Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Регулатор за тяга нямам. Тягата при единственото измерване беше 14 Ра. Тогава навън беше +3-4°С. Атмосферното налягане не знам колко е било в този момент. 24 часа мога да се ориентирам за атмосферно налягане и посока на вятъра по огромния комин на една фабрика за пр-во на олио. Пушекът върви ли хоризонтално и стеле ли се ниско над тополите, значи андито трябва да се сети къде му е дебелия пуловер :) При мен в най-големите студове атмосферното е много под нормата - тяга йок. Съответно вечер ако се движи ниско и в посока юг/север, значи ще е много, много студено през нощта.
Димоотводите са ми с редукция 150/130 още от фукса, следва коляно 90°, прав 80 см, пак коляно, от него в розетката и догоре около 7,5 м до билото върви на 130 мм - вътрешен комин от тухли единички.

Обмислих вариантите и какъв компромис се прави. Пепелта ще се изхвърля много по-често от чистенето на горивната камера, така че ще бъде отстрани.
Колкото до филмите, те приключиха отдавна и то с хепи енд. След двете подобрения се получаваше доста добре. Но трябва да се пробва с друго, иначе как да си задоволя любопитството ... Добре е човек да види при еднакви условия как ще бъде с газов котел, с котел на въглища, с пелетен ... с втори пелетен ... И те така.
alex_serviz - специалист
Аз слагам горелки само на вратичката.
n.ganev - майстор
При чисто пелетният EXPERT почистването при страничен монтаж на горелката е лесно.
filmatoplo - майстор
Малко по лесно ,ама то който го мързи да почиства и на вратата да му е горелката . :lol: Има една заблуда че видите ли горивната глава неще чистене въобще ,според мен пушката трябва да си е почистена да гърми . :)
andy_forresite - майстор
За тези, на които им е любопитно да разберат на колко грама на час са си настроили степените на RB-то, заповядайте:
http://dox.bg/files/dw?a=e6580d0c97
Въвеждате числа само в оцветените в зелено полета (MS Excel).
andy_forresite написа:
За тези, на които им е любопитно да разберат на колко грама на час са си настроили степените на RB-то, заповядайте:
http://dox.bg/files/dw?a=e6580d0c97
Въвеждате числа само в оцветените в зелено полета (MS Excel).
Добре дошъл в отбора!
Някъде назад, в темата, усложлив колега го направи, та и за съспенд, калоричност пелети, киловати.........като разширението за съспенд беше по моя молба, а също и цикълът за степените да може да се променя.
Поздрави за трудът, ако си го положил ти!
andy_forresite - майстор
Да, по-назад има описание, което не помня от кого беше направено. На базата на текста си поиграх с ексела.
Причината беше питането ми на трима човека с рб 20 "колко кг/час пуска на всяка степен" и отговорът беше: повдигане на рамене, не знам или не ме интересува. Не всеки знае как да разбере моментния си разход било по степента на горене или нарочни настройки на такава и такава консумация, което пък определя мощността и дъра-бъра.
Иначе таблицата на "Брадъра" е мноооого добра. Остава да се снабдя с нея :roll:

п.п. опс, добре заварил ... за отбора :yawinkle:
Не знам кого си питал, ама с Грейко може да си нагласиш каквото и както си поискаш.
Може и обратно да ги пренаредиш даже.
Имаш си играчка, предстои ти интересен отоплителен сезон. Зареждай слънчогледа, а със спестените стотинки- изолацийка.
Имаш ЛС. Надявам са Брадъра да няма нищо против!
Evgeniy - майстор
Имай предвид, че има голяма неравномерност заради нееднородността на пелетите, извивката на шнека, когато минава край дупката и т.н. Аз съм мерил дозите във времето и варираха от 13 грама до 28, че май и над 30 имаше 1-2.

Иначе дългият цикъл и по-дългото пускане би трябвало теоретично да дава по-голяма точност, но вкарва пък по-дълга ритмичност (цикъл) на горенето. Аз май бях най доволен на 20 или 25 секунден цикъл при слънчогледовите.

По мое наблюдение на CO, ламбда и температура скромното ми мнение е, че е ключово количеството пелети в горелката да е точно такова, че да осигурява добра подкова на пламъка, без да го вкарва в ритъм на засилване и намаляване, тъй като на практика гори само по периферията.
andy_forresite - майстор
Не може да няма отклонения в грамажа. Ние задаваме време за завъртане на ел. двигателя на шнека и време за пауза, но пелетите далеч не са с еднаква дължина. В по-дългите пелети има повече материал за горене, трябва им повече време да изгорят и тежат повече. Когато пък се горят някакви смеси (дървени и слънчогледови, 6 и 8 мм пелети, дървени и царевични семена и т.н.) отклонението е неизбежно.
Досега не съм имал възможност да експериментирам с паузите за подаване. При горене на 5-6 вида пелети съм стигнал до извод, който не съм проверил опитно (нямаше как), а именно пелетите, които имат нужда от повече време за да се запалят, трябва да се горят с по-дълги цикли (пауза от 41 ... 45 ... 50 сек.). Такива пелети бяха буковите Kapitan от Тетевен и буковите от Копривщица, за чието име не се сещам в момента. Иглолистните на Елмакс пък бяха в две малки партиди. Едната с дребни и еднакви по дължина пелетчета. Горяха без забележка. Запалват се веднага и горят до малка прашинка. С тях щеше да стане хубаво горене в много широк диапазон от комбинация за настройки - въздух, време подаване, време пауза ... каквото и да се зададе, все ще се получи добре. Броячът за изгорените кг беше много точен. Втората партида имаше разлика в дължината на бонбоните. Преобладаваха по-дългите, но горяха по същия начин. Всъщност не точно. Понеже не обърнах внимание че са по-дълги, не сверих и шнека. Сега същите пелети, от същата купчина с чували лично аз съм ги натоварил. Съответно много топлеха гледайки изгорените кг и моментната мощност. Беше идеално ... до момента когато вместо да отчете 30 кг (колкото тежат две чувалчета) на брояча пишеше 24. Така разбрах че дори с подаване на повече гориво при същия въздух все имаше много добро горене. На мен ми харесваха повече дребните пелети - от по 10-15 мм. С тях капацитетът на шнека беше по спомен 2130, а с дългите отиде на 2480 ... нещо такова.
А слънчогледовите ... предполагам че ще е по-добре с по-къси подавания, т.е. начесто (20-25 сек пауза), за да се разместват по-често в горивната скара. Те нали въобще нямат пепел и няма как отворите за обдухване с въздух да се покрият :)

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: