Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте.
Исках да попитам запознатите тук дали подобно схема би работила, тъй като ми се искаше водата да не я ползвам само за ТП да ползвам с нея и евентуално за чиста вода към барбекю и малка постройка чрез хидрофор. ТП ще е от порядъка на 10-13kW дебита от сондажа ми е достатъчен за нея. В 1куб.л. съд ще има поплавък който ще подсигури съда да не остава без вода. А пък малката помпа ще има защита за работа на сухо или без достатъчен дебит и ще се пуска от ТП.
Моля ако смятате че има неще нередно да споделите.
https://ibb.co/daToiw
Изображение
шоп - майстор
Ще работи.
При мен е подобна система. 500 литра буферен пласмасов съд, който се пълни от потопяема помпа.

ТП ми е с мощност около 30 киловата. Купи си качествен поплавък. Аз заложих на неръждаем италиански поплавък 1 1/2'' с поплавък тип топка ф200.

Има вариант да премахнеш едната помпа ( тази за ТП ) Излишен разход при покупка и при експлоатация е според мен. Просто преди изпарителя на ТП правиш отклонение за поплавъка.

При мен хидрофора е самоделен на база помпа Вило + флуид контрол.

Ако имаш интерес мога да снимам.
Благодаря за бързият отговор. Бях се притеснил защото в друга тема четох че по подобен начин се губела енергията на водата или нещо подобно.
Би било чудесно ако не ви е проблем за снимков материал.
шоп - майстор
Топлинната енергия на водата може да се загуби само ако буфера го пълните с вече охладена вода. Но дори и така да е... има ли голямо значение дали водата в него е 14 или 9 градуса? След като вече вендъж е извадена я ползвате без грам допълнително вложена ел. енергия за помпата.

При мен дори и този негативен фактор съм премахнал, като пълня буфера от 500 литра с вода преди да е минала пластинчатият топлообменник на ТП
шоп - майстор
Така, понеже в техническото ми помещение-лаборатория има 2 котела, горелка, 6 бойлера и буфера, солари, хидрофор, термопомпа и какво ли още не (както казва един приятел в атомна подводница има по-малко кранове, жици и датчици) ще обясня какво съм снимал

На първа снимка сондажната вода от потопяемата помпа идва по черната тръба ф40, минава през неръждаем самопочистващ се филтър ) с двата манометъра отгоре) и влиза в пластинчатият топлообменник на ТП. Между топлообменника и филтъра е Т образното отклонение 1 1/2 за пълнене на буф. съд от 500 литра. Това е поцинкованата тръба 1 1/2 към нас и обратно мека антивибрираща връзка 1 1/2

В буфера от 500 литра е поплавъка. Не съм го снимал, защото трябва да отвивам капака на 500л буфер. В буфера има и ел. поплавък за горно и долно ниво, който командва потопяемата помпа в сондажа.

Втора снимка:на заден план се вижда буфера 500 литра
Трета снимка: самоделен хидрофор от помпа Вило HiPeri + електронен флуид контрол
Четвърта снимка: Двата бели разширителни съда са х50 литра всеки и са буфери на хидрофора. Неръждаемите канти от безалкохолно са дрениращи съдове за соларите и нямат връзка с коментираното.

Ако пак е не ясно ще драсна и схема.

Прикачен файл

SAM_9279.JPG

Прикачен файл

SAM_9280.JPG

Прикачен файл

SAM_9281.JPG

Прикачен файл

SAM_9282.JPG
Уау :). Благодаря много
И фактически нямаш 2-ри буфер за самото отопление. Нали по германски мисля стандарт беше поне 20литра на kW.
filmatoplo - майстор
По принцип се нареждат Дренажна помпа да зарежда бидона на хидрофора ,тя се контролира от поплавък който я включва и изключва - тука помпата е с дебит по голям от този на помпата за ТП .От бидона с друга помпа с нужния дебит се праща вода към топлообменника вода - фреон за първичен кръг ,след този топлообменник водата не е нужна .Фреоновия крък е ясен той е между два пластинчати топлообменника ,втория топлообменник пак вода -фреон служи да загрява водата на отоплителната инсталация ,тя може да се ползва директно или чрез буфер .Ако има буфер ТП загрява него ,от там с помпи водата се праща да циркулира по инсталацията .между ТП и буфера също има циркулационна помпа .Бая части се натрупват . :)

Тема "Съд за вода -> хидрофор-> Термопомпа вода - вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: