• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
hidrazin - майстор
lucho написа:
Аз пък си помислям, защото просто трябва да извадя електрокосата, да разпъна кабела и да го включа към нея. Работа за три минути.

Невероятно! Но сигурно иска 1 час точене с брус!

131,51 лв. без дръжка! Моята 1,2-киловатова електрокоса е 109 лв...
Ами при теб е 3 минути щот вероятно ти е наблизо, до оная работа. :-D
Я сега ми кажи как да разпъна кабел до гробищата за да окося около гробовете на моите близки, след като къщата ми е на над 300 метра от там?
Или да разпъвам поне 50-70 метра кабел за да окося някои бурени на тротоара? Три минути а???

Косата се клепа!!! Не се точи нито със шмиргел, нито с брус. Това дето го виждаш с бруса е по-скоро шлайфане.
И ако забеляза как само с няколко прокарвания на бруса се точи косата - е, това е точно заради клепането на косата.

Абе забрави ги тея електрически простотии...
Гледай сега каква красота !!! Тая 14-годишната ще те направи на смях с твойта електрическа "супермощна" коса. :lol:
Просто ... красота!!!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dVv597m848s[/youtube]
:partyman:
fbr - майстор
Няколко години така, после цял живот дископатия.
lucho - специалист
hidrazin написа:
Я сега ми кажи как да разпъна кабел до гробищата за да окося около гробовете на моите близки, след като къщата ми е на над 300 метра от там? Или да разпъвам поне 50-70 метра кабел за да окося някои бурени на тротоара? Три минути а???
Е, тогава да.
Косата се клепа!!! Не се точи нито със шмиргел, нито с брус. Това дето го виждаш с бруса е по-скоро шлайфане.
И ако забеляза как само с няколко прокарвания на бруса се точи косата - е, това е точно заради клепането на косата.
Тънка табота! Тогава ще трябва наковалня, която да се закрепи надеждно, и най-важното – да се усвои ковашкото изкуство. Защото клепането е вид коване, само че на студен метал, нали? Е, сигурно си има и то своите тънкости, като всичко на света! Като казах ковашко изкуство, се сетих – косите закаляват ли се? Защото ако косата е закалена, евентуално нагряване на ковашко огнище ще я откали и после пак трябва да се закалява, а не знам до колко закалявания издържа тая стомана (не съм специалист по металите).
Абе забрави ги тея електрически простотии...
Гледай сега каква красота !!! Тая 14-годишната ще те направи на смях с твойта електрическа "супермощна" коса. :lol:
Просто ... красота!!!
Да, благодаря, изгледах го с интерес и удоволствие! Как върти косата това момиче! И мисълта на Махатма Ганди накрая е много вярна.

Но не ми отговори на въпроса – защо изобщо са нужни тия мотокоси тогава, щом като работата може да се върши и с обикновена коса?
lucho - специалист
Още една акумулаторна електрокоса, може би най-евтината от този клас, но мощна горе-долу колкото "536LiR" на "Husqvarna" и доста приличаща на нея, е "ST1501" на американската фирма "EGO Power+" с диаметър на косене 381 мм. В САЩ се продава за 199 щатски долара в комплект с 118-ватчасова батерия и зарядно устройство. Без батерия и зарядно устройство струва половината на това. По-мощната 224-ватчасова батерия струва още толкова и се зарежда само за половин час, което е рекорд. Оборотите се регулират. Има безколекторен постояннотоков електромотор, монтиран на вала на главата, което прави вибрациите минимални. Както и другите производители с изключение на "Pellenc", "EGO Power+" също не разкриват мощността на електрокосата си. Както и при моделите на "Echo" и "Shindaiwa", не са се сетили да сложат една халка за окачване на самар, което е досадно, но поправимо, стига само човек да си намери подходяща скоба за това. (Аз например си купих такава скоба от яхтения магазин до Морската гара във Варна.)

Изображение
Изображение
Изображение

Как тази електрокоса коси висока, дебела селска трева:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vsar86i9Taw[/youtube]
hidrazin - майстор
lucho написа:
Защото клепането е вид коване, само че на студен метал, нали? Е, сигурно си има и то своите тънкости, като всичко на света! Като казах ковашко изкуство, се сетих – косите закаляват ли се? Защото ако косата е закалена, евентуално нагряване на ковашко огнище ще я откали и после пак трябва да се закалява, а не знам до колко закалявания издържа тая стомана (не съм специалист по металите).

Но не ми отговори на въпроса – защо изобщо са нужни тия мотокоси тогава, щом като работата може да се върши и с обикновена коса?
Чакай сега, за какво огнище става дума? При клепането косата не се нагрява и не се закалява на огнище.
Закалката става на студено именно с това клепане. Не е чак такава философия.
Дядо ми ме научи как се клепа мноооого отдавана.
Скоро не ми се е налагало но съм сигурен че ако се хвана бързо ще се сетя как и ще го направя.
Наковалнята за клепане просто се забива в земята и се използва едно особено чукче с къса дръжка.
Не се изисква сила - просто много и леки удари по острието за да се изтегли стоманата.
Моята наковалня и чук са нещо такова:
ИзображениеИзображение
А що са нужни мотокосите ли? Ами по много причини.
Едната е за да се продават - печалбата от една мотокоса е много по-голяма отколкото от парче стоманена ламарина с дръжка.
Освен това храни една цяла индустрия. Една обикновена коса ще я завещаеш на сина си.
Една мотокоса ще я хвърлиш след 5-10 години, ще и купуваш бензин, скъпо масло, скъпа корда, скъпи резервни части...
Щото хората станаха михлюзи - мързи ги и да гледат. Иначе може да се понатоварят ама само на фитнес.
Щото хората изпростяха и нямат елементарни знания умения и навици. Такъв с коса - най-много да си отреже някой крак или да извади на някого очите.
Щото косенето с коса си е занаят и като всеки занаят не се отдава на всеки.
Някой може да е много як ама да коси кат оня на клипа дет щеше да припадне от зор. :-D
Разбира се мотокосите си имат своите предимства.
С тях може да работи почти всеки, физическото натоварване е по-малко и може да се работи по-дълго време.
И не на най-последно място - с мотокосите се косят и гадни терени. Не я бъркат чак толкова камъни, бетон, тесни места...
Далеч съм от мисълта да съм бил изчерпателен де... :)
:partyman:
lucho - специалист
hidrazin написа:
lucho написа:
Защото клепането е вид коване, само че на студен метал, нали? Е, сигурно си има и то своите тънкости, като всичко на света! Като казах ковашко изкуство, се сетих – косите закаляват ли се? Защото ако косата е закалена, евентуално нагряване на ковашко огнище ще я откали и после пак трябва да се закалява, а не знам до колко закалявания издържа тая стомана (не съм специалист по металите).
Бях забравил, че ако е закалена, няма да може да се клепа (т.е. няма да се поддава на студена пластична деформация). Въпросът отпада. Явно не ги закаляват.
Чакай сега, за какво огнище става дума? При клепането косата не се нагрява и не се закалява на огнище.
Закалката става на студено именно с това клепане.
Да, именно това имах предвид. Не съм се изразил достатъчно ясно.
Не е чак такава философия.
Дядо ми ме научи как се клепа мноооого отдавана.
Скоро не ми се е налагало но съм сигурен че ако се хвана бързо ще се сетя как и ще го направя.
Наковалнята за клепане просто се забива в земята и се използва едно особено чукче с къса дръжка.
Не се изисква сила - просто много и леки удари по острието за да се изтегли стоманата.
Моята наковалня и чук са нещо такова:
Че тя наковалнята едва ли не по-малка от чука! :) Дядо ми използваше едно време парче релса за наковалня, но то май нещо се загуби.
Щото хората станаха михлюзи - мързи ги и да гледат. Иначе може да се понатоварят ама само на фитнес.
Щото хората изпростяха и нямат елементарни знания умения и навици. Такъв с коса - най-много да си отреже някой крак или да извади на някого очите.
Това е много вярно. Косата е древен инструмент, който е бил измислен преди около 2500 години. Колко поколения майстори са го усъвършенствали само! А ние се разглезихме с тези машинки.
Щото косенето с коса си е занаят и като всеки занаят не се отдава на всеки.
Някой може да е много як ама да коси кат оня на клипа дет щеше да припадне от зор. :-D
Не, според мен добре си косеше момчето, но нали беше състезание, темпото му беше прекалено бързо и именно затова се и умори.

При все че никога не съм косил с обикновена коса (само мисля, че съм виждал, но отдавна), съм сигурен, че при добро желание почти всеки здрав човек може да се научи да коси с нея, но трябва да има някой косач до него да му покаже как става, да го наблюдава как се мъчи да се научи и да му посочи грешките, които допуска, за да може усвои постановката на ръцете, краката и тялото и самите движения. Да се научи да чувства тревата и косата и да я направи нещо като продължение на ръцете си! И така за няколко часа или най-много за няколко дни може да се научи. То не е като да свириш на музикален инструмент я! Там постановката на ръцете и движенията са само началният 0,0001% от знания и умения, които се увсояват :)
Разбира се мотокосите си имат своите предимства.
С тях може да работи почти всеки, физическото натоварване е по-малко и може да се работи по-дълго време.
И не на най-последно място - с мотокосите се косят и гадни терени. Не я бъркат чак толкова камъни, бетон, тесни места...
Далеч съм от мисълта да съм бил изчерпателен де... :)
Благодаря, мисля, че е достатъчно. Някой друг може да допълни, ако се сети и за нещо друго.
lucho - специалист
Най-високо е напрежението на акумулаторната батерия при новата 80-волтова серия на американската фирма "Kobalt". Тук е разгледана тяхната най-нова електрокоса, която се продава в САЩ за 249 щатски долара в комплект с батерия и зарядно устройство. Батерията се зарежда само за половин час. Диаметърът на косене е 406 мм. Уникалното при този модел е средното разположение на двигателя (точно пред облата дръжка). Комплектова се с глава за бързо зареждане, заредена с усукана корда, както се вижда по-долу:

Изображение
Изображение
Изображение
lucho - специалист
От разгледаните дотук електрокоси се набива на очи една съществена разлика между захранваните от електрическата мрежа и акумулаторните, освен, разбира се, наличието или отсъствието на захранващ кабел. Докато при едните има стандартно мрежово напрежение, то при другите всяка фирма използва различно напрежение и различни акумулатори. Докато не образуват един общ комитет или група за стандартизация и не седнат да си изработят общ стандарт за батериите, акумулаторните уреди няма да намерят широко приложение. Това е от общ интерес за всички фирми.
lucho - специалист
Американската фирма "Ryobi" (поделение на хонконгската "TTI") използва 40-волтови акумулатори в своята електрокоса "RY40220", която се продава в САЩ за 169 щатски долара с включени в компекта батерия и зарядно устройство, което я зарежда за час и половина. Оборотите се регулират. Двигателят е между двете дръжки, а акумулаторът е най-отзад. Хвалят се, че мощността е като на бензокоса. Не казват точно каква и пазят мощността в тайна като останалите без "Pellenc":

Изображение
lucho - специалист
Най-сетне намерих производител на акумулаторна коса (освен "Pellenc"), който се е осмелил да посочи мощността на двигателя. Това е английската фирма "Mountfield". Става дума за техния модел "MB48Li":

Изображение

На рекламното си филмче се хвалят, че по скорост и мощност "MB48Li" отговаря на бензокоса, но на страницата за него на сайта си (вж. препратката по-горе) дават мощност на двигателя... дръжте се да не паднете... 235 W! За сравнение, една от най-маломощните бензокоси, "T22LS" на "McCulloch" (сега фирмата е част от "Husqvarna"), има мощност 600 W, т.е. над 2 пъти и половина по-голяма!

Най-вероятно повечето от акумулаторните електрокоси, които дадох тук, също са далеч от 1-киловатовата граница, която нарочно бях задал в заглавието на темата, за да отхвърлим маломощните модели. Извинявам се, че съм нарушил по този начин собственото си ограничение!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Мощни електрокоси (над 1 kW)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: