• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
preslav - майстор
infomar написа:
Днес пробвах и добавих към хляба в определеният момент 50 гр. МЮСЛИ вместо семена и... се получи добре!!
Изображение
И сирИнИ му върви - пробвал съм и с част доматен сок вместо вода. Ама сокът да е домашен, а не с консерванти.
zdravcho - специалист
preslav написа:
За милинките ползвам пекарната само за замесване на тестото - има си програма "тесто" - самите милинки се оформят на ръка, а дозата ми е за една тава 31 см.
вода - 330 мл.
олио - 3 с.л. (големи мерителки)
сол - 2 ч.л. (малки мерителки)
захар - 1-2 с.л. с две ми е малко сладко
брашно - 600 гр.
мая (суха на Йоткер) - 1 ч.л. (малка мерителка)
При мен програмата е No8 и е около час и 20.
Тестото е леко твърдо, не лепне и е лесно за оформяне.
Подготвям си тавата като я намаслявам добре - кой колкото мазно може да носи....
Мойте хора ако слушат утре може и това да им направя за закуска :-D

Смених захарта предния път за моя проблем с хляба (ама не със Сладея, ами някаква друга - каквато имаха в кварталния магазин), ама пак резултата не беше това което се очакваше. Сега пускам да се бърка хляб, по късно като втасва, ще мерна колко е t° вътре. Само солта остана да сменя :-D
preslav - майстор
infomar написа:
Стана милинката, ама що така се цапа канчето с тестото след като го извадя от него :?
Печене един час на 150 гр.
Рецептата е същата, само понамалих малко грамажа, че инак голямо ядене ще падне.... :partyman:
На вкус е супер... утре ще я довършим.... :rock:
Понеже вчера правих милинки, по-точно тестото за тях, че се сетих за цапането на канчето - намалянето на грамажа трябва да става пропорционално за брашното и водата. Тестото за милинките не е като това за хляба - водата е по-малко.
nikolovvd - майстор
Милинките станаха. Докато отида до магазина за кисело мляко почти половината ги нямаше. Сега им дадохме почивка да видим как ще са като поистинат, но не вярвам да останат до 16 часа.
А, малко промених рецептата. Понеже бялото брашно свърши го заместих с брашно от лимец. Другата Неделя ще го направя 50/50 бяло и лимец пък да видим какво ще стане.
Его ги милинките. Период на пълен разпад - 4 часа!
Прикачен файл:
IMG_20170219_113109582_Easy-Resize.com.jpg
zdravcho - специалист
И аз да се включа
Прикачен файл:
mil01.jpg
Прикачен файл:
mil02.jpg
iivanov - майстор
zdravcho написа:
П.П. Май ще я отварям машината, да видим що тъй взе да не се надига хляба :axe:
Нещо с пропорциите бъркаш , ми се струва . Диагностиката - по време на втасване трябва да включва и изключва реотаните . Харесва ми в хляба да добавям лук - слага се преди финалното разбъркване .
zdravcho - специалист
iivanov написа:
Нещо с пропорциите бъркаш , ми се струва .
- не знам какво бъркам, ама както казах от години го правя така - ставаше си идеално хляба. А жената като го прави що пак не става, тя си спазва нейна си методика. Ни нейния, ни моя.
iivanov написа:
Диагностиката - по време на втасване трябва да включва и изключва реотаните
- естествено нали трябва да го затопля - температура на тестото отгоре 30-32°С, температура на дъното на съда 55°С. Което малко множко ми се види
infomar
zdravcho написа:
iivanov написа:
Нещо с пропорциите бъркаш , ми се струва .
- не знам какво бъркам, ама както казах от години го правя така - ставаше си идеално хляба. А жената като го прави що пак не става, тя си спазва нейна си методика. Ни нейния, ни моя.
iivanov написа:
Диагностиката - по време на втасване трябва да включва и изключва реотаните
- естествено нали трябва да го затопля - температура на тестото отгоре 30-32°С, температура на дъното на съда 55°С. Което малко множко ми се види
Температурата е много според мен. При моята хлебарна тестото е съвсем леко затоплено при втасването, въобще не може да става дума за температури от порядъка на 30-55 гр. просто само усещам, че има затопляне когато пипна тестото, не съм мерил температурите. Не съм гледал колко е темп. на дъното, от вънка хлебарната дори не се е затоплила и не излиза горещ въздух от отворите.
Що не завъртиш един телефон в сервиза да питаш някой от техниците дали това при теб е нормално?

Вчера правих хляб без мляко и яйце - чувствителна, бих казал коренна разлика - просто ги снених с вода. Хляба стана доста сбит, не се надигна много, заприлича на купешкият и разбира се по-малко се харчеше от "онзи" с млякото и яйцето.
preslav - майстор
zdravcho написа:
естествено нали трябва да го затопля - температура на тестото отгоре 30-32°С, температура на дъното на съда 55°С. Което малко множко ми се види
И според мен е множко - моята сега я гледах, около 29 градуса е на нивото на реотана. На първо време си огледай вентилационните отвори, че очевидно разчитат на конвекция за печенето. После разглобявай и гледай къде е този датчик.
Прави и снимки по възможност.
Сега, след второто пребъркване (след сигнала за добавките) температурата се повиши до 34-5 градуса - предполагам това е същинското втасване.
Бях ти предложил, но не си обърнал внимание - пусни машината само да замеси тестото, нека да е с топла вода (35 градуса), изключи и изчакай тестото да удвои обема си, после включи на програмата за печене. Така поне ще знаеш, че не е от съставките.
И така - до края на втасването 35 градуса - предполагам като отвориш фурната ще видиш термодвойка т.е. кабелче с една "въшка" отпред - има вероятност въшката да е била залепена за корпуса на фурната, а сега да се е разлепила.
zdravcho - специалист
Ами хвърлих едно око и така на окомер, преди на втасване май повече се надуваше тесто. За температурата - освен да съм целнал момента когато точно е изключила подгрева и съда да се е нагрял малко повече. Ама и така да е 55°С са си доста дори за кратко. До колкото знам повече от 40°С не е добре за втасване и заквасване на мляко, че бубите измират.Ииии така не се стърпях - още в неделя следобед я отворих. Тука нагледно http://dox.bg/files/dw?a=ad12c58378 Термо датчика е стъклен, като диод. Изправен - на промяна на температурата реагира с промяна на съпротивлението (около 100к на около 20°С), но дали в нужните граници незнам. Поставен е в силиконова тръбичка, това цялото в силиконово гнездо прикрепено към кожуха със скоба. Въпросната скоба държи и още две термозащити. В сравнение с Мулинекс-а, който харизах на нашите - там май нямаше въпросните термо защити и изолационната вата на кожуха, към електрониката. Матора на Финлукса е асинхронен, на Мулинекса е колекторен постоянно токов. При сглобяване чарковете на Мулинекса си съвпадат, на Финлукса малко се разминават и трябва с пиниз да ги вденеш. Ще направя и този тест както ти казваш. Даже ще я оставя само да забърка тестото и ще го преместя да си втасва във фурната и после ще го върна само за печене в машината.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Какъв хляб правите в домашната хлебопекарна?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: