• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dj_lubaka - напреднал
Здравейте колеги. Искам да се похваля, че и аз съм в клуба на термопомпите. След дълго чудене, реших да се отопляваме с термопомпа. Разгледах офертите за "истинските" термопомпи и щях да се откажа, но видях че може да се направи и от климатик. Апартамента в който живеем е 50м2 - спалня, хол с кухня, детска, баня и коридор. Всичките стени и тавани за изолирани с гипсокартон и вата. Прозорците са с тройно стъкло. Инсталацията е с полипропиленови тръби, като в кухнята под плочките съм положил тръби в замаската ( около 6м2 е кухнята). Свързах се с един колега от форума, който реши да направи инсталацията и по телефона обсъдихме каква машина да купя. Марките бяха Mistubishi, Fujitsu и Daikin. Спрях се на Daikin FTX50JV с номинал 5.8kW, защото топлинните загуби са около 4.8 - 5.0 кW. На 11.10.2016г пуснахме системата. Неможех да повярвам как този малък ТО, колкото два юмрука :shock: затопли панелни радиатори 1бр 1600х600,1бр 1800х600, подово 6м2, лира, бойлер 100л. и конвектор. Радиаторите са с електронни термоглави, програмирани на различни темп. в денонощието. Температурата навсякъде е от 21 до 24 С, жената е по тениска :lol: . Разхода за 5 дни е 30кW. За сега е повече от перфектно, но все пак истинската зима тепърва предстои. Ето и малко снимки:

Прикачен файл

IMG_20161015_123758.jpg

Прикачен файл

IMG_20161015_123742.jpg

Прикачен файл

IMG_20161015_123723.jpg

Прикачен файл

IMG_20161015_123631.jpg

Прикачен файл

IMG_20161015_112109.jpg
шоп - майстор
Браво! Със здраве да си ползвате системата.

Имам два въпроса:
това преди циркулационната помпа филтър ли е? Ако е филтър, защо избрахте филтър за питейна вода, а не У образен месингов филтър за отоплителни системи?

Доволни ли сте от електронните термоглави на Херц? От доста време се каня да купя 1-2 такива за да ги тествам.
Предварително благодаря за отговорите.
dj_lubaka - напреднал
Здравей колега! Да, това е филтър за питейна вода и след време ще сложа и такъв месингов У образен, а и ми предстои слагане на още един радиатор за детската стая. Така, че системата ще се точи на ново. Отностно втория ти въпрос. Идеята на тези глави е да задаваш някаква темпертура точно в определено време от денонощието. Нагласил съм ги от 22:00 до 5:00 да е 21С , а от 5:00 до 22:00 да е 23.5С. За сега съм доволен от тях защото не се налага да ходя до радиаторите да сменям на нощен или дневен режим в 5:00 сутринта. Имат доста екстри, като е отворен прозореца и темп падне рязко с няколко градуса те се затварят на минимум колкото да не замръзне радиатора. 3 режима на денонощие, може да се коригира +-3С за да не се бърка главата защото е твърде близо до радиатора и темп не е реална. Като цяло съм ги ползвал 4-5 дена и още немога да ти кажа на 100%. как са
king82 - специалист
И аз имам няколко въпроса. Вероятно има 2 датчика за фреона, с какво съпротивление са и къде точно са поставени? Датчика който е отчитал температура на въздуха (оригинално), сега вече следи температура на водата. Той също с какво съпротивление е и къде точно е поставен? На отопление и на охлаждане този датчик един и същ ли е и на едно и също място ли е? Много ще съм благодарен ако ми отговорите.
dj_lubaka - напреднал
Датчика е един и е сложен в горната част на ТО. Колегата от форума, който я направи се постара доста, защото тези датчици влизат в една кутийка с някаква платка и след това влизат в платката на климатика, явно е там съпротивлението. Не съм я пробвал на охлаждане, но така като гледам датчика е един - за отопление и охлаждане. Мога да ти кажа на какви зададени градуса на дистанционото колко С е водата за да нагласиш съпротивлението. Успех!!!
daniel.trifonov - специалист
Супер сте го измислили и направили! :supz: Надявам се да ви стига за отопление и през зимата. Аз имам подобна идея само за бойлера.
Някой може ли да каже, каква температура може да се постигне с фреон R410?
Здравей, dj_lubaka,

Чудесно изглежда термопомпата! И аз се замислям за такова нещо - до края на годината съм в процес на закупуване на боксониера около 45 кв.м.
Би ли споделил ориентировъчно колко излиза такава система с описаните от теб параметри, която вероятно ще ми трябва и на мен.
Благодаря.
kozl - майстор
Е и аз исках такова и запитах три фирми за оферта, а вместо оферта получих приказки за суми към 50000 лв.
Само че аз исках и лятото да охлаждат. Т.е. не радиатори а конвектори.
И това понятие "термопомпа" жаргон ли е в случая? Защото климатиците също са термопомпа. Разликата е в топлообмена. И така показаната тук система има двоен топлообмен. Първо термопомпата през топлообменник загрява вода, която през топлобменник вода-въздух загрява въздуха. Колкото е по дълга системата, толкова повече енергия в управлението и това не смъква ли КПД-то в крайна сметка :?
И с какво системата термопомпа въздух-вода е по-добра от въздух-въздух?
Твоята система не е подходяща за охлаждане. Това означава, че лятото ще трябва да интегрираш и топлобменници за въздух. А при 50 кв.м жилище всяко място е ценно.
шоп - майстор
kozl написа:
И с какво системата термопомпа въздух-вода е по-добра от въздух-въздух?
Най-вече с тишината, липсата на течение, комфорта....абе който се е отоплявал и на климатици и чрез водни радиатори знае за какво говоря.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Термопомпа от климатик" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: