Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
marinn3011 - напреднал
Здравейте, решил съм да си правя изолация на едната стая на къщата. Тухлена е няма мазилка нищо и дали е добре да лепя стиропора директно върху тухлите , защото чух 3-4 различни мнения и се чудя какво да правя..

Прикачен файл

IMG_0727.PNG

Прикачен файл

IMG_0726.PNG
andy_forresite - майстор
Аз съм лепил на гола тухла единичка по метода "на кюфтета". Първо изметох стената с метла. След това напръсках с грунд с една пръскачка, която после веднага измих. Дават му 2-3 часа да "поеме" и може да се пристъпи към работа.
Над прозореца, където ти е бетон и стърчи, трябва да го посъбориш с чуклето да стане почти равно с тухлата. Гледам поне 2 см надхвърля зида. То не че зидарията е права... изглежда, ама не е. Трябва да прецениш колко дебело да слагаш материала. Взимаш един дълъг мастар и мериш къде колко надстърча.
Изолация на една стая да ти кажа е фъфляк работа. Топлината ще намери откъде да "изтече" навън. Представи си една кална локва 2/3 метра и ти изкопаваш с ръка пръстта и правиш 4-5 с каналче да се изтича водата. Водата ще тръгне по каналчето. Е нещо такова ще стане и при теб по отношение на топлината. Тези кръпки по стените почти нищо не правят.
romanpm - майстор
С подходящи инструменти трябва стената да се изравни със стиропора / отвес , канап , като всеки лист по самия ръб трябва да има достатъчно лепило което да ограничи "пълзенето на въздуха под него в съседен лист :wink:
marinn3011 - напреднал
Един познат ми каза че къщата ми била така неизмазана и той си купил една машинка за пръскана мазилка сложил цимент и пясък после отгоре лепял изолацията и каза че се получило доста добре...пък колкото до стените двете са външни другите две са вътрешни едната е към кухнята с печката другата е към стая с радиатор , така че не мисля че е много подходящо сраввнението с локвата ... хаха
lyubohar - майстор
Без да съм специалист си мисля,че изравняване е по добре да се направи с мазилка,
отколкото с изчукване на бетон и кухи тухли.
andy_forresite - майстор
На един етаж ли е? На един етаж с покриване на въпросните две стени ще има добър ефект.
По-добрият вариант е да се измаже, да изсъхне хубаво и тогава да се лепи изолацията. Гледам има тухли зидани напречно на отворите. Това трябва да се пълни.
А примерът с локвата :) бе да добиеш представа какво ще стане с по-високата t° на покритите с топлоизолационни плочи стени в съприкосновение с непокритите, особено където има бетон. Един вид ще изтече, защото при допир на две тела с различна температура се осъществява тооплообмен - топлината преминава от тялото с по-висока t° към тялото с по-ниска t° докато температурите им се уеднаквят. Скоростта на този процес зависи от много фактори и всички са неизбежни (допирна площ, влажност, температурен пад, коефициенти на топлопроводност).
preslav - майстор
Не се занимавай с циментови лепила, топки, гребени и т.н. погледни клипа - https://www.youtube.com/watch?v=gMygRp1J0Js като не е задължително да използваш пяната на точно този производител.
marinn3011 - напреднал
Пяната е хубаво да, но и скъпо една пяна струва 9-15 лв 800мл отделно пистолет 30-40 лв...... не си струва за 12-13 квадрата, ако повече да..... иначе колко чувала лепило ще отиде 1-2 максимум
preslav - майстор
marinn3011 написа:
Пяната е хубаво да, но и скъпо една пяна струва 9-15 лв 800мл отделно пистолет 30-40 лв...... не си струва за 12-13 квадрата, ако повече да..... иначе колко чувала лепило ще отиде 1-2 максимум
За 10 квадрата ми отиде малко повече от една пяна, продават се такива с вграден спусък и тръбичка към него. Цената беше 9-10 лв. за бройка. Два часа след монтажа можеш да започнеш с дюбелиране и шпакловка. Изобщо не е за пренебрегване времето, за което се налепят 10 квадрата - ти няма да си разбъркал само лепилото докато аз ще съм налепил. Не е за пренебрегване и удобството от това, че плочата си остава лека и си я въртиш над главата с една ръка, а не е същото като да имаш 5 кюфтета по кило. За здравината на залепване няма какво да говоря - пробвах, чупи се и се къса изолацията, а лепилото си остава залепено за стената с част от полистерена. Да говоря ли и за още преимущества, че съм лепил точно на зидария като твоята с големи отвори, които не е нужно да изпушваш предварително.
djendov - специалист
preslav написа:
За здравината на залепване няма какво да говоря - пробвах, чупи се и се къса изолацията, а лепилото си остава залепено за стената с част от полистерена. Да говоря ли и за още преимущества, че съм лепил точно на зидария като твоята с големи отвори, които не е нужно да изпушваш предварително.
Те това е ясно, ама мен силно ме вълнува живота на тая пяна да не е по-къс от живота на стиропора. Че ще се окаже доста тъпо, след 15 години да ми се свлече стиропора(който, ако е добре защитен, няма да му има нищо) и да трябва пак да го лепя...
Не вярвам в конспирационната теория, че ЕПСа след 10 години за нищо не става, защото съм виждал ЕПС на повече от 30-40 години и определено нищо му нямаще. Ама тая пяна дали ще запази свойствата си....
Стискам палци за положителен отговор, че и на мен не ми се занимава с лепила и съм хвърлил око на тея пЯни

Тема "Въпрос за изолация ???" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: