• 1
  • 2
Чакаме вашите въпроси за банята, ваната и т..н.
milenahot - помощник
Имам инсталирана "фабрично", т.е. от строителя, лира в банята, която досега не е функционирала. Мисля, че би трябвало да се захранва от газовата инсталация в сградата, която така и не беше завършена и пусната. Сега лирата си седи "за красота", но се чудя дали е възможно да бъде инсталиран към нея нагревател за лира и ако да, какво се изисква да се направи? Снимката по-долу е на лирата преди да се монтира, а линкът е към въпросния нагревател:

http://www.praktiker.bg/bg/Fittings-and ... 0/p/462972
Прикачен файл:
DSC_3073-1.jpg
DSC_3073-1.jpg (16.75 KиБ) Видяна 9159 пъти
kozl - майстор
milenahot написа:
Имам инсталирана "фабрично", т.е. от строителя, лира в банята, която досега не е функционирала. Мисля, че би трябвало да се захранва от газовата инсталация в сградата, която така и не беше завършена и пусната. Сега лирата си седи "за красота", но се чудя дали е възможно да бъде инсталиран към нея нагревател за лира и ако да, какво се изисква да се направи? Снимката по-долу е на лирата преди да се монтира, а линкът е към въпросния нагревател:

http://www.praktiker.bg/bg/Fittings-and ... 0/p/462972
Изображение
И как лирата се захранва от газовата инсталация :? Може би "фабрично" от строителя :lol:
Нагревателя се монтира отдолу на лирата като се развие това дето е навито и не се вижда на снимката. Лирата се пълни с вода, а от горе трябва да има тапа с дупка за контакт с атмосферата и изравняване на налягането. Понеже водата се изпарява, периодично се проверява нивото и се долива вода, така че нагревателя да не остане на сухо.
Има и нагреватели с терморегулатор, на този не виждам.
milenahot - помощник
Благодаря за съвета. От горната страна има две метални шестоъгълни "тапи" - не зная дали това е "тапа с дупка за контакт с атмосферата и изравняване на налягането" - може ли още малко разяснения?

Относно връзката с газовата инсталация, написах "би трябвало да се захранва от газовата инсталация в сградата", тъй като със сигурност не се захранва с ток към момента, а знанията ми относно инсталирането и свързването й с каквата и да било захранваща я енергия, са =0 ..

Съгласна съм да има смях на мой гръб, но и да има резултат от тази комуникация в крайна сметка. Ако имате още детайли за тази "тапа с дупка за контакт с атмосферата и изравняване на налягането" (снимка, картинка, графика), ще се ориентирам по-лесно.

Благодаря!
kozl - майстор
Една от наличните тапи може да се разпробие с бормашина и бургия към 3 мм диаметър. Няма да се стяга тази тапа, за да може на ръка да се отвива и периодично да се проверява нивото на водата в лирата.
Обаче може и друго. Тъй като на снимката не се вижда долната част, предполагам инсталацията за водно отопление е изградена и някъде в жилището са изведени тръбите до всички отоплителни уреди и също там е предвидено да се разположи газов котел. До същото място требе да има изведена и медна тръба от газовата инсталация.
Предположения разни. :? Но вероятно лирата е закачена за тръби отдолу, които трябва да се разкачат. На мястото на едната се завива нагревателя, а на мястото на другата се завива тапа, отвита от горната страна на лирата, а прехода с резба, който е за тръбата може да се ползва като тапа с отвор в горния край, през която тапа ще се проверява и долива вода в лирата. Сега обаче не помня на лирите дали има леви и десни резби на тапите, защото на радиаторите има. Но се надявам, че за една оборудвана лира за отопление чрез газов котел не е необходимо да се добавят елементи, а само да се разменят местата на "тапите", за да се монтира ел. нагревателя.

Преди години купихме нов апартамент от колеги дюлгери. Колегите не изградиха газовата инсталация и предадоха апартаментите без такава, като вместо нея направиха отоплителна разводка (само тръби за радиатори и лири) по апартаментите и бяха залъгали част от собствениците, че това било газовата инсталация.
Да не би и Вас да са прилъгали така :lol:
kuger - майстор
Лирата предполагам е такава, или много близка.
http://www.keranova.org/img/OBIAVI/IMG_ ... 972868.jpg
Би трябвало да е оборудвана с кранове и тапа за обезвъздушаване.
Дали от газов котел или от централно парно, през нея ще циркулира вода /не ми се вярва да е антифриз, ако е на котел може/.
Нагревател, показан в линка е 300W, може да се мине и без терморегулатор, предполагам няма да се ползва отоплението нонстоп. Горе е добре да се постави фуниеобразен уширителен съд и лирата да е отворена.

пп: Разбрах, че задалия въпроса е дама. Бъдете по-толерантни, дамите не са длъжни да имат нашите знания по железарии :)
пп2: Нещо ми бяга линка
http://www.keranova.org/ Лирите са окомплектовани с 3бр.крепежни елемента,тапа и ръчен обезвъздушител
nikolovvd - майстор
В планински курорти съм виждал радиатори и лири свързани с инсталация за водно отопление и снабдени с нагревател.
Нещо такова беше.
Дори имах идея да си правя подобно нещо и у нас, защото да палиш котел, когато вечер е около нулата, а през деня става 18-20 е загуба на време и пари. Обаче продадох къщата и плановете бяха зае...ни. :-D
Прикачен файл:
thumb_22772.jpg
thumb_22772.jpg (5.69 KиБ) Видяна 8983 пъти
chapara - майстор
nikolovvd написа:
В планински курорти съм виждал радиатори и лири свързани с инсталация за водно отопление и снабдени с нагревател.
Да , но трябва захранването на лирата да е на кръст, а не както в случая :wink:
nikolovvd - майстор
Тези неща се правят от грамотни хора или от такива с поне някакъв опит, въпреки, че това което пишеш е близко до ума, но си трябва техническа мисъл. Все пак не става дума да завиеш една крушка, въпреки, че в някой държави това е меко казана недопустимо.
Ако човек знае, че нещо може да се направи, но той не може да се справи сам, си търси съответните специалисти. В противен случай няма да стигнат леглата в болниците. :)
preslav - майстор
Ако лирата е само закачена за стената и до нея не отиват тръби работата е точно за 10-15 мин. По някакъв спомен всички лири са със стандартни цолови резби 1/2, т.е. наличните тапи и др. фитинги са напълно достатъчни за изграждане на системата. Притеснява ме само мощността на нагревателчето 300 вата надали ще стоплят и кучешка колиба. Притеснява ме и дължината на кабелчето, а наложи ли се да се удължава си е голям филм - искат се познания от съображение за сигурност. Иначе аз бих сложил и нивомерна тръбичка, за да не гадая какво е нивото на водата в лирата. Самата лира бих напълнил с трапезна вода обработена по метода на обратната осмоза - това е приблизително дестилирана вода.
krismarg - специалист
Аз съм с такова отопление в банята 3х1,6м. На единия от двата долни края се навива нагревателя. Кабела съм го пуснал зад лирата нагоре към окачения таван с идеята да бъде поставен в кабелен канал. На единия горен край има стандартна тапа обезвъздушител, а на другия разширителен съд. Разширителя е като голяма пластмасова чаша навита направо на лирата и с капак отгоре. За сезона го пълня почти до-горе и не ми се налага да доливам вода. Нагревателя го захранвам през терморегулатор с термодвойка изкарана на тавана и управление от коридора.
  • 1
  • 2

Тема "Лира за баня с нагревател" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: