• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 117
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Staio1 - специалист
Като има още двама , трима като теб и от форума нищо хубаво няма да става. Ако имаш преки наблюдения от продукта, пиши, плювай, коментирай.Тук да не е форум по правопис? Разбрахме твоето мнение ВЕЧЕ, но моля те, не си го натрапвай. Ако с нещо Термосиликат не са ти угодили, предполагам с какво, няма нужда да натоварваш и нас и да кепазиш темата.
plastkomfort - специалист
Staio1 написа:
Като има още двама , трима като теб и от форума нищо хубаво няма да става. Ако имаш преки наблюдения от продукта, пиши, плювай, коментирай.Тук да не е форум по правопис? Разбрахме твоето мнение ВЕЧЕ, но моля те, не си го натрапвай. Ако с нещо Термосиликат не са ти угодили, предполагам с какво, няма нужда да натоварваш и нас и да кепазиш темата.
=D> =D> =D>
jabata - специалист
6osi6 написа:
Значи, въртят се топлите газове три пъти в котела и после излиза нещо което е изгоднооо... :yawinkle: :yawinkle: :yawinkle:
Ако при работа на котела в кюнеца не се появят евро, CHF или $, това си е чиста проба подвеждаща реклама :|
Е толкова ли е трудно да се разбере, изГодни за търговеца, защото ти продават копие на Bosch/Junkers/Dakon котел, с една присадена пелетна горелка на цена близо 2 пъти по-висока спрямо комбинацията Bosch с горелка Greyko.
Ако това не е изгодно здраве му кажи. Иначе от всичко личи че хората от Термосиликат и понятие си нямат от котли, и отоплителна техника. Защото ако имаха нямаше да пишат такива глупости.
И хайде сега някой знаещ адвокат на Torch-a да ми обясни какво му е специално разработено на този котел. Взимат оригинала, който е универсален котел, променят го малко, пребоядисват го да е по-шарен и веднага пишат специално разработен за пелети. Та той даже няма и димогарни тръби и турболизатори. Ако беше специално разработен, поне щеше да ги има тези 2 неща.
От всичко личи, че въпросното съоражение е капан за наивни и суетни маймуни, които гледат най-скъпото, и понятие си нямат за какво става въпрос.
LiLsSsSs - напреднал
Имам един въпрос.
Къде сте закрепили датчика,който излиза от термоглавата на трипътния вентил?
Аз съм я закрепил за една тръба която направих специално за него и я поставих над трипътния венти(на "входа"),а се оказва,че не е било правилно.
Та понеже ще се наложи да я преместя искам да взаимствам идеи от вас.
Благодаря предварително. :)
filmatoplo - майстор
Функцията на вентила е да Не допуска в котела да влезе вода с по ниска температура ,значи датчика на термоглавата трябва да е на входа на котела .ако правилно разбирам вашата схема на свързване.
andy_forresite - майстор
jabata, бош, дакон и прозводните също нямат димогарни тръби. Пак са с три вертикални пити и толкова хода. 20-ка бош не съм разглеждал. Разглеждал съм 24-киловатов Дакон. Топлообменниците са по-дълги, котелът е с по-големи размери, което е и логично. Също не всички бошове се продават с турболатори. Затова хората си ги изработват и поставят. Само мога да предположа защо не се предлагат турболатори за котлите с марка Torch. С турболатори котелът на високите мощности ще пропушва заради повишеното съпротивление. На 12-13 кв и надолу няма да пропуши според колко "плътно" се изработят. Имат установен опитно в техни изпитвания КПД и той е 92%. От тук нагоре вече всеки процент ефективност се изстисква буквално, т.е. става много, много трудно да се увеличи. С намаляване сгодата за почистване може да направят друг котел с различни х-ки с топлообменник "на покрива". Пак ще се чисти, но през вратичка/и. На тяхно място бих работил в тази посока ако ще предлагам нов модел.
Казваш комбинацията грейко и бош е два пъти по-изгодна. В смисъл по-евтина ли? Ами не е. Горелката е близо 2000 лева, а котел бош 24-27 кв (по-малък няма смисъл защото не е достатъчно ефективен) струва 1600-1700 лева. Станаха 3700. Торч не струва 7400 лева. Вчера изкарах с едно чувалче дървени на 260 лева/т. Нали не мислиш че ако бях с горелка грейко и който и да е друг котел щях да мина с 6 кг и 541 грама. Не ми са занимава да ти пратя един пакет от тези пелети за да ми кажеш коя грешка ще изпише камината ти равели. Ти колко кинта даде за това равели, колко доплати за GSM модул? А хората си имат бошове и дакони на 15 години, купуват си горелката на грейко и горят слънчоглед. Твоята камина дали е виждала пелет от слънчоглед? Ти си се прецакал, бе пич.

Датчикът поставяш на метална тръба на връщащата се вода, а вентилът да е монтиран на изходната (топлата). Не знам защо някои майстори се смеят на тази схема, след като с очите си виждам температурата на връщащата се вода как е 42-43 градуса и не пада под това. Аз без да разбирам от това не съм се съмнявал че ще работи само като видях схемата. Така съм го задал от термоглавата на трипътния смесителен вентил. Ако искам ще го отворя докрай, ако искам може да я връщам на 60°. Даже и графики съм показвал за 12 часа.

Относно на вид драматичното движение на кривата на мощността, то графиката изглежда така и при работен режим от 3 до 5 киловата. Просто координатата се смалява до 5 кв, температурите се разпределят от 42 до 50 гр през целия монитор на компютрите или таблетите ни и това придава този драматизъм. Но какво от това? Нали температурата се колебае +-2-3 градуса на подаващата и 1-2 на връщащата. Да не е да стоя до горелката и да й подават ръчно пелетите или да натискам постоянно копчетата да я регулирам. Мощността си се мести нагоре-надолу за да се придържат температурите в тесни граници. Тук задаваш 60 и тя държи 60, не работи на 51,3, а на 60. Задаваш 67 и тя работи между 65 и 68,7°. Това горене е инертен процес, термоглавите също променят потока на вода през радиаторите. Едно е да се поотвори една глава, друго е две и трето това плюс точене на бойлера. Затова и температурата не може да се закове като с пирон точно на 67,0 непрекъснато. През 60% от времето обаче е точно на 67,0. Нека се мести мощността, нали като сваля мощност ми по-евтино отоплението, така че аз искам да си сваля мощностите.
vrangelov - специалист
jabata написа:
6osi6 написа:
Значи, въртят се топлите газове три пъти в котела и после излиза нещо което е изгоднооо... :yawinkle: :yawinkle: :yawinkle:
Ако при работа на котела в кюнеца не се появят евро, CHF или $, това си е чиста проба подвеждаща реклама :|
Е толкова ли е трудно да се разбере, изГодни за търговеца, защото ти продават копие на Bosch/Junkers/Dakon котел, с една присадена пелетна горелка на цена близо 2 пъти по-висока спрямо комбинацията Bosch с горелка Greyko.
Ако това не е изгодно здраве му кажи. Иначе от всичко личи че хората от Термосиликат и понятие си нямат от котли, и отоплителна техника. Защото ако имаха нямаше да пишат такива глупости.
И хайде сега някой знаещ адвокат на Torch-a да ми обясни какво му е специално разработено на този котел. Взимат оригинала, който е универсален котел, променят го малко, пребоядисват го да е по-шарен и веднага пишат специално разработен за пелети. Та той даже няма и димогарни тръби и турболизатори. Ако беше специално разработен, поне щеше да ги има тези 2 неща.
От всичко личи, че въпросното съоражение е капан за наивни и суетни маймуни, които гледат най-скъпото, и понятие си нямат за какво става въпрос.
Според мен котлите им са добри за цената си. Не виждам на пазара друг котел до 5000 лева, който да има по-добри показатели от този, и ако някой е ограничен в бюджета бих му го предложил. Не си мисля за хората, че са маймуни, защото си правят сметката. Дори не си позволявам да оценявам хората без да ги познавам, а когато слагам етикет някому, го назовавам по име. Ти имаш ли някой предвид или говориш по принцип?!?
Неуважението на събеседниците говори лошо само и единствено за теб, та дори и да си прав!
filmatoplo - майстор
Няма значение в случая къде се поставя вентила ,само да е правилно свързан . :) В моята калинка самоделка горя смес пелети - дърво и слънчоглед 50/50 .купих за проба на дребно 0,30 ст килото .И Торч ще ги гори .
filmatoplo - майстор
Току що изгледах клиповете в нета за Торч ,досущ като Дакон и Бош ,не вярвам да дава по добър топлообмен от тях ,камоли от Грейко .За горелката не споря може и да гори на 3-4 киловата , въпрос на конструкция и контрол .
jabata - специалист
Andy,
не искам да навлизам в подробности. Но първо неможе да се сравняват котли и камини. Да моята камина не е виждала слънчогледови пелети, но изискванията към камини и котлета са коренно различни, така че място за сравнение няма. Освен това за камината съм дал по-малко отколкото по онова време за аналогичен торч котел.
Що се отнася до сравнението с котлите на Bosch, комбинацията Bosch с горелка излизаше около 3200 лв, ако правилно си спомням а аналогичен торч някъде към 6. Да Bosch-a няма димогарни тръби и турболизатори, но това е котел на дърва с присадена горелка, а нали уж торч-а е специално разработен котел за пелети, ама всъщност съдейки по концепцията му се оказва че е видоизменен Bosch.
Ако ще го сравняваме с нещо, то трябва да го правиме само с нещо аналогично. А най-близкото е, Даконерата (което също е леко попроменен Bosch), където цената е около 3к за аналогична комбинация.
И само да попитам толкова ли е таен този торч, че никъде няма и една цена. Преди време трябваше да търся котел за едни познати и исках оферта от Торч-а, и вместо да ми дадат оферта, започнаха да ми говорят колко е велик котела, може и така да е. Но от опит знам, че ако един търговец, когато го попиташ за цена, вземе да ти говори колко е велик неговия продукт, има нещо гнило (или е супер скъп за това което предлага или качеството не му е съвсем на ниво), е след 30 минутна реклама, че то имало това и това, ми заяви цена за комплект 6к.
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 117

Тема "Пелетен котел Torch, проблеми, настройки и ползване." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: