Почерпете информация и ценни съвети от темите за хидроизолация или разгледайте майстори и фирми за хидроизолация.
pufer - напреднал
Искам да споделя какво направих по въпросния проблем.

1. Изстръгах стария мухъл с част от мазилката, но не цялата.
2. Обработих стената със 3 флакона Саво.
3. Положих бяла циментова шпакловка с фибри заедно с мрежа, без да правя отгоре фина гипсова шпакловка. Всъщност шпакловах цялата стая, включително и тавана. Степента на гладкост с фибрите не е идеална, но мен ме устройва.
4. Нанесох 3 ръце термобоя.

След различни консултации, както и мненията, изразени тук във форума, реших да направя този вариант. Засега нещата изглеждат добре, но най-вероятно истината ще си проличи след 1-2 зими. Обработих с термобоя само външната стена и когато се пипне с ръка, тя се усеща по-топла дори от вътрешните стени, които са с латекс. Явно термобоята се оказа на този етап положително решение. Но и цената беше доста сериозна - 270 лв. за 10 л. Нямам нови наблюдения за течове и предполагам, че причината е била конденз от преходната зона на плочата с долния апартамент, който още няма топлоизолация. Благодаря на всички, които споделиха своите мнения. Напролет ще пиша пак дали има промяна.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
pufer написа:
... Напролет ще пиша пак дали има промяна.
С интерес очаквам
pufer - напреднал
Непременно ще споделя. Интересно е сега тези студове как ще се отразят на стената. Стаята се отоплява периодично, но не непрекъснато.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
pufer написа:
... Стаята се отоплява периодично, но не непрекъснато.
Ще има конденз, предполагам. И си мисля, че върху самата термобоя няма да се развие мухъл, поне първата година
mupk0 - специалист
Здравейте ,имам следният проблем. Спалня с климатик , северна бетонна стена ,западна и южна вътрешни и източна към остъклена тераса. Стаята е с шпакловка ,паркет и дограма не знам колко камерна вече. Проблема се появи тази година....а стаята е с този вид от поне 4 години. По северната стена се появи влага.....1 педя с няколко петна мухъл. На следващият ден петното стана високи 50-60см с доста мухъл. Петното беше в края на стената към полицата на спалнята. Реших уикенда да пръскам Саво ,но днес какво да видя...влага зад спалнята няма ,но петното се е пуснало по цялата северна стена с височина 1 педя и леки петна мухъл. В стаята не се простира или нещо такова. Климатика работи винаги на 18гр когато ни няма и на 22гр когато сме вкъщи. Тази година за сефте имам този проблем. Утре ще изсуша цялото петно и мисля Петък да третирам всичко със Саво. На самата северна стена са монтирани външните тела на 2та климатика ( на спалнята и на хола са един над друг ,като спалнята е над този за хола ). Загледах блока ,че самата северна стена е определено малко или много мокра. Чудя се обаче защо влага има само ниско долу , а не по цялата стена (не че не се радвам за което :) ) . Там където изсуших преди 2 дни е сухо ,но петното е тръгнало по стената. Какво да пробвам освен да изсуша стената с пистолет за горещ въздух и Саво ?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
mupk0 написа:
....акво да пробвам освен да изсуша стената с пистолет за горещ въздух и Саво ?

Намери теча и го отстрани
Нали се сещаш, че с пистолета за горещ въздух не сушиш Стената, а повърхността в стаята
iliya_i - майстор
mupk0 написа:
Какво да пробвам освен да изсуша стената с пистолет за горещ въздух и Саво ?
Пробвай сутрин, преди да излезеш, да спреш климатика и отвориш прозореца за около минута - две. След това затваряш, пускаш климатика и отиваш на работа.
mupk0 - специалист
Значи..теч на вода няма. Тръби около тази стена няма. Мой съсед и той хванал мухал по същият начин. Днес оставих стаята цял ден отворена....мухалът е намалял на половина. От утре ще има влагоабсорбатор в стаята. Явно разликата е голяма в Т. Долепих термометър до стената...показа 3градуса. Стената отвън все още е мокра. Не се е спряло да вали дъжд и да навява мокър сняг....от днес стана сухо...уж
pufer - напреднал
n_a написа:
pufer написа:
... Стаята се отоплява периодично, но не непрекъснато.
Ще има конденз, предполагам. И си мисля, че върху самата термобоя няма да се развие мухъл, поне първата година
Дойде време да споделя как се държи стената. Всъщност този цитат по-горе отговаря на 100%. Наистина това е първата зима и всичко изглежда наред. За момента няма и помен от конденз или мухъл и през зимата температурата на стената при пипане с ръка беше приятна. Явно термобоята в комбинация с шпакловката с фибри засега дава отличен резултат. Само да не беше толкова скъпа. Купих една американска термобоя и може би си заслужава цената (270 лв. - 10 л). Ако и някой ден блокът се санира и съседът ми отдолу си изолира стената, тогава нещата поне отвън би трябвало да са наред и температурните различия да се намалят. Така че благодаря за съдействието и добрите съвети. Все пак ще изчакам да мине и другата зима, преди да се зарадвам напълно... :partyman: Успех на всички!
pufer - напреднал
Минаха точно 2 години след "облагородяването" на мухлясалата стена. До този момент не се е появила дори точка от мухъл, въпреки, че съседът отдолу още не си е санирал стената. Явно америкаснката термобоя си струва всеки цент. Няма влага, няма миризми, няма изобразителни шедьоври на стената, диша се нормално... Благодаря на всички, които ми дадоха своите съвети.

Тема "Влага и мухъл на стена" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: