Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
nautilus33 - майстор
Здравейте,
не знам темата дали е за този раздел, но понеже е един вид ремонт, та предполагам е за тук.
Та, искам да вдигна височината на врата водеща към мокро помещение, понеже ще се преустройва в бяня. В момента врата е с височина около 1,50, като искам да я направя с височина 190см. Стената е тухлена, не съм сигурен обаче, дали е носеща. Как точно трябва да стане укрепването- с метален трегег отгоре или се изпълнява по друг начин.
dianbratoev - напреднал
можеш да я разшириш нагоре и в двата случая,само се увери,че до 190 няма някой бетонен пояс,Разшии един ред тухли в повече и подпъхни има готови щурцове така,че да стъпят поне 10см,отстрани
nautilus33 - майстор
dianbratoev написа:
можеш да я разшириш нагоре и в двата случая,само се увери,че до 190 няма някой бетонен пояс,Разшии един ред тухли в повече и подпъхни има готови щурцове така,че да стъпят поне 10см,отстрани
Ясно. Благодаря ти.
bat_danio - специалист
и после ако е латекс ще си личи напуканото да знаеш.....
nautilus33 - майстор
bat_danio написа:
и после ако е латекс ще си личи напуканото да знаеш.....
Кое напукано?
bat_danio - специалист
латекса при почти всяка интервенция по врати повдигане на трегери и тн. после се появяват след кратък период от време миро пукнатини които ако са микро не са страшни ама са грозни..
nautilus33 - майстор
bat_danio написа:
латекса при почти всяка интервенция по врати повдигане на трегери и тн. после се появяват след кратък период от време миро пукнатини които ако са микро не са страшни ама са грозни..
Ясно. То ще се прави основен ремонт, та предполагам ще се и шпаклова, та не знам това дали няма да помогне.
bat_danio - специалист
Минал съм по тоя път с отваряне на нови, затваряне на стари повдигане на щурц с готов такъв както каза колегата по горе. Просто както и да подпреш новия щтурц тухлите над него не лежат по същия начин както преди (мазилки и шпакловни не носят тухлата). Рано или късно горните редове се наместват - говоря за микронаместване не за пропадане и гипса(или друга шпакловка) поради непластичноста си прави микро пукнатина - като фин косъм забележима само при определено осветление .Но е там където е ровено по срената а не някъде другаде
Примери от вкъщи
1.Зазидан прозорец - вързан подмазан последен ред под трегера с силен вароциментов разтвор- спука под трегера(трегера е пояс на етажа и лежи в колони и върху стената от единични тухли)-малко незабележимо но 1,6 м дълго на 220 м от пода т,е бетонния трегер не се свива и разширява с стената под него (зазидания прозореца) ПС цялата стена е измазана и шпаклована заедно когато го зазидах беше на гола тухла)
2.Разширен странично отвор за врата- разширен с 7см странично бетонния щтурц над нея си е там и влиза още 30см след премахване на 7см тухли под него- диадонална пукнатина пак тясна като косъм от страната на уширеното под 45 градуса горе в дясно на вратата 15 см(нямам обеснение защо се получи)
3. Отвор за нова врата в не носеща стена от единични тухли подпрени с купешки штурц с бетонна вложка (отново както и устаналите мазилкатае цялостна шпакловката също) -резулрат като предния - но от левия ъгъл горе под 45 градъса 10-12 см.
забележка отварял съл и допълнителен прозорец - но на височинана стоманобетонния трегер(пояс) и там проблем няма никъде нито микро нито нано...
Моят извод от собствен опит, е че проблема са тухлите над вратите.... над новия щтурц . Написаното да не те отчайва, ами просто да не си разочарован после и да мислиш че проблема е в твоето изпълнение и всичко да направиш по учебник има шанс да спука леко шпакловката в последствие- при мен е около 60 процента успеваемоста да но при вас е по висока.получиха се след първата зима. Пукнатини в мазилката мяна където не е модифицирано.Никъде. Изключвам улягане- къщата е строена преси 20 години просто скоро стягах етажа. Успех в начинанието дано съм бил полезен ако имаш неясноти тука има много кадърни хора... много може да научиш от тях.
nautilus33 - майстор
bat_danio написа:
Минал съм по тоя път с отваряне на нови, затваряне на стари повдигане на щурц с готов такъв както каза колегата по горе. Просто както и да подпреш новия щтурц тухлите над него не лежат по същия начин както преди (мазилки и шпакловни не носят тухлата). Рано или късно горните редове се наместват - говоря за микронаместване не за пропадане и гипса(или друга шпакловка) поради непластичноста си прави микро пукнатина - като фин косъм забележима само при определено осветление ...
Благодаря ти. Иначе ще видим какво ще стане. Че няма да се откажа, няма- щото баня трябва да има там :)
Иначе то веднъж като се пукне, т.е. като се наместят тия тухли, с повторно шпакловане и наново латекс, няма ли да се оправи?
nikolov333 - майстор
Зависи как ще го направиш и дали ще има вибрации в тази зона след това. Имам предвид затварянето на вратите или прозорците, което предизвиква много лека вибрация, но тя се предава от касата в зида в мазилката и от там в шпакловката. Правил съм такива корекции с изкъртване на ивица около 6см по линията на пукнатината на дълбочина около 8мм от шпакловката и мазилката. След това грундирах и залепих от едрата мрежа, която продават на ленти с булгипс, колкото да залепи мрежата. После залепих стъклофибърна мрежа пак на ленти, която я дават за фугите на гипскартона с Ц200 и лепило за гипскартон което е много здраво и твърдо и накрая финиширах до нивото на шпакловката със сатен. Играчката е много голяма защото зануляването до нивото на старата шпакловка трябва да е много добре направено за да не личи кърпежа и не е за хора със слаби нерви, още повече, че резултата може да се окаже временен. Аз си го правих у нас за пукнатини, който много ме дразнеха понеже са осветени със силна лед светлина и личаха от няколко метра. На трегера, където ги правих и няма вибрация за сега не са се напукали пак, но на ъгъла от горния край на вратата си цъфнаха както си бяха.. Изобщо има ли слягане, вибрация, топлинни разширения или кърпеж с разнородни материали пукнатините са неизбежни..
Шпакловката не помага!!!

Прикачен файл

IMG_20170123_203401.jpg
IMG_20170123_203401.jpg (32.6 KиБ) Видяна 4241 пъти

Тема "Разширяване отвор на врата?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: