Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
genkogenev - специалист
[-X Най- не харесвам хора, които ми обясняват как няма да стане , обаче в този случай ще го направя с цел да спестя разкарване , разход за материали и пр. на автора . Не смятам да отговарям на въпроси от рода: защо , таблици , нютОни :rolleyes: и т.н. темата е направи си сам .
Опитах се да намекна по-горе , че на триосов вал изпълнението на този детайл е мисия невъзможна .
С показания вал на снимките няма да стане исканата огъвка . Размера на вала е поне 50 мм а искания размер е по-малък .
Няма как на вал да се огъне само дъга , точно 180 градуса с този размер . Даже и да се намери 40 или 30 мм вал, пак трябва огъвката да е повече от 180 градуса и после да се напасва с флекс или друго .
Има и друго , колкото по-малък е радиуса на огъване при работа с вал се получава , ще го нарека "насичане" на материала по дължина , което няма да свърши работа в този случай . Има и още един факт , който ще е труден за изпълнение - заваряването на "тапите" към дъгата . Инокса, особенно листовия материал има едно станно поведение при заваряване - усуква се на където си иска .....
Има дебелостенни SS тръби , които биха могли да се обработят на струг до нужния размер , после е лесно.

п.с . каналите на вала се ползват за съвсем друга операция от тази , която се изисква в темата .

Поздрави и успех
шоп - майстор
имам го същият рунд вал
диаметъра на валците е 50 мм
Няма как да сгъне ламарина с диаметър 42 мм, още повече неръждавейка, която е люта и пружинираща ламарина.
Георги М. - помощник
От снимката не става ясно какъв е размера на валците. Лаик съм относно машините за огъване, но ако са 50 мм наистина няма как да се постигне диаметър 42 мм. Относно заваряването нямам притеснения - тапите могат да бъдат от по-дебел материал - да кажем 1 или 1.5 мм. При една фина заварка нещата се получават. Има немалко фирми, които изработват разни съдове и гребки за ХВП, които работят с инокс на тези дебелини и правят такива заварки. Просто удрям на камък с огъването. Иначе имам вече две оферти като при единия вариант е огъване с абкант с повече сгъвки - т.е. вместо дъга ще се получи някакъв многоъгълник с тези размери. При другия огъването на материала е до някаква дъга ок. 100 градуса и след това ръчно доогъване около тръба с диаметър 40 мм. Но и двете са компромисни и не особено добри на вид затова "окнах" тук за помощ.

Иначе благодаря на lov за съдействието и снимките на машината.
fill - специалист
Това нещо се огъва на престилков абкант,но трява да се прави приспособление.Не е чак свръх сложно,но отнема време.Трябва да може на две стъпки да подминеш 180 градуса,без да освобождаваш детайла.Варианта огъване до 100 градуса и доогъване на ръка води до яйцевидна форма,корем,конус и т.н.
Ако до 20.12 не намериш решение,мога да се заиграя.Но до тогава е изключено.
gogo7777 - майстор
Тука правят всичко от инокс http://istra-luxe.com/bg/#.WErw1pdAbfI
Обади им се.....вероятно твоята поръчка /понеже е малка/ ще се изработи в учебния център от ученици :wink:
Това ако Своге те устройва като дестинация.....мога да съдействам, но едва ли ще те върнат.... :)
Монтажник - специалист
Значи отиваш в някой железарски цех и ги кандардисваш временно да заварите една тръба с вътрешният диаметър към ножа :axe: :axe: после вече е лесно :supz: :supz:
Гост - специалист
Монтажник написа:
Значи отиваш в някой железарски цех и ги кандардисваш временно да заварите една тръба с вътрешният диаметър към ножа :axe: :axe: после вече е лесно :supz: :supz:
Абе, като пишете- четете ли после какви сте ги написали?
Кой нормален собственик ще се съгласи да заваряват, пък било то и временно тръби към инструмента ???
После тоя нож трябва да го хвърлиш, освен ако не го искаш със заварена тръба...
Монтажник - специалист
Гост написа:
Монтажник написа:
Значи отиваш в някой железарски цех и ги кандардисваш временно да заварите една тръба с вътрешният диаметър към ножа :axe: :axe: после вече е лесно :supz: :supz:
Абе, като пишете- четете ли после какви сте ги написали?
Кой нормален собственик ще се съгласи да заваряват, пък било то и временно тръби към инструмента ???
После тоя нож трябва да го хвърлиш, освен ако не го искаш със заварена тръба...
Колега и за малко дете е ясно, че се шегувам, но всъщност ето и доводите ми :weedman:


1.Никога не чета какво съм написал тъй като съм наясно :finga:

2.Не съм твърдял, че собственика трябва да е нормален 8-[

3.Вероятно собственика няма да е в цеха в понеделник сутрин :partyman: ;)

4.Аз искам ножа със заварената тръба - Моля не го хвърляйте!
Гост - специалист
Успех с кандардисването тогава.
MASTER - специалист
Весела тема :)


Първо да обясня на всички изказали се експерти по металознание че термините - неръждавейка, инокс, медицинска стомана, еделщал, пасламаз, ростфрай не означават различни марки неръждаема стомана, а са навлезли в езика ни като обозначение на неръждевейка. Всеки ги използва как му е кеф, и влага различен смисъл. Включително и алпака съм чувал да се ползва за неръждавейка, ввъпреки че е съвсем друго нещо.
Различните марки неръждавейка се обозначават с комбинация от букви и цифри, показващи основно съдържание на легиращите елементи. Масово се ползват означения по DIN, но има и по БДС.
Ако съм запалил нечие любопитство - гугъл може да му разкрие необятния свят на марките неръждавейка.

Сега моите 5 стотинки по темата.

Безумно е да се търси за този детайл изпълнение от листова ламарина. Безумни са и идеите за изпълнение на ролкова машина или абкант - не че е невъзможно - но на стандартните машини резултатът няма да е нито точен, нито перфектен визуално. Ще се получи нещо една идея по добро от очукана войнишка манерка. От листова ламарина този детайл може да се изготви на преса, като изготвянето на матрица не е финансово изгодно нито за 10, нито за 100, нито за 1 000 броя.


Сега ще се опитам да открия топлата вода.
42мм диаметър е познат у нас като цол и четвърт :)
Има неръждаеми тръби с този диаметър , перфектно полирани и с дебелина на стената 1мм. Ползват се за направата на парапети. Гугъл знае откъде могат да се закупят.

После за изработката - важно е първо да се заварят капачетата и тогава да се пререже тръбата. Ако първо се пререже - материалът малко ще поддаде и ще отвори диаметъра. Заварката трябва се изтърка и полира с подходящите за целта материали. Ако се върти на струг става лесно, без струг е по голяма играчка

С какво да се отреже - ако гоня точност и добър вид аз бих заложил на фреза, с циркулярен диск на главата. Модерна машинка с ЦПУ ( СНС център) също може да се справи перфектно с тази задача.

Ако е фатална разликата от 0,8 мм в проекта и 1мм на тръбата - също е възможно да се намали, но като гледам детайла ми се струва че няма голямо значение и не си заслужава.

Тема "Огъване инокс" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: