Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Evgeniy - майстор
Зависи какво си си наумил... Ако смяташ, че по-малко ще гори в режим съспенд - 1-2-1 - съспенд, може да не се гаси. Ако искаш да ти изгори пълноценно пелетите и да се запали с нова порция след време се настройва да се гаси.
Miro4774 - специалист
- 1-2-1 - съспенд....Как процедира този избор мисълта е да не изтива котела за да не трябва да работи на максимална мощност доста време за да достигне задедената тем. В същото време да подържа определена тем в котела. И когато стартира да няма толкова голяма разлика в градусите. Аз нямам буфер. Кои режим ще е най ефективния?
Evgeniy - майстор
Е тука вече ще трябва да се мисли... То е малко като ски или сноуборд, парапланер или делтапланер.
6osi6 беше вадил някъде в темите кога кпд на он-оф режим се изравнява с модулиращ режим, и кога има смисъл от него. Ачо по-нагоре е дал хубав пример как е при него.
Общо взето ситуацията е такава:
- на ниска степен кпд на горене е по-ниско
- когато изстине системата пък иска по-дълго затопляне.
Решението е буфер, но не на всеки му е мерак или по джоба.

Аз лично комбинирам двата вида - когато ме няма в къщи работи на он-оф по стаен термостат за да не пада под определени градуси. Няма значение, че ще е малко вълнообразно регулирането след като ме няма. Когато сме в къщи, особено вечер е на поддържащ режим чрез трипътен вентил и редува съспенд с малко степени и температурата седи в границите на няколко десети.
magvt - специалист
След 22,00 най ми е болно че нощно време съм го нагласил на 19 градуса, но като падне на 18,5 пали и бързо стига 19.5 и гасне, а ми се струва че два пъти да запали нощес за по 1 час и със зареждането комай отива към 1 чувал
шоп - майстор
magvt написа:
След 22,00 най ми е болно че нощно време съм го нагласил на 19 градуса, но като падне на 18,5 пали и бързо стига 19.5 и гасне, а ми се струва че два пъти да запали нощес за по 1 час и със зареждането комай отива към 1 чувал
А защо не опитате да не намаляте градусите през ноща?
Така ще имате супер комфорт, няма да мъчите запалка. Дори и да имате 1 кг икономия на нощ това са 30-40 ст. Една запалка струва ... :-D А пък комфорта да не говорим.
magvt - специалист
Да го оставя целодневно на 22 градуса, това ли ми предлагате, ако е това не виждам разликата, пак ще пали на 21,5 и ще гаси на 22,5 като дори ще стане 3 пъти вместо сегашните 2 до сутринта

така или иначе след като изключи и около 1-2 часа стои докато не падне градуса после пак пали, единственото решение за което знам но никой не ми каза как се прави е денонощно да поддържа пускайки през някакъв интервал по шепа пелети и така не гасне никога
шоп - майстор
другият вариант е буфер

По принцип една горелка, когато работи без да спира с 30-35 % по-малко от максималната си мощност е в номинален режим и е най-икономична.
magvt - специалист
шоп написа:
другият вариант е буфер

По принцип една горелка, когато работи без да спира с 30-35 % по-малко от максималната си мощност е в номинален режим и е най-икономична.
не знам как да я накарам да работи без да спира , това ще рече да направя стайния на градуси от порядъка на 27 градуса,

поддържането ми е на 50 минути, през това време как поддържа пламъка пуска ли пелети или не, и май макса е 120 минути, ако е така да пуска през тези 120 минути ще ми свърши работа защото около 2 часа отнема падането на градусите поне при мен
gnt69 - майстор
magvt написа:
шоп написа:
другият вариант е буфер

не знам как да я накарам да работи без да спира , това ще рече да направя стайния на градуси от порядъка на 27 градуса,

поддържането ми е на 50 минути, през това време как поддържа пламъка пуска ли пелети или не, и май макса е 120 минути, ако е така да пуска през тези 120 минути ще ми свърши работа защото около 2 часа отнема падането на градусите поне при мен
Няколко страници назад някой беше направил безкрайно изчакване. Попрочети назад в темата. :partyman:
Miro4774 - специалист
magvt написа:
шоп написа:
другият вариант е буфер

И аз съм на същото дередже изключва стайния спада тем. после работи на макс и после пак така даже работи постоянно на палър 3 завърта няколко пъти помпата и пак изключва даже не включва 2 или 1. Също така и тия мойте вентили по радиаторите не затварят само си намаляват дебита и започват да шумът........

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: