Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здравейте. Както се вижда от заглавието искам да монтирам шведска стена в тухли четворки и ми трябват съвети. Шведската стена е с размери 240х80 сантиметра, тежи под 30 килограма и има общо четири дупки за крепежни елементи. Стената трябва да ме издържа, което са още под 90 килограма, като така общото тегло става около 110 килограма. Стената е старо строителство, би трябвало да е ЕПК. От другата стена на стената е кухнята и има закрепени шкафове. Основните моменти, за които имам нужда от съвети са следните :
1. Какви крепежни елементи да използвам? Дюбели, химически дюбели, шпилки....?
2. Необходимо ли е да слагам някаква гума или друг материал между шведската и тухлената стена, за да обира вибрациите?
3. Каква е вероятността при пробиването на отворите да направя беля с кухненските шкафчета от другата страна?
Общо взето това е. Ще съм благодарен на всякакви съвети :)
ky-kyy - майстор
За пода и тавана (предполагам, че са от бетон) мисля, че ще по- удачно.
nikolov333 - майстор
Аз бих я хванал на шпилки през стената, само от горната страна, разбира се, ако се паднат в шкафовете в кухнята..от долу няма да има голямо натоварване. Има и тема за това.. http://forum.napravisam.bg/viewtopic.ph ... 0&p=779745
Ето малко снимки за по-нагледно : Снимка 1, Снимка 2, Снимка 3. Има вариант горните отвори да се паднат в разстоянието между климатика и шкафовете и да мога да сложа шпилки. Как точно се слагат? Дупча през цялата стена и от двата края гайки ли? Явно това е най-добрият вариант, но ако нямам късмет с местоположението на дупките, като втори вариант химически дюбели ли препоръчвате? Доколкото разбрах при тях "чорапчето" е просто дюбел с повече отвори или бъркам?
Също така се оказа, че стената ми не е равна и на третата снимка се вижда, че има около сантиметър луфт долу в ляво, с какво мога да го запълня това? Да слагам ли и някакви гумени подложки за обиране на вибрациите? Подът е ламинат, който мисля да изрежа, за да могат краката да стъпят на плочата, за да поемат част от натоварването. Евентуално и за тях ако измисля гумени подложки, дали ще е добър вариант или е по-добре да си стои на бетона?
п.п. сега се сетих още нещо - дупките на шведската стена за всеки един от краката, ми се струват доста близко. Да използвам ли по два дюбела/шпилки на крак или само по един? Ако е по един, вътрешните дупки ли да ползвам или външните?

Тема "Монтаж шведска стена в тухла 4-ка" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: