Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
pufer - напреднал
ТИ е дебела 5 см с графитния стиропор. Правехме я заедно със сеседа над мен и няма козирка. Според мен не е проблемът в ТИ, защото влагата я имаше много преди това. Дори след поставянето й, положението значително се подобри, което ме навежда на мисълта, че проблемът не е там. Допълнително подмених водосточната тръба и при мен вече няма теч, а имаше. Допускам, че и при други съседи има изгнили тръби, които са зазидани и таят. Освен това нямам намерение да запечатвам напълно стената отвътре, знам, че трябва да диша.

Интересува ме, дали с някакъв препарат против капилярна влага бих могъл да я огранича още малко, а отвътре да шпакловам с по-обикновена мазилка, която да диша. Ако някой даде препоръка и за по-качествен материал, съобразен с посочените по-горе проблеми, вероятно бих опитал, че тази грозотия в къщи вече не се трае...
infomar
Колега, имаш ли пред въпросните стени с мухъл някакви мебели или е било празно?

Аз имах на времето в апартамента подобен проблем за гардероб и секции, но не и на открити стени, без мебели пред тях. Бях с изолация и ал. дограма, климатици...
Т.е. на места, където има застоял въздух....


п.с.
Самите места мокри ли са, усеща ли се влага или има прораснал мухъл ?
".....но особено след дъжд проблемната стена при допир с ръка се усеща влажна." За това място няма какво да умуваш, ако е влажно намери от къде е теча.. кап...кап.... За останалите места се вижда, че влагата тръгва от пода/паркета.... а казваш, че тавана на долният етаж е сух без мухъл :? Тези места влажни ли са?
pufer - напреднал
Запознат съм с проблема от мебел до стените. Имам мебел (холова гарнитура), но от години я държа на 10-15 см разстояние. Това трябва да е достатъчно, но не мога да я преместя оттам, мислил съм, но няма начин поради ъгловия компонент. Течът, който аз имах, го отстраних, но има още влага и се опитвам да я преборя. Долната част на стената при мен е влажна, а на снимката се вижда лекият мухъл, преди беше много по-зле. Горе съм написал вече цял роман и вече ми е неудобно да обяснявам, че категорично не мога да открия евентуален теч от съседите над мен. При тях е сухо... Действам на място според ситуацията. Малко е куриозна, нали?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Пак пиша, ако не четеш, че според мен няма теч.
Почисти окончателно тази стена, личат си пластове и пластове, третирай срещу мухъл, грундирай и боядисай.
Бих се усъмнила в изпълнението на изолацията, но няма как да я видя. Конденз на ниско, близо до бетонна плоча... това е според мен
pufer - напреднал
Това с конденза долу ниско също ме притеснява. Като се има в предвид, че стената е стоманобетон и ако има много арматура, много е възможно да се образува още конденз, независимо от ТИ, която всъщност е направена качествено. Наблюдавам майсторите от години, познавам им работата поне на още 5 места. Преди изолирането мухълът беше 10 пъти повече - трагедия. Още малко остана, дано да се справя. А пластовете са от различни лепила от стари тапети, които не успях да сваля с нежни методи. Така или иначе ще правя шпакловка с мрежа и това не ме вълнува особено. Относно теча! Той беше при мен, но го оправих, като смених водосточните тръби. Допускам чисто хипотетично, че нагоре по етажите на съседите също има изгнили тръби и евентуално може нещо да се стича надолу и да избива за зла участ точно при мен. Ако го има, вероятно не е много, но достатъчно да бера ядове. Все пак очаквам някой да даде мнение за използването на някакъв препарат против капилярна влага. Може би ще помогне още малко?
infomar
Има препарати за капилярна влага, но са скъпи и трудно се полагат.

http://www.tkk.bg/modules/news3/article.php?storyid=146

http://www.isomat.bg/%D0%A5%D0%B8%D0%B4 ... D0%B0.html
8180 - майстор
pufer написа:
Все пак очаквам някой да даде мнение за използването на някакъв препарат против капилярна влага. Може би ще помогне още малко?
Препарат ще се намери, щом знаеш откъде идва влагата и накъде искаш да спреш проникването и като го спреш накъде ще тръгне. :?

Изолацията ти слиза ли под твоята подова плоча и колко?
С какъв елемент завършва там?
При цялото писане, все за този теч говориш, а не казваш важни неща, а и не обръщаш внимание на др. хипотези, освен твоята. Имаш решение с 10х ефект. Защо изключваш варианта, да продължиш с доказалото се.
Ако е теч трябва ДА ГО ОТСТРАНИШ, а не да го маскираш.
Отделно, че този "теч" може да е от положената ТИ от добрия майстор.
Hoвoceлckи - майстор
Казваш, че долния етаж няма ТИ. Жебезетона е "добър" термомост. Струва ми се логично: точно при дъжд въпросната (долна) стена, рязко се охлажда, охлажда и твоята в долния й край. Ето ти предпоставка за конденз там. Виж как реших подобен проблем с термо боя.
pufer - напреднал
Не знам, какво вече да пиша. Изпаднах в режим на обяснение - какво съм написал или какво не съм написал. Не съм отхвърлил нито една хипотеза или мнение. Няколко пъти написах, че моят теч е отстранен, друг не се вижда, а само ДОПУСКАМ, че може би някой отгоре има подобен проблем. Тоест, ако го има, вероятността той да бъде помолен или принуден да го поправи е много минимална. Поради тази причина спирам да се занимавам с теча. Не мога да оправя течовете на 18-етажна сграда. Още повече, имам информация поне за един, който си е свързал пералнята с дъждовната канализация. Ами ако са повече? Психологическата атмосфера в блока е "недобра" и съответно контрамерки по отношение на "течове" са трудно приложими.

ТИ е направена, мисля, качествено с добър ЕПС и силиконова мазилка и е най-малко на 10-15 см под нивото на моята плоча. Долният край е само измазан. Довечера ще погледна. Не съм се скъпил за нея, но жалко, че съседът отдолу отказа да участва. Щеше да е по-добрият вариант. Течът не може да е от положената ТИ, защото проблемът съществува много преди да бъде поставена. Относно дъжда! Знаете ли, че в Бургас почти не вали. Това е един от най-сухите региони в БГ. Вярно е, че влажността е висока и т.н. Но не искам да се връщам в началото на тези писания. Поради гореизброените причини се концентрирам повече на нещата, които поне за мен изглеждат логични, без да отхвърлям ничие мнение. Аз съм длъжен да направя каквото и да било в създадената ситуация. Но нито мога отново да поставям ТИ, нито да спра потенциален теч. Това е положението!
8180 - майстор
ТИ не е перфектна - според мен:

- Няма козирка отгоре. Сама по себе си ТИ се явява преграда за стичащата се вода по стената (дъжд, роса). Ако ТИ е лепена на кюфтета не е изключено въпросната вода да проникне ЗАД ТИ и за се стича надолу. Там да срещне подмазаното отдолу (провилното се прави с профил, уплътнен към стената), да се задържи и да проникне в стената.

- 10-15см слизане надолу под плочата (ако са толкова) са малко за да се елиминира термомоста.

- Мързи ме да проверявам, но силиконовата мазилка май не е добрият вариант откъм влагата.

Вероятно ще спра да пиша по темата, освен при конкретни и ясни въпроси, ако знам.
От хидроизолации не разбирам и ги считам за неподходящи в случая.

Успех!

Тема "Влага и мухъл на стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: