• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
zdravcho - специалист
potrebitel22 написа:
converter-a пак ще подава същият ток към групата, но той ще се разпределя върху останалите в светодиоди.
- тока в една верига с последователно свързани консуматори се определя от консуматора с най-голямо съпротивление, а НЕ се разпределя, разпределя се напрежението! В случая това е драйвера за светодиодите. А знаеш ли как драйвера определя колко ток да пуска?
preslav написа:
На въпросните V-TAC пише no flickering, RA >80, 2700K, 1320Lm. Това добре ли е?
- те китайците на опаковката много неща могат да напишат, ама съвсем друго си е на практика какво е положението
preslav - майстор
potrebitel22 написа:
hidrazin написа:
Точно затова попитах.
Я сега да ми обясниш как другите ще получат повече ток и ще изгорят след като IC-то следи ТОКА на групата?
И не, не е заяждане. Просто усещам някакво неразбиране при теб...
:partyman:
P.S. А Джик-Так са си били и са боклуци. За в бъдеще - ще видим. Който се престраши да си купи де.
IC-то (buck converter-a) следи за предварително зададен ток в групата или единичният светодиод ( зависи как са ). Съответно той 'не знае' колко диода са свързани, подава си даден ток към свързаните към него елементи и следи този ток да е в дадени граници.

Ако са 3 светодиода последователни падът върху всеки един е една стойност. Ако се окъси единият светодиод в групата converter-a пак ще подава същият ток към групата, но той ще се разпределя върху останалите в светодиоди. Реално те мога да използват повече ток и съответно да светят повече, но да прегрявайки/скъсявайки живота на кристала по този начин.

Примерно Cree XM-L сериите по спецификация ги дават 700мА-1000мА, но може да им се подаде и до 3-4А, придружено със съответното повишаване на лумените, но и на работната температура.

За тези малките не вярвам да 'носят' много повече ток без да има повреди.
Не знам за другите, ама аз май ти схванах идеята. Преди време имаше едни такива зарядни за акумулатори, сам си избираш дали акумулатора да се зарежда по постоянен ток или по пстоянно напрежение. Личният ми опит в тази посока показа, че заряда по постоянен ток е много рисково мероприятие и ако не следиш процеса акумулаторът ти може да цъфне като майска роза, точно както и останалите здрави светоИдиоти в една крушка. Разбира се един диод надали ще предизвика някакви сериозни поражения, но гръмналият акумулатор си е жива бомба.
hidrazin - майстор
potrebitel22 написа:
...Ако са 3 светодиода последователни падът върху всеки един е една стойност. Ако се окъси единият светодиод в групата converter-a пак ще подава същият ток към групата, но той ще се разпределя върху останалите в светодиоди. Реално те мога да използват повече ток и съответно да светят повече, но да прегрявайки/скъсявайки живота на кристала по този начин...
Така и си мислех. Изпаднал си в дълбоко заблуждение. Имаме константен ток осигурен от драйвера.
При три последователно свързани диода как някой от тях ще изконсумира повече, след като драйвера се грижи тока винаги да е един и същ???
Примерно имаме три последователно свързани диода по 1W и драйвер осигуряващ 300mA.
Ако махнем единия диод (дадем го на късо) тока пак ще е 300mA щото драйвера се грижи да е толкова.
А за да осигури този константен ток намалява напрежението на изхода.
Ето ти един реален и работещ драйвер с BP2836D който работи с от 18 до 36 светодиода по 1W свързали последователно.
18-36*1W Led Driver Lamp Transformer Output 300mA
Ако си купил ламба с такъв драйвер която е 25W спокойно може да махнеш до 7 светодиода и нищо няма да се промени.
По-точно ще се промени - ще разтовариш драйвера, ще намалиш температурата на ламбата и ще и увеличиш живота.
Ето ти и драйвер за твоя пример - 3 диода последователно. Виждаш че ще работи и с 1, и с 2, и с 3 диода последователно в изхода.
Там и е написано - ток 300mA, напрежение на изхода от 3 до 12 волта в зависимост от броя на диодите.
1-3w Led driver
:partyman:
P.S. Съвсем друго ще е ако трите диода са паралелно/успоредно свързани. Тогава въобще няма да светне щото ще си дал изхода на късо...
Просто бъркаш основните закони в електротехниката - и на Ом и на Кирхов...
preslav - майстор
hidrazin написа:
...Просто бъркаш основните закони в електротехниката - и на Ом и на Кирхов...
Ааа, hidrazin - позволи ми този път да не се съглася с теб! Когато говорим за полупроводници и за светоИдиоти малко излизаме извън електротехниката или по-точно навлизаме в едни доста по-дълбоки дебри наречени електроника. Аз що годе се оправям с електротехниката и "кой не знае закона на Ома, да си ходи дома", но така и не се справих с тези PNP и NPN преходи, управление с ток, управление с напрежение и т.н. За светодиодите помня само, че пукат по ток (то кое ли не пука по ток), ама там връзката ток и напрежение не можах да я схвана и съм престанал да се опитвам да я схвана. Като се замисля обаче, ако по същия начин управляваме тока през последователно навързани крушки с нажежаема жичка поведението им ще е същото, но кой пък си навързва крушките последователно.
Интересно ми е да ви чета когато спорите, все нещичко клъввам и аз. Всеки си има маниер на изказване, ама вие двамата малко се позаяждате и от това губите не само вие, но и онези, които просто престават да ви четат.
Та извода за мен е, че ако прекъсне някой от светоИдиотите в една крушка и ако са навързани последователно, няма да има никакъв проблем да се шунтира болния, останалите ще си светят със същата сила, но сумарната мощност на крушката ще падне т.е. ще изгасим едната ламБа на полилея.
Правилно ли съм разбрал?
kozl - майстор
Когато драйвера работи накъсо колко е напрежението в-у драйвера :?
И ако тока през драйвера е 300mA , а напрежението 220 V дека отива тая 70 W мощност :?
hidrazin - майстор
preslav написа:
...Ааа, hidrazin - позволи ми този път да не се съглася с теб! Когато говорим за полупроводници и за светоИдиоти малко излизаме извън електротехниката или по-точно навлизаме в едни доста по-дълбоки дебри наречени електроника....
Ай ся. Ти го изкара космически технологии... :shock:
Сметките грубо може да се приравнят към една елементарна верига с източник на константен ток и променлив брой консуматори с еднаква мощност.
За да запази тока, източникът променя напрежението. Иначе да, нещата са мааааалко по-сложни.
Ама пък аз например не давам мнения за мазилки, бетон, плочки, ламинат, изолации ... :-D Там само чета когато ми трябва.
И правилно си се ориентирал но няма да "изгасим" едната ламба на полилея.
Ако е 3W ще загубим 33% от нейната светлина. Ама ако е такава, ще загубим около 3% и ще вдигнем тока с около 3% щото тая няма драйвер.
Ако имаше драйвер само щяхме да загубим 3% - даже няма да се забелязва.

Изображение
kozl написа:
Когато драйвера работи накъсо колко е напрежението в-у драйвера :?
И ако тока през драйвера е 300mA , а напрежението 220 V дека отива тая 70 W мощност :?
Няма никакви 70W. Този ток е в изхода на драйвера. Консумацията от мрежата е съвсем друга бира.
Разглеждай драйвера като импулсно захранване което като има товар, то през товара винаги тече един и същи ток.
Примерно зарядно което винаги дава 5А независимо дали зареждаш един аку. 12V или два по 12V, или 3 по 12V свързани последователно.
Иначе нещата са малко по-сложни но не чак толкова....
Buck converter
:partyman:
jordanvass - майстор
kozl написа:
Когато драйвера работи накъсо колко е напрежението в-у драйвера :?
И ако тока през драйвера е 300mA , а напрежението 220 V дека отива тая 70 W мощност :?
Всеки токов драйвер за LED поддържа декларирания работен ток в известни граници на изходното напрежение. И те са написани на табелката му. За нужния ти ток ти трябва да избереш такъв драйвер, който да покрива сумарното напрежение на диодите ти. Ето така изглеждат техническите данни на един 20W драйвер, примерно:

20W LED Driver
Size: 84mm(L) x 35mm(W)x 24mm(H)
Wattage:20W
Input Voltage: AC 85-265V 50/60Hz
Output Voltage:DC 30-36V
Output Current:600MA

Тоест ти трябва да се вместиш в диапазона 30-36 волта, за да ти гарантира драйверът 600мА работен ток.
hidrazin - майстор
Различни драйвери, различни параметри. На оня дето дадох като пример по-горе:
Output : 300mA
Output Voltage: DC54-120V

:partyman:
preslav - майстор
hidrazin написа:
Различни драйвери, различни параметри. На оня дето дадох като пример по-горе:
Output : 300mA
Output Voltage: DC54-120V

:partyman:
А така, и на онзи дето щеше сам да си прави стойките на градинското осветление какво ще му кажеш - щото той и такова питане имаше? Да си търси драйвер или стабилизиран токоизправител - всеки луд с номера си, аз все още чакам да видя творението му, а ако е честен ще каже и колко по-евтино му е излязло.
Благодаря за изказаните мнения, не че ще се хвана да си ремонтирам изгорелите крушки, но от любов към спорта може да разкулача някоя и ще знам какво ще видя вътре.
nikolovvd - майстор
Много зависи какво прави. Ако слага готови осветителни тела, те си имат всичко, но ако реши да си купува само светодиоди от китайците ще му трябва драйвер, защото няма кой да ограничи тока. Със обикновен стабилизиран изправител само няма да стане. Ще трябва да има ограничител на тока. Миналата година се опитвах да пусна два диода от 10W с един изправител 12V 25W за LED ленти, но диодите в паралел не светнаха, просто защото се задейства защитата. С прости думи - светодиодите не се отличават много от луминисцентните лампи. Веднъж получили се лавинният пробив, няма кой да ограничи тока през лампата. Затова се слага дросел последователно на пурата.
На мен ми бяха дали една крушка като тази от снимката на hidrazin да я видя, че не светеше. Намерих диода, който е изгорял, дадох го на късо и лампата светна. Това обаче със сигурност ще скъси живота на останалите диоди и ако се пусне да работи по-дълго време може и да изгори окончателно.
От пазара си купих един лиген с 10W светодиод и го разглобих, за да видя с какво го управляват. На кутийката пишеше, че е за 6 диода по 1 W. Мисля че и снимка бях постнал във форума.
Та такива измишльотини.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "LED крушки V-TAC" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: