• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
slavov82 - помощник
Здравейте,

Предстои ни обзавеждане на нова кухня, нямам намерение да я изработвам аз, ще се доверя на някоя фирма с опит, но поне проекта искаме да си го направим ние. Жилището е мансардно и въпреки че цялото помещение (хол с кухненски бокс) е достатъчно голямо, заради прозорците и чупките ни е малко трудно да намерим оптималния вариант. За сега сме се спрели на нещо такова:
Прикачен файл:
NE.jpg
NE.jpg (91.29 KиБ) Видяна 3114 пъти
Прикачен файл:
E.jpg
E.jpg (106.49 KиБ) Видяна 3114 пъти
Прикачен файл:
TOP.jpg
TOP.jpg (105.56 KиБ) Видяна 3114 пъти
Прикачен файл:
NW.jpg
NW.jpg (93.04 KиБ) Видяна 3114 пъти
Тук цветовете и детайлите изобщо не са крайни, но за сега това е разпределението на което сме се спряли. Лично моето притеснение е че няма достатъчно работна площ около котлоните (73см). Също така ме притеснява че височината на перваза под прозорците е точно 84см от замазката на която за сега е пода и ще е трудно да сложим там миялна машина.

Търся критични мнения и забележки, на този етап промените са много лесни и ще се радвам ако успеем да хванем непредвидените (за нас) проблеми от сега.
muhala - майстор
Аз съм привърженик на това да се сложи вурната по-високо (не че готвя де), за да е удобна, но твоята е твърде високо. Микровълновата също идва доста високо. Нз, ако си 2 метра жена може и да ти е ОК.

Мястото с котлоните е наистина много малко. Няма да ти е изобщо удобно. Пробвай да махнеш фурната и МВ от там и остави работен плот до котлона.

Какво е това нещо под прозореца до мивката ?
Пробвай там пред тухлената стена да направиш един плот, който да продължава на Г на ляво и после пак на Г надясно и да се върже с този до котлоните. Под него си нареди шкафове. Може да сложиш някъде там фурната.

Мивката е ненужно голяма, освен ако не мислиш да я държиш пълна с мръсни чинии.
Бъди готова прозорците да са ти постоянно оплискани от мивката.

Толкова много място имате а си ги наредила като в ергенска квартира тези кухненски мебели и уреди.
radius - майстор
В това малко помещение кусур ви и остров. По-добре да го няма, а шкафовете да не се прекъсват.
slavov82 - помощник
За фурната че е високо съм съгласен, ще я преместя малко надолу. Плот около ъгъла обаче пробвах и не ми допадна, изглежда че заема много място а не е може да му се използва цялата площ заради чупките. Това до мивката е миялна машина. Мивката такава каквато е сложена сега изглежда голяма, но всъщност трябва да се постави такава с място за оцеждане която ще заема същото място. Ако има втори ред шкафчета над "тухлената" стена, те ще скриват прозореца. Ако пък свършват на ъгъла, то ще им се вижда само страницата и пак няма да е много красиво.
slavov82 - помощник
Целта на острова е да има малко повече работна площ и допълнителни шкафове/чекмеджета за съхранение.А и кухненската част не е чак толкова малка - 15кв. м, цялото помещение е 40кв. м.
radius - майстор
С тия чупки и колони трябва да се извърташ настрани, че да стигнеш до масата. Така като гледам по 50 см остават и от двата подстъпа към нея.
DundyTheCroc - майстор
Фурната не е проблем, при мен е на тази височина и е удобно, микровълновата обаче не и е там мястото. Пространството отстрани на котлоните е адски малко.
Gadnyara - специалист
Островът е чудесна идея, но изисква площ. При тези размери на кухнята единствено ще "запуши" пространството.
По-скоро бих изградил долен ред в ляво от кафе-машината, под прозорците. Около 3м плот покрай стената ще е по-практичен от острова. Така ще можете да сложите разтегателна маса, която да събере повече от 4 човека и ще можете да я местите, ако пречи.

Фурната свалена под котлоните (компромис с ползването ѝ), микровълновата свободно стояща някъде по плотовете. Наистина, в сегашното положение ще е страшно неудобна работата с котлоните, както отбелязаха колегите.
Antonii - майстор
Попринцип при такова разположение на фурна и микровълнова, фурната тръгва от ниво под това на плота (около 20-30 см).
Например от нивото на чекмеджето което в момента е под нея.
Иначе действително пространството около котлоните е доста схлупено.
Отделно при това разположение на фурната при използването и парата от готвене ще отива нагоре, и ако шкафовете са от евтини плоскости ще се деформират.
Ако отиде под котлоните, то парата тогава ще се поеме от абсорбатора.
miliad - майстор
Вземи подръчни мaтериaли/ кaшони, кaртони, щaйги, стериопор/ и нa място в жилището се опитaй дa имитирaш обемите и подредбaтa нa мебелите. Ще предобиеш нaй-реaлнa предстaвa. Товa с прозорецa и миялнaтa е проблем. Мери рaзстоянието до отвaряемо крило и мисли решение.
Зa фурнaтa компромисно решение е дa се свaли нa половинaтa височинa нa долния ред, нaд нея дa сложиш рaботен плот. Остaвяш нишa зa мaлкa МФ и нaд нея горен шкaф нa 30см дълбочинa зa дa не те притискa визуaлно от стрaни кaто рaботиш нa котлоните.
  • 1
  • 2

Тема "Проект за нова кухня" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: