• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
wankata7108 - специалист
koveslav написа:
Аз съм в топъл район-Пловдив,имам 130 квадрата къща и я топля с 9-10 кубика дърва годишно.За 10 години смесено на стари и нови цени съм дал едни 5-6000 за отопление и топла вода под формата на дърва.Нямам нито един дефект на камина и система и никакви разходи по поддръжка за тези години. Опс-плащам на коминочистач,сори.
Но нека да предположим,че скоро и камината ме изложи и я сменя с нова пак за 800лв.Това са още по 80лв на година.ОК.
Може ли някой да се аргументира колко ще ми е икономическия ефект ако мина на пелети? Но с цени на оборудването,разхода,поддръжката,горивото и живота на оборудването.Примерно пак за 10 години.От икономийте,ако има такива ще платя ли поне разликите в цените на оборудването и ще е живо ли то дотогава,защото по-горе показах че конкурентното оборудване на дърва е живо и здраво,още топли и не е правило доп. разходи.




Колега само като си представя каква е хамалогията на тия 100 кубика дурва и колко пепел и сажди прави и ми става кеф че вече съм на пелети аз вече съм го преболедувал този дървено въглищен период а и с камината не можеш да държиш комфортна температура в жилището си имаш пикове и спадове и то с доста голяма температурна разлика помежду им.
koveslav - майстор
wankata7108 написа:

Колега само като си представя каква е хамалогията на тия 100 кубика дурва и колко пепел и сажди прави и ми става кеф че вече съм на пелети аз вече съм го преболедувал този дървено въглищен период а и с камината не можеш да държиш комфортна температура в жилището си имаш пикове и спадове и то с доста голяма температурна разлика помежду им.
Като си климатизираш жилището веднъж,после само се поддържа.Вкъщи няма недоволни по въпроса.
А колкото до дървата-2,макс 3 дни работа в годината. Много избягахте от нормалния живот. Дома ми е дом,не е офис. А да внесеш кофа дърва вкъщи,ако е тежка работа......накъде е тръгнало мъжкото съсловие...... Но-нека всеки да е щастлив.
Като имам впредвид каква е финансовата разлика за десет години в гориво и цена на оборудване,заплатите за цяла една година от тези десет години няма да стигнат да покрият разликите до пелетите и обордването им.И то добри заплати. Аз дефакто съм работил 20- 30 дни през този период и зимно време като се прибирам съм пренасял от складчето за дърва на двора по една голяма кофа цепеници до вкъщи...... Не се срамувам от това-напротив,горд съм че мога да се справям.
Сажди не прави,но трябва да имаш комин.Саждите не излизат извън камерата,а вратата на камерата,плота пред камината и мястото на дървата се обслужват с малка прахосмукачка.Веднъж годишно идва човек да ми изчисти комина.Въпрос на организация и подредба на нещата.Не мислете че проблемите с комините при пелетните уреди ще закъснеят много.Вече има и комини на пелетни уреди,които се палиха.Принципа е един и същ.
ПП И без да се бъзикам,част от ежедневието ни зимно време е да седнем пред горящата камина на по питие.И сме установили,че определено свързваме удоволствието от питието с естествения аромат на дървата и огъня в огнището.....
Като идея защо го правя-не е по финансови причини.Трябва да се живее нормално,естествено,целесъобразно.Аз имам частна автоработилница,съпругата ми е частен стоматолог.Последното нещо в случая са финансите.Говорим за възпитание,начин на мислене,романтика...Труда не е срам,а икономийте в моя случай са страничен ефект.Семейството ми е доволно,а сина(19г,учи програмиране) винаги е помагал с удоволствие.
А ако вкарате горепосочените суми в курорти и екскурзии на семейството,то няма ли да е по-доволно?
С поста си не визирам хора на възраст,недай си боже хора със здравословни проблеми и т.н.Не визирам също и хора,които нямат условия за това. Всичко е според въможностите и способностите на човек,естествено.
kalin72 - майстор
koleslav, хубаво мислиш, то и аз така като теб мислех преди години, но отоплението с пелети не е много по-скъпо, от отоплението с дърва. И тъй като не говорим за пари, плюсовете - по-добро изгаряне, оползотворяване на дървен отпадък, автоматизация. Пак има хамалогия с чувалите, с пепелта, но и на мен не ми пречи това, дори се кефя, щото съм се обездвижил с тая моята работа...
Инак и аз мисля да сложа една малка суха камина на дърва долу в хола, само за романтика и евентуално ако стане апокалипсис :)
wankata7108 - специалист
След като минах на пелети си казах с удоволстрвие" ето аз съм бял човек вече" Топлил съм се и на нафта и с печка чудо и с пернишка и с камина с водна риза и с котел на въглища.Като пелетите удобство няма след отоплението на ток с акумулираща печка което беше по онова "скапано комунистическо време "когато тока беше стотинки но това е минало .И при тази цена на отопление на пелети 5 лв на ден .Никога ама никога няма да си помисля за дърва или въглища.Пия си питието до барбекюто и не ми липсва мириса и романтиката на дървата ама до там после се прибирам в топлата къща а робинята на грейко си знае работата.
infomar
Само да питам... ако спре тока за 2-3 дена или повече, палетнта камина работи ли?

Един мой познат на палетна камина преди месец се пали..... добре, че комшиите му се обадиха и спаси къщата.
koveslav - майстор
kalin72 написа:
....... но отоплението с пелети не е много по-скъпо, от отоплението с дърва.....
Пилците се броят наесен.Нека се изкаже някой стар пелетаджия със повече стаж,със засечен дълъг период.Аз споделих нашия разход и поддръжка,като имате впредвид,че съм и с класичека мазилка,без изолация.Дограма-да.
kalin72 написа:
.... оползотворяване на дървен отпадък.....
Само на това не се надявайте.Пелетите станаха един от законните начини на изнасяне на продукти от дървесина.Дървата натюр са трудни за изнасяне.Мели се качествена дървесина,та пушек се вдига.С отпадъци работят малко фирми,а и като гледам реакцийте на потребителите на такива пелети от отпадъци и кори...
kalin72 - майстор
Разбира се, че не всичко е отпадък, но и не мисля, че ще опустее гората. Все пак има и залесяване, и то не малко. Като не дървесни, тогава слънчогледови пелети :)
koveslav - майстор
Нека всички са живи и здрави и да са на топло!Никой да не се засяга,само споделям."Всеки знае себе си",имаше такъв лаф.Аз се радвам на гледката на тези дъбови "пелети" и чакам празничната вечер. Наздраве,колеги!

Прикачен файл

IMG_20161231_144407.jpg
wankata7108 - специалист
И аз се кефя на живия огън ама се топля на пелети.Ай наздраве .
Прикачен файл:
15723614_10206043086154658_6363205300021588249_o.jpg
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: