Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
предстой основен ремонт, като ще се подменя и старата ел. инсталация с нова. От токове и електротехника нищо не разбирам, но би ми се искало доколкото е възмоно, да си направя всичко сам и евентуално да си викна специалист да ми върже таблото. Ще пускам 3-проводна ел. инсталация, защото искам да сложа и ДТЗ(от която също хабер си нямам :? ).
Прочетох темата за ел. инсталация без разпределителни кутии и наистина ми допадна, само ако може да се потвърди, че наистина е безопасна, понеже имаше твърдения, че не е чак толкова.
Пускам и скица на къщата с отбелязани места за контакти и осветление. Не знам друго дали трябва да се отбелязва, но ако трябва, кажете какво и ще преправя. Дано съм я направил разбираема. Ще се радвам на всякакъв вид помощ :)

Изображение
nautilus33 написа:... От токове и електротехника нищо не разбирам, но би ми се искало...

Ми отговора на въпроса е ясен.
Аз например не разбирам от самолетостроене. Затова си купувам билет и се возя.
Също така не лепя и плочки - наемам си някой за тази работа.
:partyman:
Ами да ти кажа, най добре е ще е да прочетеш още няколко теми, защото нещата са специфични и има много важни неща, които трябва да разбереш за да не стане беля.. И аз нищо не разбирах, като започнах моята инсталация, но след като изчетох, всичко изписано във форума и на още две три места, горе долу ми се изясниха нещата. Друга тема е изпълнението връзките в контактите и по инсталацията, та и там не е за всеки работата..
От токове и електротехника като не разбираш нищо, защо искаш да се ловиш сам да си изграждаш инсталацията на къщата? Това е все едно аз да не разбирам нищо от шев и кройка и да се захвана сам да си скроя и ушия панталон. Сигурно ще сглобя нещо, но нали трябва и да може да се ползва и както се казва да мяза на нещо :-D
Съвети ще се изтрепят да ти дават, ще задаваш допълнителни въпроси, ще се съгласяваш... но като цяло инсталацията ще е такава каквито са ти знанията и уменията в тази връзка. Викни си квалифициран ел.техник, обсъдете какво искаш и заедно решете въпроса с изграждането на ел.инсталацията.
Инсталацията не е евтино нещо и ако я оплескал няма ли да те е яд на себе си.Защо питаш-във форума всичко е написано.
Контактите са нахвърлени хаотично в стаите, в хола на втория етаж пък изобщо няма, в антре на първия също.
Разположението на контакти зависят от разположението на мебели, телевизори и други уреди, също трябва да предвидиш слаботокова за телевизия и интернет, да няма висящи кабели...
Щом искаш трипроводна и ДТЗ, значи и заземяване трябва да предвидиш в двора.
Единствения минус на инсталация без разп.кутии е че са по-малко кабели и по-малко пари за така наречени квалифицирани ел.техници, които основно са свикнали само по един начин да прекарват кабели...
Това е форум "Направи си сам", човека е попитал съвсем нормален въпрос. Казал е, че ще си викне майстор да му върже таблото.
Полагането на кабели не е ракетно инженерство.

Ето няколко съвета от мен:
Добре си се насочил към три-проводната инсталация!
Това, че ти трябва "истинско заземяване" при трипроводна инсталация е мит. Може да си направиш защитно зануляване. Три проводна инсталация не означава непременно заземяване и ДТЗ.
Връзването от контакт в контакт за мен е лудост. Повярвай ми трудно е да набуташ 6 кабела по 2.5 мм2 в една конзола.

Ето какво бих направил аз. Всъщност това направих в моя апартамент при основен ремонт.
Мостов или ПВА кабел : избора е твой. Аз предпочетох ПВ-А1 в гофрета.
Само не слагай мостов в гофре!
Не се оливай с контактите. Наистина си помисли къде и колко ще са ти необходими.
Пусни си по един токов кръг до всяка стая. Използвай 2.5мм2. Над всеки контакт - кутия.
Направи си спайките с два чифта клещи и запой с тинол след това.
Навий изолационна лента и гледай да не опираш кабелите един в друг.
Ако може не си замазвай кутиите. Грозно е, но е по-надежно. Аз ги замазах и ако се наложи да отварям, ще стане страшно.
Снимай полагането на кабелите и пази снимките.

Ако предвиждаш много консуматори в кухнята може да си пуснеш една линия 4 или 6мм2 до кухнята и там да си направиш поддтабло.
Ако не- един кръг 4мм2 за фурната и плота. Още 1-2 кръга 2.5мм2 за контакти.

Не прави изпълнения от сорта магистрала 4мм2, спусъци 2,5мм2 и предпазители по 20-25А.

Всяка линия, в която има контакт - 16А предпазител. Без значение колко са контактите. Максимума на контакта е 16А, за това трябва да е защитен с такъв предпазител.

Бойлер. Ако имаш и е обемен: 2,5мм2 са ОК. Ако имаш възможност (нерви и пари): 4мм2.
Пусни си осветлението на отделен кръг. Много е удобно. Имаш осветление дори и да свалиш някой предпазител.

Ако се топлиш на ток си пусни по два кръга за всекидневната.
muhala написа:Това е форум "Направи си сам", човека е попитал съвсем нормален въпрос. Казал е, че ще си викне майстор да му върже таблото.
Полагането на кабели не е ракетно инженерство.

И това го казва човека който грам не разбира от токове. Как може в толкова дълъг пост да не дадеш нито един правилен съвет ! Всичко което си написал е грешно ! Като не разбираш поне не давай съвети !
Nautilus33 , напаравата на инсталацията на една свуетажна къща не е занимание за пълен лаик . Ако искаше просто да си пуснеш един два контакта допълнително , иди дойди , ама цяла инсталация - забрави .
Не е показано мястото на таблото на скицата.
Как ще се захрани втория етаж / до сега е бил захранен / с ново табло или без табло.
Не са показани местата на ключовете за осветлението.
Не е показано оборудването на помещенията за да се определят местата на контактите.
Не са показани мощностите на консуматорите.
Не е указан вида на отопление на жилището.
След като си изясните тези въпроси започвате от таблото да си чертаете скица/примерен проект/ с токовите кръгове до консуматорите в помещенията.
GalinBelos написа:
muhala написа:Това е форум "Направи си сам", човека е попитал съвсем нормален въпрос. Казал е, че ще си викне майстор да му върже таблото.
Полагането на кабели не е ракетно инженерство.

И това го казва човека който грам не разбира от токове. Как може в толкова дълъг пост да не дадеш нито един правилен съвет ! Всичко което си написал е грешно ! Като не разбираш поне не давай съвети !
Nautilus33 , напаравата на инсталацията на една свуетажна къща не е занимание за пълен лаик . Ако искаше просто да си пуснеш един два контакта допълнително , иди дойди , ама цяла инсталация - забрави .


Би ли се обосновал.
Мухал може ли да се обосновеш защо не би трябвало да се пуска 4 квадрата магистрала и разклонения 2,5 до контактите.Интересно ми е как 16 ампера контакти ги пазиш с бушон 16 ампера ако са повече от 2 на брой.Това със запояването още не съм го видял никъде по инсталациите така че ако не те затруднява може ли да качиш поне една снимка.Относно осветлението минимум на 2 кръга бих го направил.
Това със запояването е най-сигурната връзка- направа на спайка и след това запоена. Не се вижда по обектите защото не се прави от майсторите. Лично аз така направих връзките на един апартамент. Учудващо не ми отне много време да ги запоя. Самото запояване отнема около 3-4 минути на кутия. Като пари за материали /газ за запояване, тинол и паста/ около 15 лв. за апартамент около 100кв.м. и 400м. кабел. Ще направя клип на това как аз го правя и ще се пробвам да го кача тук.
а какво правиш ако се наложи да се търси повреда или просто се налага да се развърже тази запоена спайка?
muhala написа:
Би ли се обосновал.

Ето основните грешни тези :
Може да си направиш защитно зануляване. Три проводна инсталация не означава непременно заземяване и ДТЗ.

Ако няма да слагаш ДТЗ , пусни си двупроводна инсталация . За какво ти е да плащаш 30% повече за кабели като нямаш ДТЗ ? Пари за майстор нямаме , но за безмислено пускане на допълнителни кабели има .
Аз предпочетох ПВ-А1 в гофрета.

Това е най-трудоемкият и скъп начин за направа на ел. инсталация , който за сметка на това няма никакви предимства пред евтиния мостовак положен в мазилка . Това дето си го мислите че ще можете да смените кабела ако се повреди , е мания само на хора които никога не са теглили кабели през гофра .
Не прави изпълнения от сорта магистрала 4мм2, спусъци 2,5мм2 и предпазители по 20-25А

Това защо ? Защото от поне 50 години се изпълнява така , и няма никакви проблеми ? Ако ще тръгваш с 2.5 от таблото , трябва да теглиш кабел от таблото до всеки контакт . Не ми се мисли какво табло трябва да монтираш после . :rolleyes:
запой с тинол след това

Кабели в кутия не се запояват по две причини . Първата по-важната е че медта е много топлопроводима , и докато нагряваш краищата до необходимата температура , може да стопиш и компроментираш изолацията и 15-20 см. в стената , което няма как да видиш . Втората причина е по-прозаична , пробвай да добавиш нов контакт към кутия която преди това е била запоена . Ако толкова си нямаш вяра на спайките , ползвай ваго клеми , с тях няма какво да объркаш .

Иначе се извинявам - прав си за едно нещо . Да не се замазват кутиите . Ама ако намериш жена която да се съгласи в ново ремонтирания ѝ хол да се виждат кутиите , аз ставам трамвай .
krasi92 написа:Мухал може ли да се обосновеш защо не би трябвало да се пуска 4 квадрата магистрала и разклонения 2,5 до контактите.Интересно ми е как 16 ампера контакти ги пазиш с бушон 16 ампера ако са повече от 2 на брой.Това със запояването още не съм го видял никъде по инсталациите така че ако не те затруднява може ли да качиш поне една снимка.Относно осветлението минимум на 2 кръга бих го направил.

Krasi а ти как ще пазиш кабела и контактния излаз , който е гарантиран до 16А от включване на по-голям консуматор при предпазител 25А, ако в останалите контакти на този кръг няма включени консуматори. Това значи, че този единствен консуматор може да си дърпа 25А през контактен излаз изчислен за 16А.. :wink:
Последна промяна от nikolov333 на пет фев 17, 2017 12:45 pm, променено общо 1 път.

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”