Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
marinn3011 - напреднал
Ами незнам колко ще издържи пяната, ще пробвам.Днес проверих въпросната пяна струва 11.60 и пише че стига за 15 квадрата... браво на колегата "preslav" за съвета :partyman: :partyman: , скоро почвам да действам
valentino_g - специалист
Колега има няколко вида пяна според времето на залепяне.Аз правих изолация на таван и ползвах 60 секундна такава.Става по-бързо и по лесно в сравнение с другата(ползвах 1 флакон с обикновена).Цената и беше 12-13лв от борса.Дават я за 40 линейни метра,така че можеш да си сметнеш приблизително колко ти трябва.Аз ползвах 12 броя бърза и 1 нормална,пистолет за 20тина лв.и 2 флакона чистител.Ако имаш въпроси питай ще помагам доколкото зная.Хайде и успех както и да решиш да работиш.

Аз дюбели не съм ползвал,но моето е вътре.Може да пробваш и ти че като гледам не зная как ще ги слагаш.
preslav - майстор
djendov написа:
preslav написа:
За здравината на залепване няма какво да говоря - пробвах, чупи се и се къса изолацията, а лепилото си остава залепено за стената с част от полистерена. Да говоря ли и за още преимущества, че съм лепил точно на зидария като твоята с големи отвори, които не е нужно да изпушваш предварително.
Те това е ясно, ама мен силно ме вълнува живота на тая пяна да не е по-къс от живота на стиропора. Че ще се окаже доста тъпо, след 15 години да ми се свлече стиропора(който, ако е добре защитен, няма да му има нищо) и да трябва пак да го лепя...
Не вярвам в конспирационната теория, че ЕПСа след 10 години за нищо не става, защото съм виждал ЕПС на повече от 30-40 години и определено нищо му нямаще. Ама тая пяна дали ще запази свойствата си....
Стискам палци за положителен отговор, че и на мен не ми се занимава с лепила и съм хвърлил око на тея пЯни
Пяната е полиуретан, не съм виждал какво става с нея зад топлоизолацията, но съм виждал бойлери и хладилници на десетки години, ламарините са се скапали, но пяната не е мръднала. Същата пяна се ползва и за изпушване на PVC дограмите, яде я само слънцето, което зад топлоизолацията няма как да огрее.
На питащия ще му кажа, че на флаконите пише ДО 15 квадрата, което при неговите неравности няма как да се случи - да си смята 2 флакона и да си свирка. Дюбелите са стотинки, така че аз не съм правил икономии от тях.
djendov - специалист
preslav написа:
Пяната е полиуретан, не съм виждал какво става с нея зад топлоизолацията, но съм виждал бойлери и хладилници на десетки години, ламарините са се скапали, но пяната не е мръднала. Същата пяна се ползва и за изпушване на PVC дограмите, яде я само слънцето, което зад топлоизолацията няма как да огрее.
To в бойлерите е друго. Там се използва пълнеж, а не като носеща...(нещо си). Дори и да е станала крехка, тя пак ще си седи там. Същото е и с прозорците. При ТИ обаче, ще носи и то не малък товар. Ако с времето стане по-крехка става лошо. Може би с дюбели ще се реши проблема, защото тогава те ще притискат ЕПСа към пяната, освен това долния ред ЕПС носи горния, така че може би няма да разберем дори и да старее ПУ лепило. Гледах в интернет, фирми рекламират живот на ТИ от ПУ с живот 50+ години. Разбира се говорим за защитен напълно(без слънце, без влага)...И аз много се блазня да налепя всичкия ЕПС с ПУ, но малко ме гложди тоя неизяснен въпрос...
То всъщност докато не се завъртят 20 годинки, никой няма да може да ми каже със сигурност, ама....
lyubohar - майстор
Само с пяна на тази неизравнена повърхност ми изглежда движение по най малкото съпротивление.
А дали ще е трайно-не съм сигурен.
Още повече,че тухлите са кухи и дюбелите също ще са проблем.
Може би на този проблем трябва да се обърне по сериозно внимание.
шоп - майстор
Къщата ми е изолирана от над 10 години с 5 см стиропор. Основата бе едро пръскана циментова мазилка. Лепенето бе с по 6 кюфтета на лист стиропор плюс дюбели.
Финиша е силиконова мазилка от най-висок клас, а лепилото и шпакловката бе с фибри.
Какво мога да споделя след 10 години?

Всичко си стои на място, няма отлепено, паднало или спукано.

Обаче, лепенето на кюфтета не изолира въздуха под стиропора. Той си циркулира. Необходимо е 100% запечатване на фугите при цокъла и при стрехите иначе все едно няма изолация.

Ако сега правя топлоизолация, лепенето ще е с пяна, като всеки топлоизолационен лист ще е опенен по периметъра и един Х или W по средата.


дебелина на изолацията минимум 15, че и 20 см

Успехи на всички.
miroki - майстор
Като се учих да правя изолация, четох, че трябва освен "кюфтетата" да се направи и обиколен ръб по края.
И така и правех, дали има циркулация, не знам.
Налепих я директно върху тухлите, преди повече от 10 г. дюбели, грунд, мрежа, замазка и мазилка. Нямам проблемно място. Там където стърчи стиропора се сваля с шкурка.
И да се внимава на нивото на прозорците да няма ред. Трябва всички ъгли да са от изрязани парчета, както на снимката пунктира, да не се пукне фугата.
Изображение
шоп - майстор
Мироки, евала!
Много точно го написа. Много вазжен е обиколният ръб за да се премахне термопреноса.ъ
preslav - майстор
Знам поне 2 фирми във Варна, които слагат безшевна топлоизолация, не знам какъв точно е процесът, но два компонента се смесват и се нанасят със сгъстен въздух върху стената - крайният резултат е точно полиуретаново покритие на цялата стена. Нямам идея за цени, вероятно е по-скъпо от стиропор, но полиуретанът за сега е най-добрата изкуствена изолация. Разбира се всичко се финишира с циментови шпакловки, мазилки и т.н. декорации. Нямам никакви притеснения за дълговечността на полиуретана, а в добавка съвсем не е за пренебрегване тежестта на циментовите лепила - https://www.youtube.com/watch?v=aw8Jnwc0cyw някъде след минута и половина от клипчето се вижда какви излишни килограми се качват на конструкцията на къщата.
miroki - майстор
Е, килограмите са по-малко от обикновена мазилка. Иначе съм гледал клипове и за пяната. Ползват я за по-тесни и трудно достъпни места. Да не си играят да режат много. Както и при овали. Сигурно е добре, но трябва як майстор, че да не се освинят нещата. Има и раздуваща ине, чак толкова. Но не мога да ги коментирам, не знам обект с такива.

Тема "Въпрос за изолация ???" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: