Мнения и въпроси за хола
Norek1 - специалист
Здравейте колеги и Честита Нова Година.
Имам следния проблем трябва да закрепя метални корнизи на стена залепена с фибран.Има 2см. фибран, 1см. лепило и 3см. или повече мазилка след това е бетон.Проблема е, че трегерите, които държат самият корниз трябва да са с дюбели ф6, (имам е 8х100 те са перфектни за целта, но главата на видията е прекалено голяма и трегера не може да се завие на планкатата която се дюбелира, а тя има 3 отвора ) пробвах с дюбел пирони 6х100, но пак не става като почна да ги начуквам се изкривяват.Търсих дюбели с размери 6х100, но няма никъде.Сега се чудя как да ги захвана, все пак тежеста няма да е голяма самият корниз е лек, едно перде ще е(тънко) и мисля да разпробия дупка ф8, да я издухам и да сложа някакво лепило, да пъхна дюбела(ф6) и да изчакам да втвърди след което да си си монтирам планката, гледам и има някакви химически анкери, не съм запознат в понеделник ще отида до магазина. Според вас ще мине ли номера ?
Поздрави и благодаря за отделеното внимание :)
wanderer - специалист
ако правилно съм разбрал от питането, да попитам и аз - няма ли начин щом е толкова наложително да ползваш 6 мм. дюбели да използваш 6/60 примерно като ги набиеш през фибрана докато се изравнят с лепилото? то дали ще държат във фибрана, или не - няма голяма разлика. химическия анкер не знам до колко е оправдано при теб - като практика се анкерират шпилки с него. а и нямам идея до колко е активен спрямо фибрана. внимавай да не стане някоя дупка на стената.
EDI - майстор
Купуваш си дървени дибли Ф6 или Ф8 на пръчка, набиваш си необходимата дължина, правиш пилотен отвор, съобразно ползваната видия и готово.
miliad - майстор
Елементарно е, древно като метод , но за това пък евтино.
Пробий отвор с ф8 или Ф10 , набиваш дървена дибла от меко дърво и в нея навиваш каквото искаш.
Сам казваш че натоварването е малко.
Химическия анкер е хубаво и скъпо решение, и за дебел крепеж.
П.С. Sorry. С Еди сме писали едновременно и с еднакво решение.
Norek1 - специалист
Благодаря за бързите съветите колеги
wanderer - дори и да сложа 6х60 пак е съмннително дали ще стигне до двърда основа, но това с химическия анкер и фибрана дето го спомена е основателно, на мен един прител ми каза не за химически анкер, а за някакво лепило на бизон.
EDI, miliad - Добра идея с диблите не ми мина през акъла :), но да ви питам, защото имате опит, като дупча пак ли трябва до бетона да дупча и да набивам , мисълта ми е диблата ще се набие ли добре в мазилката?Също се чудя като сдубча дали да не цръкна малко лепило като Moment Fix и след това да набия диблата, един вид като засъхне да попречи на диблата да превърти като навивам видиите в нея, естествено аз пак ще си ги разпробия, но една идея по здраво да стане. :-D
EDI - майстор
Пробий си да хванеш поне 20-30 мм в бетона и ползвай видии 4х70 или 4х80.И без лепило ще затегне здраво, но ако искаш си сложи.
Norek1 - специалист
Благодаря за съветите :prayer: :partyman:

Тема "Проблем със закрепяне на метални корнизи" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: