Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Chefo77 - майстор
Абсолютно правилно е - всеки мм отгоре дава по-добър изолационен ефект. Въпросът е доколко е ценово оправдан, нали :)
Иначе XPS подложки за ламинат и паркет има в 3, 5 и 8 мм дебелини, силно препоръчителни са българските такива, Isosheet, на Кинтрейд. Също така има 10, 20, 30 ... мм подов XPS за строителни нужди - и ако има възможност да вдигне нивото с 2 см, нека сложи 20 мм подов XPS. Ако трябва да се ограничи до 12 мм, има варианти 8+3 мм - ако прецени, че е разумна инвестиция, разбира се. Двата слоя се разминават и фугите (доколкото са били) вече не са фактор :)

Пламене - не ме разбирай погрешно - аз обожавам дървените подове и не само! Но като изолатор, дървото е силно надценено. Дава топлина и уют - визуално - но така зверски съм настивал неведнъж върху изолиран дървен под, че коефициентите в учебниците на жената явно са истински :) :)
plamen6703 - майстор
Напълно си прав, в къщата ми дневната е над избено помещение и знам за какво става дума, но пуста любов към дървото :) Мебелите ми на вилата всичко е от масив, дограмата ми също, понеже не харесвам и ПВЦ :)
Chefo77 - майстор
А на теб кой ти каза, че нещата в страницата ми във фейса са ламинат? Има всичко на всичко 3 снимки на ламинат, всичко друго е дърво :)
Извинявам се на автора за отклонението!!!
plamen6703 - майстор
Chefo77 написа:
А на теб кой ти каза, че нещата в страницата ми във фейса са ламинат? Има всичко на всичко 3 снимки на ламинат, всичко друго е дърво :)
Извинявам се на автора за отклонението!!!
Понеже като нямам фейсбук и не ми дава да разгледам всичко, а се появява един скрол да ме подкани да се регистрирам :) Евала ти казвам, като вълшебник се справяш и чета отлични отзиви от жени, а жена да те признае е голяма работа :)
rosenn - напреднал
Благодаря за коментарите,

За ватата си мислех, най малкото за да потушава шума между ламината и XPS-a и да не кънти. В Другите стаи имам 30 мм подов XPS (листите са наредени плътно и залепени с тиксо, което вероятно е грешка) с кокосова вата отгоре и ламинат 11мм. Получи се чудесно, стаите са доста по-топли през зимата и през лятото за съжаление, а и не подскачам. Тук обаче ще махна стария ламинат и съм ограничен от нивото на плочките - подложка + ламинат 20-25 мм макс, като само ламината ще е 11 мм.

Не държа на настилка от масив, даже предпочитам да не е такава.
Чираче - майстор
Аз бих предложил друго нестандартно решение, но отново ще ме приемете с подигравки
lov написа:
Като гледам как се получава Чирачето да им пуска серийно производство на ремонтните планки. Доста клиенти ще има. :lol:
rosenn - напреднал
Моята цел е да направя максималното в текущата ситуация, не да се подигравам :)
lov - майстор
Да не ти пука от тези дето само дрънкат. Казвай идеята щото все на някого ще влезе в работа.
elby - специалист
5 или 10мм XPS подложка за ламината ще обере и малки неравности предполагам ?
Chefo77 - майстор
Не. Подложката НЕ обира неравности. Тя може да поеме в себе си грапавини, камъчета и т.н., които са по-малки от дебелината И, но не обира неравности.

Тема "Питане за XPS + Ламинат" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: