• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
hkk - помощник
Здравейте. Баща ми има радио на батерии, което обаче има и възможност за адаптер. Адаптера му обаче изгоря. Пробвал го с един друг адаптер обаче се оказа после че + и - на този адаптер са на обратно и нещо замирисало и изгоряло.. Сега на радиото работи дисплея, бутоните също реагират(отчитат на дисплея).. но няма звук... в началото при усилване до край се чуваше мноого слабо музиката, но след време съвсем замря.. докато все още се чуваше нещичко го отварях и ми направи впечатление, че една интегрална схема много загрява... D2822M.. сега вече не загрява което ме навежда на мисълта че явно тотално е изгоряла и тя е проблема... дали е възможно да е от това.. и ще може ли да се подмени... стрували си занимавката за радио за 15лв.

ПП... ако се оправи или се вземе същото радио ново.. а на адаптера се одреже кабела и завърти + и - дали ще стане при положение че радиото е на 6V (4 бат. по 1,5) a адаптера е 7,5V 500mA... сега като го включвам така на разваленото радио на пръв поглед е ОК.. дисплея и копчетата работят.. няма загрявания.. но дали да рискувам и с новото?
vgeorgiev - специалист
Купи на човека ново радио и сложи един грец между адаптера и радиото. Както и да завъртиш захранването, все ще работи ;) Относно напрежението... Сложи един 7806.
nikolovvd - майстор
Изгоряло ти е крайното стъпало - НЧУ или т.нар. усилвател.
Цената е 3лв. без малко.
https://vikiwat.com/integralna-shema-tda2822.html
Провери първо на 5-ти и 6-ти крак дали отива някакъв звуков сигнал и ако има можеш да смениш чипа.
Ако няма никой, то има още нещо преди него, което си е заминало.
Последна промяна от nikolovvd на вт авг 16, 2016 1:21 pm, променено общо 1 път.
FM STEREO - специалист
Най вероятно е изгоряла въпросната схема,крайното стъпало,външното захранване се включва през един диод така,че когато се случи да се разменят плюса и минуса по погрешка диода не позволява протичането на ток,тъй като в обратна посока той не пропуска ток и напрежение!
hkk - помощник
За новото радио ясно... но за адаптера е проблем.. понеже стария е една китайска шитня дето може се върти от 1,5 до 12V и сменя + и -.. той малко като поработи и почва яко да бръмчи и грее и очаквано изгоря.. та ми се иска да ползваме тоя оригинален адаптер от суич просто е на 7,5В а не на 6В.. дали е фатално... ампеража и на 2те е 500mA

А един ден може се пробвам да сменя това крайно стъпало колкото за експеримента.. :)

Благодаря на всички за отзивчивостта!
nikolovvd - майстор
Пробвай с един измервателен уред, дали до батериите отива захранване. Ако до там отиват тези 6 волта, то можеш да сложиш 4 акумулатора и да го зареждаш.
Просто идея! :)
Ако не отива захранване до там, то тези 7.5 V не мисля че ще ми навредят.
Което е предназначено да работи на 5 V си има стабилизатор, а усилвателя може да работи до 15.
kozl - майстор
Аве първия адаптер кой знае ко напрежение е давал без товар. Тия с првключвателя със сигурност не са стабилизирани.
Тези за слитч не знам дали стабилизатора е в захранването или в слитча, но по мое мнение ще стане + този съвет:
vgeorgiev написа:
сложи един грец между адаптера и радиото. Както и да завъртиш захранването, все ще работи
Греца - вход от адаптера на променливото напрежение - изход от греца + към + на радиото и съответно - на греца към - на радиото.
hkk - помощник
nikolovvd написа:
Изгоряло ти е крайното стъпало - НЧУ или т.нар. усилвател.
Цената е 3лв. без малко.
https://vikiwat.com/integralna-shema-tda2822.html
Провери първо на 5-ти и 6-ти крак дали отива някакъв звуков сигнал и ако има можеш да смениш чипа.
Ако няма никой, то има още нещо преди него, което си е заминало.
Тествах на 5 и 6ти с колонката и 2 жички.. чува се само шум.. няма музика нито от радио нито от мп3 ако се сложи.. пробвах и други комбинации но резултата е същия.
Както и да е няма да ви губя повече времето.. отписах го това радио и поръчах ново същото...
Дано само не изгори и то с адаптера на 7,5в :)

ПП: А това с ГРЕЦ-а не ми е много ясно каква е идеята.. самия адаптер не би ли трябвало да има такъв... преди на стария адаптер с промяна на Волтовете радиото съм го пробвал за минута две само обаче на 9 и 12в колкото да видя дали адаптера ще намали брънмченето и загряването.. нямаше ефект но радиото си работеше... та си мисля че тези 7,5 едва ли ще са му проблем някакъв.. в случая изгоря заради обратните + и - а не заради волтажа предполагам.
jordanvass - майстор
Грецът, за който ти говорят, е допълнителен, не се слага в адаптора, а се вгражда в радиото. След това дори да обърнеш + и - на захранването, грецът си ги намества както трябва и няма опасност да изгори радиото от погрешно включване, както се е случило при теб.
Тия 7,5V не са проблем, но лошото е, че те няма да са толкова, а много повече, когато консумацията на радиото е малка. Може да се вдигнат и над 10 и тогава гориш. Затова ти трябва стабилизатор. Или стабилизиран адаптор, но така на око трудно ще го познаеш дали е такъв.
nikolovvd - майстор
hkk написа:
.. отписах го това радио и поръчах ново същото...
Като пристигне новото радио прочети внимателно дали може да се сложат акумулаторни батерии.
Съмнява ме, че адаптора разчита на акумулатори и/или кондензаторите в радиоприемника, поради което няма филтриране на напрежението в него. Ако искаш да работиш с 7.5 волта си потърси адаптор от касов апарат на Дейзи или Тремол. Те вадят 7.5 волта, импулсни са и стабилизирани. До сега, вече 8-9 години не съм видял такъв да е изгорял.
И внимателно гледай къде излиза + и къде -!
  • 1
  • 2

Тема "Радио - проблем изгоря от адаптер разменен + и -" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: