходящи материали.
8180 - майстор
pufer написа:
Единственото, което мога да допълня, че стената е изпълнена от стоманобетон, тоест е изливана заедно или почти заедно с колоните по време на строителството.
Това намалява силно вероятността да идва теч от n-етажа по-горе скрито.
Оглеждай внимателно наблизо - и ти май не четеш внимателно.
Анализирай краищата на външната ТИ. Има ли читаво изпълнена козирка отгоре (при съседа).
Долу при теб как е?
Колко е дебела тази ТИ.

Вариантът да се запечатва влажна стена, според мен, е супер рисково и нетрайно решение, макар да присъства в почти всеки твой пост, независимо от другите (ни) мнения..

Тема "Влага и мухъл на стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: