profesionalist_wood написа:Аз не съм съгласен с него, но с теб съм съгласен. Ще потърся дърводелец който да ми даде някаква основа, а това за пръстите не е приятно но такъв е занаята. За кашлицата... вече има много начини да се предпазим от прахоляка, има един куп предпазни средства като маски, очила...Крис написа:torbalan написа:Влез в една фабрика, дето правят мебели, и питай кое как се казва...Щом нямаш желание да помогнеш просто подмини темата... Не е нужно да подхождаш негативно
Прав е Торбалан. Тези машини са много опасни и изискват опит при работа с тях. Не става да започваш ей така. Има си чалъми. Най добре е да потърсиш стар дърводелец да ти показва срещу заплащане разбира се. Почти всичките ми колеги имат отрязани пръсти и ръце в това число и аз. Представи си примерно ако се скъса лентата на банциг!? Става страшно и съм бил много пъти свидетел как хората се разбягват като видят как цвърчи лентата....
Да не говорим за прахоляка който не е шега работа и почти всички колеги имат миньорска кашлица
Всичко за дърводелството
Крис
- напреднал
29 мнения в "Дървообработващи машини???"
mavryt4o
- майстор
Няма да повтарям машините но дърводелец не се става от днес за утре.Качествените врати които ще карат дълги години са едни от най-сложните неща в дърводелството.Иска се практика да видиш как стават нещата почни от нещо по дребно с всеки изминал проект ще вдигаш нивото .Преди 4 години почнах с ръчен циркуляр монтиран под плот като настолен сега съм обурудване за няколко хиляди .Със всеки проект си поставях за цел някаква необходима машина и така градиш,градиш...Изчети и раздел дърводелство във форума голяма полза ще ти е.И работата с дървото не е работа а любов ако я няма и си тръгнал с мисълта за парата от сега ти казвам ще е провал.
Последна промяна от mavryt4o_old(стар) на ср фев 01, 2017 7:34 pm, променено общо 1 път.
plamen6703
- майстор
Крис написа:Благодаря на другите който имаха търпението да ми отделят малко време.Основният проблем при теб е същият какъвто беше при мен преди години и това са малкото знания в тази сфера. Аз го осъзнавах, че това ми е основният проблем и се регистрирах в този форум по тази причина. Освен в този форум посещавах често един пенсионер цял живот работил като дърводелец. Тук основно се уча от колегата "ЕДИ" и още няколко колеги! Единият не го засичам, но съм си направил същото менгеме за тезгях като неговото, което беше показал във форума. После си купих хубав тезгях от дърводелец решил да не работи повече...![]()
![]()
По темата...
Имам удобно място за работа, и малко познания за какво се ползват машините. Кой инструменти да си набавя като за първо време според вас? Според мен Абрихт-Щрайхмус Metabo hc 260 и герунг Metabo KGS 216 са добро начало( Какво мислите за Метабо като марка? ). И още нещо... мога ли да мина без банцига
Инструменти всеки, който има пари може да си закупи, било една марка, било друга... но най-важното е мерак и трупване на знания, иначе както е споменал друг колега може да се оскатиш...
Любимото ми хоби ме накара да се захвана да си правя пчелни кошери сам. Първоначално с четене, гледане, след това си купих комбинирана машина с циркуляр, абрихт, бор апарат...след това си купих фреза, стяги и доста други инструменти.
Сега се справям сам с доста неща, но съм далече от опита на колегата "ЕДИ" и на други колеги от форума, но това не ми пречи да чета какви съвети дават, какви неща правят и да взаимствам идеи и опит от тях. Занаят се креде, но само с краден не става, трябва да се чопли в тази посока. Един вид, ако имаш искра, да я разпалиш и да се превърне в огън

Желая ти успех и ако си последователен, имаш мерак и не се щадиш откъм трупане на знания, нещата ще се случат!
torbalan
- Дървен философ
Крис написа:...Щом нямаш желание да помогнеш просто подмини темата... Не е нужно да подхождаш негативноНе подхождам негативно...
Първо не си прочел правилата на форума...
Когато отваряте нова тема или задавате въпрос, изберете по възможност кратко заглавие, максимално добре характеризиращо естеството на темата. Не озаглавявайте темите с безсмислени заглавия, като "Въпрос" ,"Моля за съвет","Помогнете" или "Имам проблем". Заглавието задължително трябва да бъде изписано граматически правилно.(то не, че на тема правила аз съм пример за следване, но това е друга тема)
Заглавието "Въпросче!!!" предполагам ще се съгласиш, че не отговаря на правилата...
После самия въпрос също е така зададен, че може да ти се отговори по милион различни начини...
Трето - вече ти го казаха, но да повторя, имай предвид, че може би най-опасните машини са дърводелските. Пази си прстите, очите, ръцете, краката и т.н.
През ум да не минава да правиш модернизации на машините.
Хит е да се сложи диск за циркуляр на ъглошлайф и да се реже много "внимателно"... Последствията са страшни...
Счупен диск на циркуляр например - също е страшно опасно нещо. За това не се стои в равнината на диска, а леко в страни...
Абрихта изглежда една много мила и симпатична машина... Но докоснеш ли вала, докато работи... Сам се сещай... Същото важи за оберфрезата, електрическото ренде и т.н.
Ако някога решиш да работиш на струг - никакви висящи неща от ръкавите, косата, дрехите... На мой съученик струга му откъсна ръката до китката... Гадно е... Ама много. Не са малко момичетата, на които е отскубнат кичур коса...
mavryt4o
- майстор
torbalan написа:Той човека правилно си е писал ами ние с голям ентусиазъм подходихме.Май си е просто информативно .Крис написа:...Щом нямаш желание да помогнеш просто подмини темата... Не е нужно да подхождаш негативноНе подхождам негативно...
Когато отваряте нова тема или задавате въпрос, изберете по възможност кратко заглавие, максимално добре характеризиращо естеството на темата. Не озаглавявайте темите с безсмислени заглавия, като "Въпрос" ,"Моля за съвет","Помогнете" или "Имам проблем". Заглавието задължително трябва да бъде изписано граматически правилно.(то не, че на тема правила аз съм пример за следване, но това е друга тема)
Заглавието "Въпросче!!!" предполагам ще се съгласиш, че не отговаря на правилата...
После самия въпрос също е така зададен, че може да ти се отговори по милион различни начини...
Трето - вече ти го казаха, но да повторя, имай предвид, че може би най-опасните машини са дърводелските. Пази си прстите, очите, ръцете, краката и т.н.
Хит е да се сложи диск за циркуляр на ъглошлайф и да се реже много "внимателно"... Последствията са страшни...
Счупен диск на циркуляр например - също е страшно опасно нещо. За това не се стои в равнината на диска, а леко в страни...
Абрихта изглежда една много мила и симпатична машина... Но докоснеш ли вала, докато работи... Сам се сещай... Същото важи за оберфрезата, електрическото ренде и т.н.
Ако някога решиш да работиш на струг - никакви висящи неща от ръкавите, косата, дрехите... На мой съученик струга му откъсна ръката до китката... Гадно е... Ама много. Не са малко момичетата, на които е отскубнат кичур коса...
Крис
- напреднал
torbalan написа:Да прав си... не съм прочел правилата на форума както може би 80 % от хората който четат и пишат в него.Крис написа:...Щом нямаш желание да помогнеш просто подмини темата... Не е нужно да подхождаш негативноНе подхождам негативно...
Съгласен съм с теб нека изтрият темата щом не отговаря на правилата. Но мисля, че няма да е полезна само за мен... а и за други начинаещи който искат да се занимават с дърводелство.
olelemaiko
- специалист
што да трият.смени заглавието.дано мерака да ти издържи.
https://www.youtube.com/watch?v=J6XdrLCaBnA
https://www.youtube.com/watch?v=J6XdrLCaBnA
PIP
- майстор
Крис написа:Здравейте,
искам да попитам съвсем информативно, какви машини и инструменти са ми нужни за изработката на врати, маси, столове, легла и други подобни предмети от масивно дърво?![]()

Тема "Дървообработващи машини???" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература