• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nеwage - специалист
torbalan написа:
Изкопайте си канал до кладенеца, пробийте една дупка и прекарайте тръбата през нея.

Няма никаква нужда да изкравате тръбата над земята.

Ако искате да оставите външна чешма - направете го с шахтичка, така че да може да се спре водата към външната чешма...
Не знам как ще се реализира - как пробиваш дупка в пръстена на кладенеца на 80 см. надолу под земята? Това значи, че трябва да се изкопае цяла яма, за да влезе вътре големия къртач. От вътре на кладенеца няма как да стане.

После, тази тръба ще се явява под водата и от отвора ще тече, когато кладенеца се напълни до горе.
torbalan - Дървен философ
Чак пък яма...

Преди месец - два пробивах дупки под основата на къщата, за да вкарам тръби за парно... Не съм правил ями ;)

Една лопата ширина е достатъчна...

Ако кладенеца се пълни до горе - ще уплътните тръбата с някаква химия... Примерно FT100 на Церазит ще свърши работа. Сигурно и други подобни има много...

Ама да изкарате тръбата без нужда над земята, че да и дирите отопление си е чиста проба щуротия :)

Ако кладенеца наистина се пълни до горе - вариантите са два. Или потопяема помпа или шахта до кладенеца с дълбочина поне 1.2 метра. На дъното на шахтата помпата. Дупка в стената, тръба и смукател с обратен клапан. Дупката правете преди да иззидате шахтата. Изолация на самата шахта не е необходима, но е хубаво да я напълните с парцали или каквото имате топлоизолиращо.

Подобна схема работи при тъщата вече трета година... Но без шахта. Помпата е на земята. Зимно време я затрупват с разни парцали и други топлоизолиращи отпадъци. Май не е зъмръзвала до сега, но като цяло в Сливенско не е толкоз студено...
infomar
Не си създавайте излишни проблеми.
Онзи ден ходих на едно погребение и пътем видях в една къща как от външната чешма са извели на 2 метра височина външен тръбопровод към къщата и са вкарали вътре вода за баня и т.н.т. без подгрев или др.

На връщане питах собствениците при тези студове до -12/-15 гр. имали ли са проблеми с водата - дали е замръзвала. Казаха, че са нямали проблеми. Тръбата във въздуха беше много добре изолирана с изолация с дебелина около 10 см.

Аз ако бях на нейно място щях да намеря 20 ст. за ден при много силни студове, които в годината не надвишават един/два месеца, а в останалото време изолацията ще си върши работата. Поставям една потапяща се помпа и готово. Щом познава парите и може да се разписва, ще може да цъкне едно копче на подгрева когато температурите паднат под 5-10 гр. и да го изключи когато се постопли времето.
Ако спре тока.... да изпусне обратно водата от тръбите в кладенеца и да чака идването му.
Маре, кротни се с глупостите...
infomar
torbalan написа:
Маре, кротни се с глупостите...
torbalan написа:
...... шахта до кладенеца с дълбочина поне 1.2 метра. На дъното на шахтата помпата. Дупка в стената, тръба и смукател с обратен клапан. Дупката правете преди да иззидате шахтата. Изолация на самата шахта не е необходима, но е хубаво да я напълните с парцали или каквото имате топлоизолиращо.
.
nеwage написа:
На пролет водата в кладенците се вдига до нивото на земята. Това значи, че ще залее помпата, защото шахтата е под нивото на кладенеца и има дупка в него за тръбата. Дори тръбата между помпата и вътрешността на кладенеца да се изолира някак със силикони, гуми и прочие, това значи, че нито можеш да я вадиш повече, нито дори да я мръднеш. А като правим, когато се наложи да се извади смукателната тръба заради запушен смукател, и тя започва от 1.5 метра надолу от отвора на кладенеца, и то най-вероятно под вода, без никакъв шанс да я достигнеш с ръка? И то през зимата, както често ми се е случвало...
Ти си бил голям умник и способен да извади смукателя на тръбата при нужда както многократно ти го описа поставилият темата, когато тя започва на метър и половина под водата..... браво :finga:

Маре, кротни се с глупостите..

Той видя вариантите и сам ще си прецени кой да избере.
Маре, казах ти - кротни се с глупостите...

Вариати има хиляда и един. Няма никакъв смисъл да се вади тръба над земята...
nеwage - специалист
torbalan написа:
Чак пък яма...

Преди месец - два пробивах дупки под основата на къщата, за да вкарам тръби за парно... Не съм правил ями ;)

Една лопата ширина е достатъчна...

Ако кладенеца се пълни до горе - ще уплътните тръбата с някаква химия... Примерно FT100 на Церазит ще свърши работа. Сигурно и други подобни има много...

Ама да изкарате тръбата без нужда над земята, че да и дирите отопление си е чиста проба щуротия :)

Ако кладенеца наистина се пълни до горе - вариантите са два. Или потопяема помпа или шахта до кладенеца с дълбочина поне 1.2 метра. На дъното на шахтата помпата. Дупка в стената, тръба и смукател с обратен клапан. Дупката правете преди да иззидате шахтата. Изолация на самата шахта не е необходима, но е хубаво да я напълните с парцали или каквото имате топлоизолиращо.

Подобна схема работи при тъщата вече трета година... Но без шахта. Помпата е на земята. Зимно време я затрупват с разни парцали и други топлоизолиращи отпадъци. Май не е зъмръзвала до сега, но като цяло в Сливенско не е толкоз студено...
Мислех за потопяехма, но това не са помпи за непрекъсната употреба, освен онези от 300 лв. за каптажи, а толкова финанси няма, макс 130 лв. за помпа.
Преди помпата задължително трябва да сложа филтър, а това с потопяемата трудно ще стане - ще трябва самата тя да се вади и чисти, което е трудно, особено за една жена. Да е с маркуч пък не става, защото системата ще е непрекъснато под налягане.

Недостатъка, ако помпата е в кладенеца, е че е постоянно във влага. А и кладенеца не гарантира незамръзване - аз съм 15 години с хидрофор, като единствен източник към къщата. Една година температурите паднаха на -25С - спука се и помпата в кладенеца и електронния й пресостат. Направо ги изхвърлих и двете. Така че остава варианта или шахта, или добре изолиран кладенец.
Има и един друг фактор - тази жена живее във вилна зона, където се краде. Така че и за защитата на помпата трябва да се мисли - в метална кутия и т.н.

Не мога обаче да си представя как в тази подгизнала глина ще се копае и отлива шахта...
Има ли вариант, тръбите, които са под земята да са увити с дебел неопренов шлаух?
Също така, доколко метра може да е помпата извън кладенеца. Искам да кажа, помпата да е вкъщата, и да дърпа вода от кладенеца?
Последна промяна от nеwage на нед фев 05, 2017 4:53 pm, променено общо 1 път.
Надявам се няма да копаете сега, а като се стопли...

Аз бих си направил шахтичка до кладенеца. Като се бетонира, като и се отлее един тежък капак, като му измислите едно елементарно заключване - дори просто винт и гайка... Няма да я откраднат.

Това за помпата в кладенеца не те разбрах... Щом кладенеца се пълни - няма как помпата да е в кладенеца над водата. Остава да е потопяема. При положение, че ще е потопяема - никакви филтри не и трябват. Филтрите са след помпата. Ако е потопяема - и шахта няма да ти трябва...
nеwage - специалист
torbalan написа:
Надявам се няма да копаете сега, а като се стопли...

Аз бих си направил шахтичка до кладенеца. Като се бетонира, като и се отлее един тежък капак, като му измислите едно елементарно заключване - дори просто винт и гайка... Няма да я откраднат.

Това за помпата в кладенеца не те разбрах... Щом кладенеца се пълни - няма как помпата да е в кладенеца над водата. Остава да е потопяема. При положение, че ще е потопяема - никакви филтри не и трябват. Филтрите са след помпата. Ако е потопяема - и шахта няма да ти трябва...
Кладенеца се пълни до нивото на земята. Оттам ще прелива, през преливник. Всички кладенци при нас са така. А помпата ще е на стойка над земята, прикрепена към пръстените. Шахтата с помпата има риск да бъде напълнена при някой порой, както се случва тук. Трябва да е много добре изолирана и поне 80 см. над земята.
ESPACE - майстор
Само с подгряване тогава ама 20ст на ден може и да не стигат.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Затопляне на тръба от кладенец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: