Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Струва ми се, че не е много добре сега да гори толкова, ама карай. Може пък да обичате много топло. Някои не палят през последните дни, но от вторник дават застудяване и особено сряда и четвъртък. Ноември също започва в негов стил - 6-8 гр дневна и няколко над нулата през нощта.
Толкова ти подава трета степен - 3 килограма. А на втора си на 2 кг. Нищо не променяй. Реалното подаване се измерва или по посочения начин, или с "източване" на бункера до равно ниво преди дупката за шнека и от там записване колко кг пелети си сипал. И така докато нивото спадне до началното. Може да се наложи да се слиза при бункера начесто за прибутване на малкото количество пелети на купчинка над мястото на поемане от шнека. Моят бункер е метален със стръмни склонове към отвора за шнека, обаче пак се закрепват пелети по страниците и в центъра на дъното остава дупка. С малко пелети поне при мен е така.
Последна промяна от andy_forresite на ср окт 18, 2017 11:40 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
:wink: Ся ,при жените или при горелката - избирайте .
andy_forresite - майстор
За който няма жена изборът изглежда лесен :) Нямайки "половинка" мисля да се спра на вариант 3 - пред телевизора.
vesonp1 - специалист
А бе и Аз не го пускам от една седмица......когато навън беше 5-6-7гр. дневна температура вътре стигаше 24....ма нямам никви термоглави и прочие че са ми големи и чугунени радиаторите и за сега го регулирам по топлината и по колко часа да работи ....на око демек.....за сега ми харесва разхода....е сигурно мога да го направя да ми пуска по малко пелети на трета при по-топло навън......ма нали има бол пелети та не мисля да се ограничам за момента :wink:
andy_forresite - майстор
Знам че нямаш с какво да регулираш температурата в стаите. Както ти казах, не променяй нищо по настройките щом така си постигнал добро горене. Направил ли си "центровката" управлението ще променя подаваното гориво. Когато е студено ще работи повече време на степени 2 и 3, когато е по-топло - предимно на 1 и от време на време на 2. Вече ако тези 3 кг/час не са достатъчни за да стопли, тогава вече ще се наложи да се намесиш.
Също ако забележиш честа смяна между 2 и 3. В случая по-добре е да вдигнеш степен 2 и да остава повече време на нея за сметка на малко по-големия разход, отколкото степени 2 и 3 да се сменят като светлините на светофар на столичен булевард.
vesonp1 - специалист
За сега няма как да следя дали често минава(мога да го направя само събота и неделя)....по сегашни наблюдения не минава често......закротва се на 60 градуса и си кеси на втора и тва си е :-D :-D :-D ама май по рядко стига до първа , сигурно щото делтата ми е 0,3,5....трябва да го помисля малко как да е за да стигне и да седи на първа :?
Май ако го направя 0,5,10 и съм на 65гр. като мина 55 и ще мине на втора и понеже после ще мине към 60 ще си мине на първа....ама като имам трипътен дали няма да се ебава нещо системата :? Проби и наблюдения си трябват :-D :-D :-D
andy_forresite - майстор
Трябват ти термоглави по радиаторите и ще има да работи доста на първа след като в стаите се затопли :wink:
Любопитно ми е колко киловата радиатори храни с тези 2 кг/ч? По принцип при теб разходът няма да се вдигне много като стане под 0°С. Ще си увеличи най-вече от по-продължително горене, което неминуемо ще последва. Та кажи сега за големината на глидерите у вас.
vesonp1 - специалист
andy_forresite написа:
Трябват ти термоглави по радиаторите и ще има да работи доста на първа след като в стаите се затопли :wink:
Любопитно ми е колко киловата радиатори храни с тези 2 кг/ч? По принцип при теб разходът няма да се вдигне много като стане под 0°С. Ще си увеличи най-вече от по-продължително горене, което неминуемо ще последва. Та кажи сега за големината на глидерите у вас.
:) Да речем 3кг на час :wink:
Ми два етажа към 140-150квадрата(единият подпокривен).....големи чугунени радиатори( на око към 60см.или 50 не знам) -6 бр. като 4 са по 20 ребра 1бр.-17ребра и 1бр.19ребра......1бр. алуминиев 17ребра ма каква височина :? стандартни , 1бр.алуминиев-10ребра , 1бр.малък(май 40см.)-5-6 ребра и един панелен в банята от една плоскост ,200л. бойлер с мантел.....тръбен път три етажа и хоризонтален щранг най-горе....и това е :-D :-D :-D Бойлерът е изолиран с дървени трици щото преди 30 години не имало с какво а и е в една кутия на стълбите и сега ще трябва да се слага читава изолация за да няма толкова загуби .....бавно стопля ама после си е у ред :)
Майстора смята,смята и изчислява че е 17киловата и за това купихме RB20 ама като сложиме и водната риза, която сега е по-голяма....кой зне колко литра вода има вътре......не съм учил за топлотехника :) ама е факт, че стопля доволно.....преди отиваха 10 кубика дърва и към един тон въглища......никва ефективност сигурно ама за онези условия едно време дето се чакаха радиатори от някой блок или кой как успее да се снабди.....толкоз......иначе ако преправя всички тръби,бойлера със серпентина и термоглави.....сигурно ще слезна на половината разход ама да сме живи и здрави дет се казва....за сега е кеф а и всичко е автоматизирано а не да се прибираш за да си направиш топло
filmatoplo - майстор
Един човек да не се плаши от разход :) .
phantom_ - специалист
Именно автоматизация му е майката :-D

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: