• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
nautilus33 написа:
Благодаря на включилите се в темата :)
Както казах, ми се иска да се справя с колкото може по-голяма част от подмяната на инсталцията, но ако видя, че не мога, ще си извикам някой. Но, все си мисля, че поне с полагането на кабелите(изграждане на трасетата) ще се оправя, ако ми се обясни как става.
Наистина съм забравил да отбележа важни неща в скицата, а относно ключовете за осветлението, те ще са до врата. няма да има на други места. Таблото умишлено не го начертах, понеже не знам къде би трябвало да му е мястото, или по-точно къде е най-удачно да бъде.
Иначе със сигурност искам да сложа ДТЗ. Какво място(като квадратура) трябва да отделя в двора за набиването на кола за ДТЗ?
Отоплението ще е на парно, не на ток. А на втория етаж няма да има мощни консуматори, т.е. всико ще е до макс. 1Кв.
Дори за трасетата ще ти е необходим специалист най-малкото за да обсъдите предварително инсталацията и местата на разпределителните кутии и таблата с предпазителите.. Така че направо си търси специалист и се съветвай с него за всичко..
sinfon - специалист
krasi92 написа:
Мухал може ли да се обосновеш защо не би трябвало да се пуска 4 квадрата магистрала и разклонения 2,5 до контактите.
Не пазиш особено с 16А предпазител контакта. Но да се пускат разклонения от магистрала има някои предимства, обаче по такъв начин трудно разделяш кръгове и се налага да защитаваш с голям предпазител. Проблем, който не е проблем за 4мм2 кабел може да е проблем за 2.5мм2 кабел.
krasi92 - майстор
На първо време начертай трасетата и ги изкопай като предварително изключи старата инсталация и си направи едно временно захранване за удължители щото все пак ще ти трябва ток.Дупките за контактите,ключовете и разклонителните кутии ги разположи на еднакви височини-разклонителните на еднакви разстояния от тавана а другите от пода.Таблото в коридора май му е мястото.
moimoimoi - майстор
а какво и е на старата инсталация?
колко е стара? с какви кабели е ?
sinfon - специалист
nikolov333 написа:
Krasi а ти как ще пазиш кабела и контактния излаз , който е гарантиран до 16А от включване на по-голям консуматор при предпазител 25А, ако в останалите контакти на този кръг няма включени консуматори.
Така и така може. Предпазителите имат биметална и електромагнитна защита. При токове на претоварване биметалната защита има толеранс за претоварване, за да няма много фалшиви сработвания. В зависимост от качеството на предпазителя като нищо може да се окаже, че си дърпаш 18А без проблем и предпазителят ще сработи евентуално и мудно. А пък контактите ги пишат 16А но на максимален товар си греят, а като остареят на 16А се палят.
muhala - майстор
krasi92 написа:
Мухал може ли да се обосновеш защо не би трябвало да се пуска 4 квадрата магистрала и разклонения 2,5 до контактите.Интересно ми е как 16 ампера контакти ги пазиш с бушон 16 ампера ако са повече от 2 на брой.Това със запояването още не съм го видял никъде по инсталациите така че ако не те затруднява може ли да качиш поне една снимка.Относно осветлението минимум на 2 кръга бих го направил.
Ти ако искаш си сложи 4мм2 магистрала и предпазител 32А за два контакта. Даже си направи цялата къща на един кръг с 63А предпазител, нали все пак имаш повече от 4 контакта, което прави над 60А. Иначе Николов ти е отговорил по-горе.
sinfon - специалист
GalinBelos написа:
Това е най-трудоемкият и скъп начин за направа на ел. инсталация , който за сметка на това няма никакви предимства пред евтиния мостовак положен в мазилка .
...Това защо ? Защото от поне 50 години се изпълнява така , и няма никакви проблеми ? Ако ще тръгваш с 2.5 от таблото , трябва да теглиш кабел от таблото до всеки контакт . Не ми се мисли какво табло трябва да монтираш после
Галин Белос, не се прави 4мм2 на 2.5мм2 не защото не може или не пестиш от излишни проводници, а защото трудно се отделят кръгове. Нима искаш като изгаси предпазителя да ти падне цялата магистрала и всичко на нея?
По въпроса с проводниците - ПВ-А1 с гофра не е неудачно. Гофрата е 20лв/100 метра. Проводниците са евтини. Хубавото е, че ако нещо стане, можеш да дръпнеш нов проводник. И да, аз съм дърпал проводници. Ако гофрата се замаже внимателно, без да се смачка се дърпат. Иначе не.
Иначе, ако няма да се правят промени, ПВ-А1 няма предимства пред мостовака. Но ако се повреди мостовака не можеш да го смениш без къртене.
a_stoev - майстор
Автора на темата да взема първо да си направи план къде какви мебели ще има. Така ще отпаднат 1/2 от контактите и ще види още толкова където ще му трябват. После да бистрим връзването.

П.П.
Навремето и аз правих спайка която да запоя отгоре. После открих ваго клемите. Товарил съм ги на 50А, от трифазен мотор на две фази за около минута докато падане 25А АП.
muhala - майстор
GalinBelos написа:
muhala написа:

Би ли се обосновал.
Ето основните грешни тези :
Може да си направиш защитно зануляване. Три проводна инсталация не означава непременно заземяване и ДТЗ.
Ако няма да слагаш ДТЗ , пусни си двупроводна инсталация . За какво ти е да плащаш 30% повече за кабели като нямаш ДТЗ ? Пари за майстор нямаме , но за безмислено пускане на допълнителни кабели има .
Предпочитам разделянето на PEN проводника да е на по-сигурно място в таблото, отколкото в конзолата на контакта.
GalinBelos написа:
muhala написа:
Аз предпочетох ПВ-А1 в гофрета.
Това е най-трудоемкият и скъп начин за направа на ел. инсталация , който за сметка на това няма никакви предимства пред евтиния мостовак положен в мазилка . Това дето си го мислите че ще можете да смените кабела ако се повреди , е мания само на хора които никога не са теглили кабели през гофра .
Значи съм се прецакал с пари и време, а ? Само да ти кажа, че изтеглих 3х6мм2 от апартамента до главното таблото долу на партера през 20мм гофра.
GalinBelos написа:
muhala написа:
Не прави изпълнения от сорта магистрала 4мм2, спусъци 2,5мм2 и предпазители по 20-25А
Това защо ? Защото от поне 50 години се изпълнява така , и няма никакви проблеми ? Ако ще тръгваш с 2.5 от таблото , трябва да теглиш кабел от таблото до всеки контакт . Не ми се мисли какво табло трябва да монтираш после . :rolleyes:
Нали каза, че не е добре да се дават повече пари за кабели ? За какво ти е 4мм2 кабел, като предпазителя е 16А ?

GalinBelos написа:
muhala написа:
запой с тинол след това
Кабели в кутия не се запояват по две причини . Първата по-важната е че медта е много топлопроводима , и докато нагряваш краищата до необходимата температура , може да стопиш и компроментираш изолацията и 15-20 см. в стената , което няма как да видиш . Втората причина е по-прозаична , пробвай да добавиш нов контакт към кутия която преди това е била запоена . Ако толкова си нямаш вяра на спайките , ползвай ваго клеми , с тях няма какво да объркаш .
Ти с клеми ли си ? Кабелите не загряват ако ползваш 100W поялник и действаш бързо. Ето ти и снимки.
Прикачен файл:
IMG_20160206_182930.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160206_181758.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160206_145859.jpg
Прикачен файл:
IMG_20160206_182412.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Подмяна на старата ел. инсталация с нова?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: