Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
mitron - специалист
Здравейте аз моите ги вкопах на 60 см без изолация и нямам проблеми с замръзване през зимата вече 3 години район Самоков
elenmet - специалист
Моите са ПЕ на 80см дълбочина - в северозападното подножие на Балкана, 400м н.в.

Използвам случая да попитам за препоръка за качествени ПЕ фитинги, че при мен всяка година избива по някой в шахтата и не е от замръзване.
pif4o - специалист
Колеги за да не пускам нова тема , в момента ми правят малко укрепване на къщата, но при копането се видя че тръбата на водопровода е в не много хубаво състояние и така и така е разкопано реших да се застраховам и да пусна дублираща тръба без да я закачам към водопровода, просто един ден ако се случи нещо с металната да я резна в шахтата при водомера и да я пусна по новата тръба. Металната е на не повече от 40-50 см в земята и за 50 години не е замръзвала, тази черната дето купих за полагане в земята ще е на 40 см дълбочина, напоравих грешка че преди да я положа и сложих изолация щото не бях прочел темата, та сега ще я махам, само дето има едни 2 метра дето ще трябва пак да ги откопая хаха, както и да е. Въпроса ми е тази черната тръба върви в канала за пояса дето ще се налее бетона, проблем ли е че като се излее бетона тръбата ще остане в него зазидана?
Чираче - майстор
Според мен, ако тръбата е на малка дълбочина, не трябва да се изолира цялата. Достатъчно е над нея да се сложи стиропор или фибран с по-голяма дебелина, и ширина поне 50 см.
Последна промяна от Чираче на чет окт 06, 2016 9:00 am, променено общо 1 път.
zdravcho - специалист
Чираче написа:
Според мен, ако тръбата е на малка дълбочина, не трябва да се изолира цялата. Достатъчно е над нея да се сложи стиропор или фибра с по-голяма дебелина, и ширина поне 50 см.
... и като завали малко по-обилно и се накваси тоя "стиропор или фибра" с вода??? Както обясниха малко по-нагоре, ефекта от изолацията става даже отрицателен.
pif4o написа:
Въпроса ми е тази черната тръба върви в канала за пояса дето ще се налее бетона, проблем ли е че като се излее бетона тръбата ще остане в него зазидана?
Евентуално от към бъдещи манипулации по тръбата ще е проблем. Ако евентуално се появят пукнатини във въпросния пояс и размествания тръбата може да пострада. Бетона е по-добър проводник на топлина от пръстта - ще улеснява изстиването на тръбата през зимата.
infomar
hidrazin написа:
Няма файда от изолация в земята. Има файда ако водата тече постоянно или е топла/гореща и целиш да намалиш температурни загуби.
Ако си с изолация пак ще замръзне ама по-бавно, също така и по-бавно ще се размрази.
В твоя случай няма никакъв смисъл и даже е още по-зле, както каза и LazarGanev.
Ако ще я слагаш в твоя край - Плевенско, минимум 80 сантиметра. Там има не само големи но и продължителни студове.
Тези 50 см стават за южно, Свиленград, Петрич.... :-D
По принцип не би трябвало да има проблем ако замръзне тръбата, но не съм така убеден за фитингите - колена, муфи ...
Така и така ще копаеш не си слагай таралеж в гащите заради още 20-30 сантиметра.
:partyman:
Аз мисля, че има значение дали има изолация или няма.

От личен опит се убедих в следното:
Имота се намира в плевенско. Последните зими в които имам реално наблюдение температурите паднаха до -20 гр. тръбите са поцинковани, на 50-60 см под земята, на места от горе им има циментова замазка.
Когато бяха големите студове през нощта ставах да видя как се държи водата. Имаше моменти когато беше намаляла. Тогава я пусках за 5-6 минути да тече силно и замервах температурата и. В началото падаше на 5-7 гр. и на края се стабилизираше около 10 гр. колкото е температурата на централната вода в мрежата. правих го веднъж на нощ. Понеже нямам течове в тоалетната, то за това може би през нощта се появяваше потенциална опасност от замръзване, но до това не се стигна. Ако имах течове, то температурата на водата в тръбата щеше да е постоянно +10 гр. и няма да замръзне.
Предполагам, че проблемът беше в не добре изолираната част около водомера. След като го изолирах добре с черна гума за тръби и затрупах тръбите с изолация, проблемите изчезнаха. при мен за тези температури тази дълбочина не ми е правила проблем. Когато са били големите студове преди години е нямало замръзнала земя до тази дълбочина. Сега за по-сигурно съм поставил подгрев с ток около тръбите на водомера и всякакви проблеми са елеминирани.

Ако има изолация около тръбата и по нея тече вода, след спиране на водата тръбата ще изстива по-трудно което ще е плюс при минусови температури през нощта, докато дойде денят с по-голяма консумация на вода. Ако имах възможност бих сложил изолация, но така, че да не се мокри - намокрянето и елиминира изолационните качества.
keymaker - специалист
Задължително изолация ,особено щом ще има места залети с бетон ,миналата зима се наложи да пускаме дублираща тръба Ф50 поради замръзване в земята на дълбочина около 80 см. защото пуснали тръбата през есента и заваляло преди заравянето . При съмнения за сериозни отрицателни температури няма да обеднеете с 1 лв. за слаботечаща чешма в края на инсталацията.
pif4o - специалист
Това забравих да кажа, пътя на тръбите никъде не е на място дето от горе няма да има бетон, демек ще е на сухо, предвид сложната ситуация с улуците си осигурих 1,70 метра бетонени площадки - пътеки ,около моята част на къщата, така и да текат олуците съм решил проблема с отводняването на водата от горе, по тая причина и двете тръби които пускам като резервни са изцяло и само под бетонената плоча или в самия бетон в тоя ред на мисли си мисля че изолацията е по добре да остане защото няма да имам как да се намокри, въпреки че ще се смачка от излятия бетон поне ще осигури на тръбата няква възможност за минимално движение ако някъде нещо се спука по бетона, макар че спука ли се по бетона тръбата ще ми е най малкия проблем :) Мислите ли че има логика в разсъжденията ми за тръбите изолацията и бетона ? Да се има предвид че съм в Пловдив и тук рядко темп пада под -10 -15 градуса че и да се задържи дълго време, 2-3 дена макс и аре пак лято :) Баси ако живеех в южна Гърция можеше тръбите да си ги прокарам по асмалъка хахаха
п.п. сега се сетих, какво ще кажете за идеята за още един кат изолация, така бетона по малко ще смачка цялата изолация ще се осигури повече движение на тръбата ако въобще има нужда а и повече изолация ?
Чираче - майстор
pif4o написа:
, предвид сложната ситуация с улуците си осигурих 1,70 метра бетонени площадки - пътеки ,около моята част на къщата, така и да текат олуците съм решил проблема с отводняването на водата от горе, ?
Съобрази ли изпълнението с моя съвет за връзване на бетонните площадки с къщата?
pif4o - специалист
Естествено инак ша се отлепят от къщата :) Има арматура набита в стената и фусове направиха, маи така му се викаше на ями в стената.

Тема "Дълбочина на заравяне в земята на външна водопроводна тръба" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: